11/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλεκτρονικά ρομάντζα

Οι ηλεκτρονικές σελίδες γνωριμιών κερδίζουν έδαφος. Ο υπολογιστής αναβαθμίζεται (;) σε προξενήτρα, αλλά οι υποψήφιοι καλό είναι να γνωρίζουν τις παγίδες του.
      Pin It

Οι ηλεκτρονικές σελίδες γνωριμιών κερδίζουν έδαφος. Ο υπολογιστής αναβαθμίζεται (;) σε προξενήτρα, αλλά οι υποψήφιοι καλό είναι να γνωρίζουν τις παγίδες του

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Διαβάζω σ’ ένα ρεπορτάζ της αγγλικής «Guardian» ότι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε ροζ σελίδες γνωριμιών γιατί οι περισσότεροι από αυτούς που τις χρησιμοποιούν βάζουν ψευδή στοιχεία για το προφίλ τους.

 

Σώωωωωπα! Δεν το ξέραμε, δεν το έχουμε ξαναδιαβάσει, δεν μας πέρασε καν ποτέ από το μυαλό. Τόσο αφελείς είμαστε.

 

Εχω μια περιέργεια πάντως για το πώς πάνε τέτοιου είδους σελίδες στα ελληνικά. Εχω την εντύπωση ότι είναι ακόμα «του περιθωρίου» ή για να το θέσω αλλιώς «εμπορικής φύσης» ή ακόμα «ειδικών προτιμήσεων». Γιατί αν ήταν, όπως λέμε στο χωριό μου, «mainstream» κάπου κάτι θα είχε πάρει το μάτι ή το αυτί μου.

 

Γιατί δεν μπορεί με τις λίγες μέρες που ταξιδεύω στο εξωτερικό τον χρόνο, εκεί να πέφτω συνέχεια σε ηλεκτρονικά ρομάντζα. Και μόλις πριν από λίγες βδομάδες, στη Σουηδία, συνάδελφος και συνεργάτης χρόνια μάς σύστησε τη «φίλη» του, με την οποία είναι τρία χρόνια μαζί. Και οι δύο άνω των 50, για την ακρίβεια κοντά στην επόμενη δεκαετία. Συζούν και έχουν φτιάξει τη ζωή τους μαζί μια χαρά. Ακουσα, σοκαρισμένη ομολογώ, από τη φίλη να μου διηγείται πώς γνωρίστηκαν μέσω Διαδικτύου. Και δεν μπορούσα να φανταστώ με τίποτα αυτόν τον ώριμο αλλά γοητευτικό και πετυχημένο άντρα να σερφάρει τις νύχτες σε σελίδες γνωριμιών. Οσο για την κοπέλα, μου εξήγησε πως πριν από αυτόν είχε μερικές άλλες «εμπειρίες», «συμπαθητικές» αλλά «χωρίς συνέχεια».

 

Πόσο μακριά είμαι από εκείνο το βράδυ στη Γαλλία, πριν από 3-4 χρόνια, που φίλοι μού εξηγούσαν σκασμένοι στα γέλια ότι υπάρχουν πλέον σελίδες γνωριμιών για «αριστερούς» και «δεξιούς».

 

Ή από εκείνο το βράδυ στην Ολλανδία, πριν από 7 χρόνια, όταν στέλεχος υπουργείου εκεί μας εξηγούσε (σε τέσσερις Ελληνίδες που την ακούγαμε με τα σαγόνια πεσμένα) ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για «κανονικές» γνωριμίες και στο δίκτυο είναι όλα πιο εύκολα και πιο απλά.

 

Ακόμα πάντως δεν έχω πειστεί. Και διαβάζοντας το ρεπορτάζ, από το οποίο μαθαίνω ότι ένας στους τέσσερις Βρετανούς έχει χρησιμοποιήσει σελίδα γνωριμιών κάποια στιγμή στη ζωή του, δεν εκπλήσσομαι καθόλου από τη συνέχεια των ευρημάτων: το 40% από αυτούς ανακάλυψαν ψεύτικα προφίλ και το 20% δηλώνει ότι του ζητήθηκαν χρήματα.

