Pin It

Της Eλενας Γαλανοπούλου

Μαθητές Λυκείου «διδάσκουν» την του Θουκυδίδη Ιστορία κάνοντάς την… παράσταση. Αλλωστε, «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διδασκαλίας από το θέατρο», εκτιμά η σκηνοθέτρια Μάρθα Φριντζήλα, η οποία βρίσκεται πίσω από την εποπτεία και τον συντονισμό του εγχειρήματος. Στην αρχή δέχτηκε να το αναλάβει με «τρόμο». Αλλά σταδιακά το δούλεψε με «τεράστια όρεξη» και κατέληξε να το θεωρεί «υπέροχο δώρο.

 

Οκτώ θεατρικές ομάδες από ισάριθμα Λύκεια της Αττικής ανέλαβαν να παρουσιάσουν σκηνικά τα οκτώ αντίστοιχα κεφάλαια της Ιστορίας του Θουκυδίδη (από 23 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή στις 18.00), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου, παίρνοντας σκυτάλη από τους Πλατωνικούς Διαλόγους πέρυσι και την εξαιρετικά επιτυχημένη «Ιλιάδα».

 

«Για εμένα η “Ιστορία” του Θουκυδίδη ήταν πάντοτε το βιβλίο του σχολείου. Κι αργότερα, εκείνο στο οποίο ανέτρεχα για να αντλήσω στοιχεία για τις παραστάσεις μου», εξομολογείται η μπριόζα σκηνοθέτρια. Με αντίστοιχη απόσταση την αντιμετώπιζαν και οι έφηβοι μαθητές. Μέχρι τη στιγμή που χωρίστηκαν σε ομάδες και μαζί με έναν καθηγητή τους αλλά και έναν συνεργάτη της Μάρθας Φριντζήλα (παλιό μαθητή της από τη δραματική σχολή), άρχισαν να σκέφτονται πώς θα τα μετατρέψουν σε θεατρικό κείμενο.

 

Από τη νέα μετάφραση του Ν. Μ. Σκουτερόπουλου (εκδόσεις Πόλις), επέλεξαν τα κομμάτια, που απλώς δεν γινόταν να λείπουν, κι έπειτα άρχισαν να αφαιρούν κείμενο. «Επιλέξαμε τα highlights», λέει χαρακτηριστικά η ίδια. «Τα παιδιά απέκτησαν τελικά σωματική σχέση με το κείμενο. Είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα άρχισαν να γεννιούνται ιδέες και πρόσωπα, να αναδύονται μνήμες. Φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να λέμε πως πλέον τα παιδιά “διδάσκουν” την Ιστορία», μας λέει η Μάρθα Φριντζήλα.

 

Δεν κρύβει τη συγκίνηση που ένιωσε αλλά και το πόσο εντυπωσιάστηκε με το πάθος των έφηβων μαθητών σε κάθε βήμα της διαδικασίας από τη δραματοποίηση ώς την κατασκευή των ρόλων. «Εκφράζουν τη γνώμη τους για ζητήματα όπως ο πόλεμος, η ειρήνη, ο εμφύλιος, η δημοκρατία, η αντίσταση. Τα παιδιά έχουν πλέον τον λόγο», συμπληρώνει. «Χωρίς πολλά πολλά υλικά. Στήνουν τις παραστάσεις τους μόνο με μια μικρή «βαλιτσούλα»: το κείμενο και τα σώματά τους».

 

Αποκτά νέο νόημα στα χέρια των παιδιών το εμβληματικό αυτό έργο της Ελληνικής Γραμματείας; «Το είχε πει ο Μανόλης Αναγνωστάκης μόνο με έναν στίχο: “Αυτός ο πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ”. Είναι αποκαλυπτικό το πόσο ίδια εξακολουθούν να παραμένουν τα πράγματα. Το θέμα ήταν και είναι τα εδάφη, οι πηγές, ο πλούτος», καταλήγει η σκηνοθέτρια.

 

Δεν έχει καθόλου άγχος για το εάν αυτή η πρόταση θα τύχει της ίδιας θερμής υποδοχής με την «Ιλιάδα», στην οποία όλες σχεδόν οι βραδιές ήταν sold out: «Οι άνθρωποι που αγαπούν την Παιδεία, την Ιστορία και τη χώρα θα είναι εκεί», λέει με σιγουριά. «Το θέμα δεν είναι να φέρουμε κόσμο στο Εθνικό, αλλά το θέατρο στα σχολεία και τα σχολεία στο θέατρο»!

 

Συμμετέχουν τα σχολεία: 11ο Λύκειο Περιστερίου, 5ο Λύκειο Νίκαιας, 15ο Λύκειο Αθηνών, Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής, Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής Eugene Delacroix, 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών, Νέα Γενιά Ζηρίδη, Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

[email protected]

 

Info: Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου 22 – 24 & Πανεπιστημίου 48 ), και στο www.n-t.gr. Από 23 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή στις 18.00. Τιμή εισιτηρίου: 5€.

Scroll to top