Σε έγγραφο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας που αποκαλύπτει το «Spiegel» διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο στις αρχές του 2014 ενώ οι επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζονται «καθόλου ικανοποιητικές»
Του Παντελή Βαλασόπουλου
Κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για την κυβέρνηση του Βερολίνου, αποτελεί εσωτερικό απόρρητο έγγραφο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank), το οποίο και έχει στην κατοχή του το περιοδικό «Σπίγκελ» και πρόκειται να δημοσιεύσει σήμερα.
Σε αυτό αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε και νέα δανειακή βοήθεια στις αρχές του 2014, ενώ οι συντάκτες του εγγράφου επικρίνουν σφόδρα την κυβέρνηση της Ελλάδας και διατυπώνουν αμφιβολίες για τις ικανότητές της.
Το σχετικό έγγραφο σίγουρα θα προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, δεν θέλει με κανένα τρόπο να ανακινηθεί θέμα νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα και οι επικρίσεις της Bundesbank σίγουρα χαλάνε την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει το Βερολίνο σε σχέση με τη χώρα μας.
Νέο πρόγραμμα βοήθειας
Σύμφωνα με χθεσινή προδημοσίευση του περιοδικού, «η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υπολογίζει ότι λίγο μετά τις εκλογές στη Γερμανία θα υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε εσωτερικό έγγραφο αναφέρεται πως οι Ευρωπαίοι πρέπει το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014 να αποφασίσουν για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Το «Σπίγκελ» αναφέρει ότι στο έγγραφο της Bundesbank ασκείται κριτική για την απελευθέρωση της τελευταίας δανειακής δόσης προς την Ελλάδα καθώς, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «είναι το αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων».
Επίσης, στο ίδιο ντοκουμέντο που παρουσιάζει το «Σπίγκελ», οι ειδικοί της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν πως οι κίνδυνοι από το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα «εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ υψηλοί». Παράλληλα, επικρίνουν τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, όπως επισημαίνει το περιοδικό, οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην Αθήνα «δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές» και υπάρχουν «μεγάλες αμφιβολίες για την ικανότητά της να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Στη συνέχεια, το γερμανικό περιοδικό γράφει πως «τον περασμένο Ιούλιο εμβάσθηκαν στην Ελλάδα 5,7 δισ. ευρώ. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στη χώρα ως οικονομική βοήθεια πάνω από 200 δισ. ευρώ. Για τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι απόψεις αυτές γνωστοποιούνται σε μια ακατάλληλη χρονική στιγμή. Μόλις πρόσφατα, ο Σόιμπλε απέρριψε αιτήματα για νέα δάνεια, αλλά και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Μετά το 2014 μπορούμε να συζητάμε κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα μάχεται για την επιβίωσή της έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. Το 2014, η Κομισιόν αναμένει μια ελαφρά ανάπτυξη της τάξης του 0,6%. Μόλις πρόσφατα εξάλλου -τον περασμένο Μάιο- η ανεργία έφθασε στο 26%, ποσοστό διπλάσιο δηλαδή από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».