 

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Οι δυσαρεστημένοι από την ψευτιά των άλλων δεν είναι καλύτεροί τους. Μια άλλη έρευνα, στη Βρετανία πάλι, δείχνει ότι οι μισοί από εκείνους που φτιάχνουν προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, έχουν πει ψέματα για κάποια από τα βασικά στοιχεία τους: ένας στους δέκα δίνει ψεύτικη διεύθυνση, το 18% αλλάζει την ηλικία, το 28% ψεύδεται για τα εισοδήματα και το 25% έχει φτιάξει ένα εντελώς ψεύτικο προφίλ.

 

Μα το δίκτυο είναι εξ ορισμού φτιαγμένο έτσι. Οπως και οι εκ του μακρόθεν γνωριμίες. Γιατί δηλαδή στην εποχή των περιοδικών με αγγελίες για «αλληλογραφία με σκοπό τη γνωριμία και ό,τι ήθελε προκύψει» -μια εποχή που δεν πρόλαβα αλλά δεν είναι και τόσο μακρινή- έδινε κανείς όνομα-επώνυμο-διεύθυνση. Αν μου το έχουν διηγηθεί σωστά, όλες «ποστ ρεστάντ» ήταν!

 

Ωστόσο η λύση που δίνουν κάποιες σελίδες από αυτές στη Βρετανία είναι ακόμα πιο φρικιαστική από το πρόβλημα: μια υπηρεσία που ονομάζεται «Background Reports» και η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το πού κατοικεί, πού εργάζεται και ποια είναι η οικονομική κατάσταση του ατόμου που «συνάντησαν» στη σελίδα. Ολα αυτά είναι από δημόσια στοιχεία, για παράδειγμα γίνεται έρευνα δικαστικών, ληξιαρχικών και άλλων δεδομένων που είναι προσβάσιμα σε όλους.

 

Να κλάψουμε; Να γελάσουμε; Να χαρούμε που είμαστε μακριά από αυτά; Να πάμε για καμιά κοντινή παραλία καλύτερα. Κι όσοι ενδιαφέρονται, έχουν εκεί πεδίον δόξης λαμπρό με κασετόφωνο: «You are beautiful, I love you».

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΔΙΚΤΥΑ

 

Νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι υπάρχει σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση ασύρματου διαδικτύου (Wi-Fi) και η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί. Το 2012, το 71% του συνόλου της ασύρματης κυκλοφορίας δεδομένων στην Ε.Ε. έγινε με έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες που χρησιμοποιούν Wi-Fi, ποσοστό που ενδέχεται να αυξηθεί σε 78% έως το 2016. Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα δείχνουν πως το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές από τη χρήση ζωνών ασύρματης πρόσβασης αλλάζει τις συνήθειες και προτείνεται η διάθεση επιπλέον ραδιοφάσματος σε ολόκληρη την Ε.Ε. για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης.

 

Ενώ τα δίκτυα 3g/4g είναι απαραίτητα για μια γνήσια κινητή επικοινωνία, η αγορά δικαιωμάτων ραδιοφάσματος που είναι αναγκαία για τη λειτουργία αυτών των δικτύων παραμένει ακριβή. Οι καταναλωτές καταβάλλουν ιδιαίτερα υψηλές τιμές για να χρησιμοποιούν τα δίκτυα, τα οποία είναι ήδη κορεσμένα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης εξαιτίας της περιορισμένης εκχώρησης ραδιοφάσματος.

 

Με τη συνδυασμένη χρήση Wi-Fi και άλλων υποδομών μικρών κυψελών (που συμπληρώνουν τους παραδοσιακούς σταθμούς βάσης κινητών επικοινωνιών μεγάλων κυψελών) μπορεί να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση στα δίκτυα με την παροχή λειτουργίας «οπισθόζευξης» εκτός των εν λόγω δικτύων και παράλληλη ελαχιστοποίηση του κόστους τόσο για τους φορείς εκμετάλλευσης όσο και για τους χρήστες των δικτύων. Με την ευρύτερη χρήση αυτών των τεχνολογιών οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να εξοικονομούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, όταν αναβαθμίζουν τα δίκτυα για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών. Οι καταναλωτές θα εξοικονομούν χρήματα χρησιμοποιώντας Wi-Fi όταν βρίσκονται κοντά σε ζώνη ασύρματης πρόσβασης αντί να πληρώνουν κινητές υπηρεσίες δεδομένων. Χάρη στις μικρές κυψέλες υπάρχει επίσης η δυνατότητα να επεκταθεί η κάλυψη του δικτύου σε δυσπρόσιτους τόπους, όπως στο εσωτερικό μεγάλων κτιρίων.

