Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

  

Μια κάρτα διά χειρός Ευγένιου Τριβιζά θα πάρουν όλα τα παιδιά που θα στείλουν φέτος το καθιερωμένο γράμμα προς τον Αγιο Βασίλη. Αρκεί να μη ξεχάσουν να σημειώσουν τη διεύθυνσή τους… Και δεν είναι λίγοι οι επιστολογράφοι, μικροί αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, που απευθύνονται με αγωνία και ελπίδα στον αγαπημένο τους άγιο.

 

Την περασμένη χρονιά οι επιστολές έφτασαν τις 100.000 και ήταν περισσότερες από άλλες Πρωτοχρονιές, δείγμα πως σε εποχές δύσκολες επιστρατεύουμε τη φαντασία μας. Η φετινή συγκομιδή μόλις ξεκίνησε, αλλά μόνο σε μια μέρα κατέφτασαν στην ειδική ταχυδρομική θυρίδα περίπου 7.000 επιστολές.

 

Το μήνυμα ελήφθη από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ που φέτος αποφάσισε να κάνει ένα δώρο-έκπληξη. Απευθύνθηκε στον αγαπημένο παραμυθά των παιδιών, τον Ευγένιο Τριβιζά, που αποδέχτηκε ευχαρίστως και χωρίς αμοιβή να… μεσολαβήσει στον Αγιο Βασίλη. Κι αυτός με τη σειρά του δεσμεύτηκε να στείλει στα Ελληνόπουλα τον βοηθό του, τον γάτο Ερμίκο Πις Φις (σ.σ. είναι το χαϊδευτικό του Ερμή, που πάει το γράμμα στο «Πι» και «Φι»), που θα καταφτάσει πάνω σε ένα ποδήλατο.

 

Ο ίδιος ο Τριβιζάς έχει βασανιστεί από χρόνια με το θέμα. Πριν από 40 χρόνια είχε γράψει στην περίφημη «Διάπλαση των Παίδων», το φανταστικό μυθιστόρημα «Οι πειρατές της καμινάδας». Ηταν η δική του απάντηση στο πιο διαχρονικό ερώτημα των παιδιών για το αν υπάρχει Αγιος Βασίλης. Είχε επινοήσει δύο πειρατές που αιχμαλώτισαν στην καμινάδα τον Αγιο Βασίλη και έτσι το μικρό παιδί, που αγρυπνούσε, δεν κατάφερε να τον δει.

 

«Δεν είναι καθόλου εύκολο να απαντήσει κανείς στο ερώτημα» είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι απαιτείται ιδιαίτερη μαεστρία για να μην απογοητευτούν τα παιδιά, αλλά και να μη φουσκώσουν τα μυαλά τους από φρούδες ελπίδες.

 

Ανέφερε ότι το 1897 η 8χρονη Αμερικανιδούλα Βιρτζίνια είχε ζητήσει τα φώτα της πιο έγκυρης εφημερίδας της Νέας Υόρκης. «Παρακαλώ πείτε μου την αλήθεια, γιατί οι φίλες μου λένε ότι δεν υπάρχει» έγραψε.

 

Η απάντηση ήρθε από τον Φρανκ Τσέρς, κορυφαίο δημοσιογράφο και πολεμικό ανταποκριτή τής «New York Sun». Της έγραψε να μη δίνει σημασία στις αμφιβολίες, σημειώνοντας πως «τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο είναι αυτά που δεν υπάρχουν».

 

Ανέφερε ενδεικτικά την ποίηση, τη φαντασία και την αγάπη. «Οσο έχουμε γενναιοδωρία, στοργή και αφοσίωση θα υπάρχει Αγιος Βασίλης» κατέληγε η επιστολή, που εδώ και 115 χρόνια φιλοξενείται την Πρωτοχρονιά σε μεγάλα έντυπα του πλανήτη μας.

 

«Είχα μείνει άγρυπνος 12 φορές για να δω αν υπάρχει ο Αγιος Βασίλης» εξομολογήθηκε ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών και πρόσθεσε ότι είχε δώσει από μόνος του πολλές απαντήσεις. Είχε σκεφτεί πως είχε κολλήσει σε ένα κλαρί ή πως έβγαλε σπυράκια που ταίριαζαν με την κόκκινη στολή του.

 

Το άλλο αγωνιώδες ερώτημα των παιδιών είναι πώς μπαίνει ο Αγιος Βασίλης στα σπίτια, αφού τα πιο πολλά δεν κατοικούν σε μονοκατοικίες ή κατοικούν σε σπίτια που δεν διαθέτουν καμινάδα. «Ολα τα σπίτια έχουν μια μαγική πόρτα που την ξέρει μόνο ο Αγιος Βασίλης.

 

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, που γλίστρησε και έπαθε κάταγμα, προτιμά αυτό τον δρόμο» είναι η απάντηση του Ευγένιου Τριβιζά.

 

Για τι άλλο γράφουν όμως τα παιδιά στον αγαπημένο τους Αγιο; Φέτος είναι νωρίς να ξέρουμε, αλλά τα προηγούμενα χρόνια ζητούσαν παιχνίδια και μάλιστα έκαναν συγκεκριμένες «παραγγελιές». Για τον εαυτό τους ή για αγαπημένα τους πρόσωπα. Ζητούν και χάρες, όπως να γίνει γρήγορα καλά ο μπαμπάς τους.

 

«Ημουνα καλό παιδί, αλλά όχι αγγελούδι» παραδέχεται ένας μπόμπιρας, ενώ ένας άλλος, μόλις 4 χρονών, αποκαλύπτει ότι τα προηγούμενα χρόνια τα γράμματα τα έγραφε η μαμά του.

 

«Επιχειρούμε να αφήσουμε τα παιδιά έξω από το κλίμα των ημερών» τόνισε ο Χρ. Βαλσάμης, πρόεδρος των ΕΛΤΑ, που επισήμανε ότι η αποστολή ενός γράμματος είναι κάτι ιδιαίτερο σε μια εποχή που όλα μοιάζουν αυτοματοποιημένα.

 

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή: «Γράψε ένα γράμμα στον Αγιο Βασίλη» και είμαστε όλοι παραλήπτες. Ακόμα κι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Αγιος Βασίλης είναι σκέτη… λέρα.

 

[email protected]

Scroll to top