Η Μαρία Μαραγκού επέλεξε την καινούργια δουλειά του Γιάννη Κουμεντάκη, και μάλιστα για ανοιχτό χώρο. Προσκάλεσε τον παγκοσμίου φήμης Φίλιπ Τσιάρα με φωτογραφίες του. Και ανέδειξε την εμμονή τού φακού τού Χριστόφορου Δουλγέρη με την πόλη, που τόσο αγαπά
Tης Εφης Μαρίνου
Με σημαίες αλλά και μαντινάδες ο Γιάννης Κουμεντάκης. Με τον «Κύκλο της ζωής» ο διεθνής Φίλιπ Τσιάρας. Με φωτογραφίες από το Ρέθυμνο χθες και σήμερα ο δημιουργικός Χριστόφορος Δουλγέρης. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης φιλοξενεί δύο μεγάλες εκθέσεις σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.
-Απόψε εγκαινιάζεται η καινούργια δουλειά του Γιάννη Κουμεντάκη, σχεδιασμένη ειδικά για εξωτερικό χώρο. Πλάι στο ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου θα «κυματίζει» «Η σημαία και η νέα της οντότητα».
Το ξύλο που χρησιμοποιεί ο Γιάννης Κουμεντάκης στις δουλειές του είναι εδώ ο ιστός της κάθε σημαίας. Το ύφασμα, το κύριο σώμα της, απεικονίζει τις λέξεις, τα οπτικά συμβάντα. Αλλά τι σημαίνουν οι λέξεις στη συγκεκριμένη δουλειά; Οι εφτά σημαίες, μια θάλασσα χρωμάτων, μπορούν ακόμα και να τραγουδηθούν, αφού έβαλε το χέρι του, ή μάλλον τη ρίμα του, ο δικηγόρος και μαντιναδόρος Κωστής Καλλέργης. Κάθε σημαία έχει τη δική της γνήσια κρητική μαντινάδα.
Η Μαρία Μαραγκού, καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, σημειώνει: «Ο Κουμεντάκης ενσωματώνει τις ιδιαιτερότητες και την τομή της προσωπικής του δουλειάς, δηλαδή το βίωμα, τη μνήμη και τη σχέση του με τον γενέθλιο τόπο. Τα έργα του, αναγνωρίσιμα ως προς τη σύζευξη της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, του έτοιμου υλικού και της προσωπικής επέμβασης σ’ αυτό, της φόρμας και των “χειροποίητων” σημάτων των λέξεων, γίνονται ένα ενιαίο περιβάλλον, με τη χρήση της σημαίας και της νέας της οντότητας».
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης οργανώνει για δεύτερη φορά έκθεσή του, αλλά τώρα η παρουσία των έργων σε τόσο ανοιχτό χώρο αποκτά μια επιπλέον σημασία, τονίζει η Μαρία Μαραγκού: «Στην ιστορία του μοντερνισμού ο πραγματικός κόσμος είναι που αποκαθιστά τη σχέση του βλέμματος του θεατή με το έργο τέχνης. Η όλη εγκατάσταση διαθέτει τα γνωστά συστατικά που ορίζουν τον χρόνο και τον τόπο του έργου. Εδώ, ωστόσο, ο Γιάννης Κουμεντάκης προχωρεί στην επιπλέον ταύτιση με το δικό του παρελθόν, συνδέοντας μια σχέση αντιφατική, όπως ορίζει η κυτταρική του μνήμη. Η σύγχρονη τέχνη παραμένει η ισχυρή κινητήριος δύναμη της ενέργειας του καλλιτέχνη. Οπως και η προσωπική του μνήμη».
-Την Τρίτη 20 Αυγούστου εγκαινιάζεται έκθεση με έργα των Φίλιπ Τσιάρα και Χριστόφορου Δουλγέρη. Τίτλος «Ο κύκλος της ζωής» και θέμα της οι τόποι μέσω της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης, καθώς και η υπέρβαση της πραγματικότητας χάρη στη σουρεαλιστική ματιά των δύο καλλιτεχνών.