 

Οι μικρές κυψέλες είναι κόμβοι ραδιοπρόσβασης χαμηλής ισχύος που υποστηρίζουν τις μεγάλες κυψέλες και για εμάς σημαίνουν σήμερα σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας ή κεραίες. Τα δίκτυα 4G/LTE θα τείνουν να λειτουργούν ως ένα δίκτυο στρωμάτων μικρών κυψελών (που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εμβέλεια 10 μέτρων έως 2 χιλιομέτρων) και μεγάλων κυψελών (σε εμβέλεια δεκάδων χιλιομέτρων), γεγονός που ενσωματώνει καλύτερα τις μικρές κυψέλες στη λειτουργία του δικτύου σε σύγκριση με τα δίκτυα 3G όπου οι μικρές κυψέλες συμβάλλουν στην περιστασιακή αποφόρτωση της χωρητικότητας.

 

Η μελέτη προτείνει:

 

1. να καταστεί ευρέως διαθέσιμο ραδιοφάσμα από 5.150 MHz έως 5.925 MHz για ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο (Wi Fi),

 

2. να συνεχιστεί η διάθεση των ζωνών συχνοτήτων 2,6 GHz και 3,5 GHz για χρήση στην κινητή τηλεφωνία και να εξεταστεί η δυνατότητα για μελλοντικές αδειοδοτήσεις 3,5 GHz και άλλες πιθανές νέες αδειοδοτημένες ζώνες συχνοτήτων κινητών επικοινωνιών και

 

3. να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος που συνεπάγεται η εγκατάσταση δικτύων και υπηρεσιών αποφόρτωσης σε δημόσιους χώρους.

 

Ολόκληρη η μελέτη στα αγγλικά http://bookshop.europa.eu/en/study-on-impact-of-traffic-off-loading-and-related-technological-trends-on-the-demand-for-wireless-broadband-spectrum-pbKK0113239/

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

* Δωρεάν παιχνίδια μπορούν να κατεβάσουν τον Αύγουστο τα μέλη τού Xbox Live Gold. Από την 1η ώς και τη 15η Αυγούστου έχουν την ευκαιρία να κατεβάσουν το Crackdown, ένα παιχνίδι δράσης με τρισδιάστατο playground, καινοτόμο co-op gameplay και εκτενές διαδραστικό σύστημα. Από τις 16 ώς τις 31 Αυγούστου θα είναι διαθέσιμα τα Dead Rising 2 και Dead Rising 2: Case Zero, για να ετοιμαστείτε για την κυκλοφορία τού Dead Rising 3. Προσοχή και τα τρία παιχνίδια είναι για παίκτες άνω των 18 ετών.

 

* Στις 3 Σεπτεμβρίου ο Αννίβας κατευθύνεται προς τη Ρώμη χρησιμοποιώντας… το PC σας. Το «Total War: Rome II– Ο Αννίβας στις Αλπεις» απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη στρατηγική, τις επικές μάχες και επίσης θέλουν να περιδιαβούν τις μαγευτικές αρχαίες πόλεις, όπως ακριβώς ήταν, ηγούμενοι στρατεύματα με φορεσιές και οπλισμό που πλησιάζει την πραγματικότητα. Για παίκτες άνω των 16 ετών. Βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους: http://youtu.be/QGUzlxAIvFk

 

* Στην IFA 2013 στο Βερολίνο, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις καινοτομίας, θα παρουσιαστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου το dLAN Green PHY integration module της devolo. Πρόκειται για μια μονάδα που επιτρέπει από τη μία τη μετάδοση δεδομένων μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη ελέγχει την επικοινωνία με τον EEBus server και επομένως και με τα άλλα στοιχεία μέσα στο έξυπνο σπίτι. Μια οικιακή συσκευή με ενσωματωμένο dLAN Green PHY module είναι συνεχώς συνδεδεμένη σε όλα τα στοιχεία του έξυπνου σπιτιού, χάρη στη EEBus translation system, πολύ απλά μέσα από την παροχή ρεύματος. Επιστημονική φαντασία; Κι όμως όχι.

 

 

 

 

 

Scroll to top