Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες είναι οι περίπου 50 εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική «Παντοκράτωρ», η οποία αναστέλλει τη λειτουργία της μέσα στην εβδομάδα. Την ίδια ώρα στον δρόμο μένουν πολλοί από τους ασθενείς με κίνδυνο της ζωής τους ως αποτέλεσμα τόσο εργοδοτικών χειρισμών αλλά κυρίως της αδυναμίας του κράτους να καλύψει τις οφειλές του.
Δευτέρα πρωί, οδός Μακεδονίας, πλατεία Βάθη. Στους διαδρόμους της κλινικής, ασθενείς, συγγενείς και νοσηλευτές εξοργισμένοι αναζητούν λύσεις.
Απεγνωσμένοι οι περισσότεροι εργαζόμενοι ζούνε με δανεικά και ψάχνουν τρόπους να επιβιώσουν. «Μαζί με τις μερίδες φαγητού για τους ασθενείς βγάζω κάθε μέρα και μία για μένα. Είναι το συσσίτιο μου. Εχω να πληρωθώ από τον Απρίλη», μας εκμυστηρεύεται ένας νοσηλευτής.
Κάποιοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, πήραν 2 μισθούς και τους υποσχέθηκαν ότι μετά το καλοκαίρι θα είχαν εξοφληθεί. Μάταια. «Εγινε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά η διοίκηση δεν εμφανίστηκε στον πρώτο έλεγχο», αναφέρει η νοσηλεύτρια Ασημούλα Κουμπιά. «Είμαι έτοιμη να βγω στη σύνταξη και ο ιδιοκτήτης αρνείται να υπογράψει τη σύμβαση της απόλυσής μου».
Η κλινική, που διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες τεχνητού νεφρού, δούλευε εδώ και 33 χρόνια κυρίως με τα ασφαλιστικά ταμεία. «Επί σειράν ετών δεν είχα κανένα πρόβλημα. Η μονάδα λειτουργούσε κανονικά μέχρι το τέλος του 2011, γιατί η κύρια πηγή των εσόδων μου ήταν το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Από την 1/1/2012 ο ΕΟΠΥΥ είχε τεράστια δυσκολία να μας καλύψει ταμειακά.
40 χρόνια καταξιωμένος γιατρός, ήμουν πρωτοπόρος στο είδος μου, νοικοκύρης, και ξαφνικά βρέθηκα να έχω απλήρωτες επιταγές και το προσωπικό απλήρωτο 4-5 μήνες. Αυτή τη στιγμή όλες οι οφειλές μου είναι μόλις το 20% αυτών που μου χρωστάνε τα Ταμεία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο ιδιοκτήτης Π. Φουντάς.
Εκπληκτοι έμειναν νεφροπαθείς και νοσηλευτικό προσωπικό το πρωί της περασμένης Κυριακής, όταν είδαν τον ίδιο τον επιχειρηματία να φορτώνει άρον άρον σε μικρό φορτηγό όλα τα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης. Στην ερώτηση τους πού πάνε τα μηχανήματα, ένας υπάλληλος απάντησε «τα πάμε για συντήρηση».
Στην πραγματικότητα τα μετέφερε στο παράρτημα της κλινικής στη Γλυφάδα για να προστατευτούν από πιθανή κατάσχεση, όπως ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας ο Θανάσης Πιστικός, συγγενής ασθενούς της κλινικής. «Από τη στιγμή που η κλινική κλείνει, έχω κάθε δικαίωμα να μεταφέρω τα μηχανήματα μου», σχολιάζει ο επιχειρηματίας.
Από τις αρχές Σεπτέμβρη υπάρχει έγγραφη ειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ προς την κλινική ότι πρέπει να φύγουν όλοι οι μακροχρόνια ασθενείς, όπως επιβεβαιώνεται και από τη διοίκηση. Παρ' όλα αυτά οι νεφροπαθείς ενημερώθηκαν έντρομοι μόλις μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Αν η μητέρα μου δεν κάνει μέσα σε 2 μέρες αιμοκάθαρση θα πεθάνει, ψάχνουμε να βρούμε πού θα την πάμε» μας λέει άλλη συγγενής ασθενούς.
«Δεν τους ειδοποίησα συνειδητά νωρίτερα για να μη δημιουργήσω πανικό. Τους είπα ελάτε τη Δευτέρα, θα σας εξασφαλίσω για 1-2 θεραπείες στην άλλη κλινική μου και αν δε σας αρέσει να πάτε οπουδήποτε. Βρέθηκα λοιπόν να ταΐζω 70 αρρώστους μετρητοίς, να παίρνω φάρμακα και να κάνω εξετάσεις μετρητοίς. Είμαι αξιοπρεπής άνθρωπος, σέβομαι τους ασθενείς και γι' αυτό κλείνω», απαντά ο ιδιοκτήτης.
«Πετάνε τους ασθενείς στον δρόμο σαν τσουβάλια. Τόσο καιρό που τους πληρώναμε ήταν καλά. Δεν είχαν καν την ευαισθησία να μας ενημερώσουν νωρίτερα. Τώρα έχουμε μπει σε λίστα αναμονής σε άλλη κλινική. Σε 5 μήνες και αν…»(συγγενής ασθενούς).