19/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aισιόδοξοι μέχρι τον… Μάρτιο

      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Σε «εορταστικό» κλίμα η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά τεχνάσματα εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι αλλά… με μέτρο, καθώς οι δυσκολίες παραμένουν.

 

Το μενού στο μέγαρο Μαξίμου δεν περιελάμβανε -επισήμως- εκλογές και ανασχηματισμό, αλλά τη διαμόρφωση της «επόμενης ημέρας» μετά την εκταμίευση της δόσης, η οποία -όπως συμφώνησαν και οι τρεις- επιβάλλεται να αποτελέσει την απαρχή μιας καινούργιας σελίδας για τη χώρα. «Ειδάλλως… χαθήκαμε», όπως εκμυστηρεύονται στις μεταξύ τους συνομιλίες ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ότι το πολύ δύσκολο στοίχημα της ανάκαμψης κρίνεται από τώρα και μέσα στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες.

 

Η ατμόσφαιρα επικοινωνιακής ευφορίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενισχύθηκε και από την ανακοίνωση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s, μια εξέλιξη που αξιοποιήθηκε δεόντως από τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τη χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική απόφαση, που δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε» γιατί «ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς και ανηφορικός».

 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ξεκινώντας από τον τομέα των επενδύσεων και της διαμόρφωσης ενός «φιλοεπενδυτικού» κλίματος. Μόλις προχθές άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς είχε συναντήσει τους εκπροσώπους 13 πολυεθνικών υποσχόμενος διαφόρων ειδών κίνητρα και ελαφρύνσεις.

 

Η βεντάλια των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός τις αποκρατικοποιήσεις, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τους δύο εταίρους -σύμφωνα με πληροφορίες- για τη λίστα των «φιλέτων» που θα βγουν πρώτα «στο σφυρί» εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

 

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα της ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και της τόνωσης της απασχόλησης, ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση της άμεσης εξόφλησης των οφειλομένων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

 

Οσον αφορά το φορολογικό, επισημάνθηκε προς τους εταίρους ότι δύσκολα θα επέλθουν αλλαγές, μια και η παρούσα μορφή είναι αυτή που ενέκρινε η τρόικα.

 

Ολες οι παραπάνω επισημάνσεις του πρωθυπουργού συνοδεύτηκαν από την υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζεται ασφυκτικά, αφού η επαναξιολόγηση του Μαρτίου είναι πολύ κοντά και, σε περίπτωση μη υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων προς τους δανειστές, θα χρειαστεί η επιβολή και νέων ισοδύναμων μέτρων.

 

Σε κοινή γραμμή με το Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικέντρωσε τις δικές του παρεμβάσεις σε ανάπτυξη και κοινωνική μέριμνα για τους πληττόμενους από την κρίση, θέτοντας μετ' επιτάσεως το σχέδιο νόμου που παρουσίασε για τις ευπαθείς ομάδες.

 

Ειδική μνεία έκανε στο θέμα του καλύτερου συντονισμού για να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σαμαρά, ότι όντως το κυβερνητικό σχήμα οφείλει να βελτιώσει τη λειτουργία του. Μάλλον, εκ του ασφαλούς η συμφωνία του πρωθυπουργού, καθώς είναι γνωστή η σύσταση της Γ.Γ. Συντονισμού που τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο.

 

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σε πολιτικό και όχι διοικητικό συντονισμό, με το μοντέλο που συμφωνήθηκε να αφορά ένα σταθερό εκπρόσωπο από κάθε κόμμα και εκ περιτροπής συμμετοχή επιπλέον εκπροσώπων, ανάλογα με το υπό συζήτηση θέμα.

 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει για το εθνικό φορολογικό, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του κόμματός του για τη Χρυσή Αυγή και ακόμη έθιξε τα ζητήματα του αδιεξόδου με τους εργαζομένους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και των οδικών αξόνων.

 

Στο ίδιο πνεύμα με την ατζέντα Σαμαρά-Βενιζέλου κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος αναφορικά με την «πολυθρύλητη» αλλαγή του εκλογικού νόμου δήλωσε ότι δεν ετέθη, σε αντίθεση με τα όσα διέδιδε το περιβάλλον του, πριν από τη συνάντηση. Πάντως, το Μαξίμου σημείωνε ότι ο κ. Κουβέλης έκανε αναφορά στην απλή αναλογική.

 

Παράλληλα ο Φώτης Κουβέλης απέκλεισε τον ανασχηματισμό, ένα ενδεχόμενο που θα προκαλούσε ούτως ή άλλως εσωστρέφεια στην Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ για το φορολογικό επανέλαβε στους εταίρους ότι η ΔΗΜΑΡ έχει διαφωνίες σε δευτερεύοντα θέματα, τις οποίες θα θέσει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

 

Οι τρεις αρχηγοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για πολύ σύντομα, πιθανότατα μετά τις γιορτές, αφού τα «αγκάθια» είναι πολλά και για την ώρα απέφυγαν να τα αγγίξουν.

 

[email protected]

 

Scroll to top