Ο διεθνής Φίλιπ Τσιάρας -έργα του βρίσκονται στα μεγάλα μουσεία του κόσμου και στις εγκυρότερες, διεθνείς εκδόσεις- αναδημιουργεί εικόνες αυτοαναστοχασμού και συνθέτει, μέσα από τις μνήμες του κόσμου του υγρού στοιχείου, τη μνήμη του Σύμπαντος. Στην έκθεση συμπυκνώνει μια αναδρομή με έργα από τις σειρές «Supereal», που είχαν παρουσιαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και πρόσφατα στη Μόσχα από το «Stella Art Foundation», όπως και από τη νέα σειρά «Ο κύκλος της ζωής».
«Ο Φίλιπ Τσιάρας μπήκε βαθιά στην ποίηση πριν ανακαλύψει τη φωτογραφία και από εκεί τη ζωγραφική», λέει η Μαρία Μαραγκού. «Ευρηματικός και ακούραστος, επεξεργάζεται ιδέες και διαθέσεις, μέσα από θέματα όπως τα πολύχρωμα βάζα, τα γοβάκια, τα πιστόλια ή τα αεροπλανάκια, τα άλογα και οι κύκλοι. Παραμένει μια απολύτως cult προσωπικότητα, ένας σουρεαλιστής που συνενώνει καινοτόμες αντιλήψεις και διαφορετικές κουλτούρες. Ανετα, οργανώνει ένα πεδίο λιτό, μονοχρωματικό, αφαιρετικό και ενίοτε φορμαλιστικό, για να περάσει αβίαστα σε ζητήματα μιας ελεύθερης σκηνοθεσίας στον καμβά».
Ο Χριστόφορος Δουλγέρης εκθέτει έργα από το φωτογραφικό του αρχείο του Ρεθύμνου –από τη δεκαετία ’90– και τα αντιπαραθέτει με καινούργια πάνω στο ίδιο θέμα: εικόνες της καθημερινότητας. Παράλληλα, Τσιάρας και Δουλγέρης συνεργάζονται: ο πρώτος επεμβαίνει με φωτομοντάζ στις φωτογραφίες του δεύτερου, προσθέτοντας τους δικούς του κύκλους της ζωής στην καθημερινότητα των κτιρίων.
«Ο φακός του Χριστόφορου Δουλγέρη παρατηρεί κριτικά, χωρίς καμιά ωραιοποίηση, κτίρια και δρόμους του Ρεθύμνου», προσθέτει η Μαρία Μαραγκού. «Μπορεί να είναι αναγνωρίσιμα, μπορεί και όχι. Εχει πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα της επεξεργασίας των παλιών και των νεότερων φωτογραφιών, η όποια μετάλλαξη του κοινωνικού ιστού. Μεταξύ πραγματικής ζωής και διακριτικού σουρεαλισμού, επιμένει στην πόλη που αγαπά και παρατηρεί με διαφορετικούς τρόπους, από διαφορετικές γωνίες, άρα και προσεγγίσεις».
Οι δύο καλλιτέχνες εμφανίζονται σε ρόλο φωτογράφων αλλά και επιμελητών σε ακόμα μια έκθεση, την «Ithaca returned», μια επιλογή με έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών στο ζήτημα του ταξιδιού, της μεταμόρφωσης, της διαδρομής.
………………………………………………………………………………………………………….
INFO: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Χειμάρας 5, τηλ.: +30 28310 52530 Ρέθυμνο). Διάρκεια έκθεσης Γιάννη Κουμεντάκη: έως 11 Σεπτεμβρίου. Διάρκεια εκθέσεων Φίλιπ Τσιάρα και Χριστόφορου Δούλγερη: έως τέλος Νοεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας 09.00 – 14.00 & 19.00-21.00. Σαββατοκύριακο: 10.00 – 15.00.