11/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικολογία

Το περιβάλλον στα χέρια των παιδιών

Tο παιχνίδι δίπλα στη θάλασσα συναντά την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, σε μια πρωτότυπη και πολύ ουσιαστική εκπαιδευτική εκδήλωση για παιδιά που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Ραφήνα.
      Pin It

Tο παιχνίδι δίπλα στη θάλασσα συναντά την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, σε μια πρωτότυπη και πολύ ουσιαστική εκπαιδευτική εκδήλωση για παιδιά που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Ραφήνα

 

Το μειονέκτημα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι ότι μόλις τελειώσουν και ενώ έχουν ξοδευτεί τα χρήματα που προορίζονται γι' αυτά, απαξιώνονται. Με άλλα λόγια, δεν αξιοποιούνται και δεν «εξαργυρώνονται» στην πράξη τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά

 

Πρέπει να επενδύσουμε στη νέα γενιά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον

 

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Αποτελούν τους καταλληλότερους αποδέκτες νέων συνηθειών και νοοτροπιών και… όλοι ποντάρουν σε αυτά για το μέλλον. Εν προκειμένω για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται άλλωστε για γενιά που εξ αντικειμένου έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο του διεκδικητή ενός καλύτερου και πιο αποτελεσματικού τρόπου σκέψης και διαβίωσης και που –ίσως πιο σύντομα απ’ όσο παλιότερα συνέβαινε- θα κληθεί να περάσει από τη θεωρία στην πράξη και την εφαρμογή. Ο λόγος φυσικά για τα παιδιά…

 

Αφιερωμένη σε αυτά ακριβώς ήταν η εκπαιδευτική εκδήλωση που πριν από μερικές ημέρες διοργανώθηκε στην κεντρική παραλία της Ραφήνας, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση προγράμματος Medprogramme. Αξιοποιώντας –και– το δέλεαρ της θάλασσας και τη γοητεία του ελληνικού καλοκαιριού, οι διοργανωτές προσκάλεσαν ένα κυριακάτικο πρωινό του Ιουνίου περισσότερα από 100 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών με σκοπό να τα μυήσουν στα μυστικά της ανακύκλωσης… παίζοντας.

 

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν στην πράξη πόσο σημαντικός και πολύτιμος είναι για το περιβάλλον ο διαχωρισμός υλικών όπως το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και το πλαστικό από τα υπόλοιπα απορρίμματα, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των μεικτών υλικών πριν αυτά καταλήξουν στους κάδους. Την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών ανέλαβαν εξειδικευμένοι παιδαγωγοί και ανιματέρ, προσκαλώντας τα σε διασκεδαστικά διαδραστικά παιχνίδια στην άμμο, ενώ το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιμελήθηκε το εκπαιδευτικό κομμάτι.

 

Οπως μας λέει άλλωστε και ο καθηγητής Γεωπληροφορικής και τακτικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Franche Comte, Ανδρέας Βασιλόπουλος, πρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου AVMap, που υποστήριξε τη συγκεκριμένη δράση, «η λογική μας είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή τη γενιά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Αν τα παιδιά μεγαλώσουν με αυτή τη φιλοσοφία, θα μπορούν να εφαρμόζουν αβίαστα όσα έχουν αφομοιώσει μέσω της βιωματικής διδασκαλίας, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να περάσουμε τη λογική της ανακύκλωσης και του διαχωρισμού των υλικών μέσα από παιδαγωγικά παιχνίδια, με έναν πιο ενδιαφέροντα και ευχάριστο τρόπο ώστε να είναι και πιο άμεση και αντιληπτή η εκπαιδευτική διαδικασία».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχουν προηγηθεί παρεμβάσεις στο πευκοδάσος του Σχινιά στον Μαραθώνα όπου τοποθετήθηκαν ταμπέλες και έγιναν καταγραφές με στόχο την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών, ενώ επιπλέον δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα λεγόμενα distant learning μαθήματα για ομάδες αλλά και πρακτικές (best practice guides), που μεταφέρουν ευρωπαϊκές τεχνικές και μεθόδους που έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία, φύση κ.λπ. ώστε να αξιοποιηθούν αναλόγως. Τέλος, παρεμφερές οπτικοακουστικό υλικό αντίστοιχων πληροφοριών βρίσκεται ήδη στη διάθεση κάποιων ελληνικών πανεπιστημίων –ανάμεσά τους και το Καποδιστριακό της Αθήνας- και ενσωματώθηκε στην ήδη υπάρχουσα ύλη, προκειμένου να δώσει έναν πιο σύγχρονο και διαδραστικό χαρακτήρα στο μάθημα, ξεφεύγοντας από το πρότυπο της κλασικής διδασκαλίας.

 

«Είναι η εποχή», μας λέει ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, «που χρειάζεται περισσότερο και πιο έντονα απ’ όσο ίσως παλιότερα να στραφούμε σε δραστηριότητες χρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οφείλουμε να εξετάσουμε νέες μορφές χρηματοδότησης και συνεργασίες με άλλες χώρες, αποβάλλοντας τη λογική της πλήρους οικονομικής εξάρτησης από το κράτος, που πλέον είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί σε αυτή τη συγκυρία». Δεν παραγνωρίζει παρ’ όλα αυτά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μετά την ολοκλήρωση προγραμμάτων του Medprogramme. «Το μειονέκτημα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι ότι μόλις τελειώσουν και ενώ έχουν ξοδευτεί τα χρήματα που προορίζονται γι' αυτά, απαξιώνονται. Με άλλα λόγια, δεν αξιοποιούνται και δεν «εξαργυρώνονται» στην πράξη τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά. Δικός μας στόχος είναι παρ’ όλα αυτά η βιωσιμότητα και η συνέχισή τους. Eχουμε για την ακρίβεια σκοπό να τα εμπλουτίσουμε και να τα συνδυάσουμε με άλλα προγράμματα. Θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν πλατφόρμα για επόμενες χρηματοδοτήσεις στην ίδια κατεύθυνση, να γίνουν βάση για τα δευτερογενή προγράμματα που ακολουθούν συμπληρωματικά και σηματοδοτούν το πέρασμα στο επόμενο στάδιο».

 

Scroll to top