Κόντρα στις εκτιμήσεις τής Bundesbank, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επιμένει ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα απομείωση του ελληνικού χρέους
Του Παντελή Βαλασόπουλου
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με δηλώσεις του εκπροσώπου του, Μάρτιν Κότχαουζ, προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις του περιοδικού «Σπίγκελ», σύμφωνα με τις οποίες έγγραφο της ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας στις αρχές του 2014.
Την ίδια στιγμή στα γερμανικά ΜΜΕ έχει για τα καλά ανάψει η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας και γενικότερα της ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει κάτι τέτοιο λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Η διαρροή του εγγράφου της Bundesbank προς το «Σπίγκελ» κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Εκφράζει εκείνες τις δυνάμεις μέσα στη Γερμανία -μαζί και της ομοσπονδιακής τράπεζας- οι οποίες θέλουν να πιέσουν την Ανγκελα Μέρκελ και τον Σόιμπλε να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις προθέσεις έναντι της Ελλάδας πριν από τις εκλογές.
Παράλληλα, σε εφημερίδες όπως η «Βελτ», έβγαλαν τα μαχαίρια αρθρογράφοι που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Εξάλλου, χθες σε νέα ανταπόκρισή του από την Ελλάδα, το περιοδικό «Σπίγκελ» αναφέρεται στον θόρυβο που προκάλεσε στη χώρα μας η αποκάλυψή του για τις εκτιμήσεις της Bundesbank και παρουσιάζει το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», σημειώνοντας: «Το ρεπορτάζ του “Σπίγκελ” ότι οι εμπειρογνώμονες της Bundesbank αναμένουν ένα νέο πακέτο βοήθειας για την κατεστραμμένη από την ύφεση χώρα, προκάλεσε αναταράξεις και στην Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κεντροαριστερή “Εφημερίδα των Συντακτών”, “η ομοσπονδιακή τράπεζα αποδομεί το success story και προβλέπει νέο Μνημόνιο”».
Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε χθες για το δημοσίευμα του «Σπίγκελ» στον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαουζ, ο τελευταίος απάντησε ότι «η τρόικα επιβεβαίωσε πριν από δύο εβδομάδες την πρόοδο που επιτελείται στην Ελλάδα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Και για τον λόγο αυτό απελευθέρωσε τη δόση. Γι’ αυτό έχω δυσκολίες να παρακολουθήσω την νέα αναστάτωση. Οι Ελληνες εφαρμόζουν το πρόγραμμα πιστά».
Για ακόμη μία φορά ο κ. Κότχαουζ είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά «εάν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος –στο τέλος του 2014- υπάρξει αναγκαιότητα νέας βοήθειας, θα το συζητήσουμε, εάν βέβαια η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Είμαστε λίγο πριν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, στη βάση των εκθέσεων της τρόικας, το περιεχόμενο των οποίων λέει ότι οι Ελληνες κάνουν βήματα προόδου».
Πάντως χαρακτηριστικό για το κλίμα που δημιουργείται και πάλι στη Γερμανία είναι άρθρο γνώμης της εφημερίδας «Βελτ» με τίτλο «Και πάλι οι Γερμανοί φορολογούμενοι πρέπει να σώσουν τους Ελληνες».
Στο δημοσίευμα αυτό αναφέρεται ότι κανείς στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση, φαίνεται να έχει πειστική λύση για το τι θα γίνει με την Ελλάδα και μόνον η Bundesbank φαίνεται να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «εάν υπάρξει ένα νέο κούρεμα, τότε με ένα χτύπημα θα επέλθουν απώλειες δισ. για τους Γερμανούς φορολογουμένους. Πώς κάποιος να τους εξηγήσει ότι την ώρα που στη Γερμανία κλείνουν σχολεία, παιδικοί σταθμοί και δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να επισκευαστούν οι δρόμοι, θα πρέπει να δοθούν δισ. από τα κρατικά ταμεία για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου;».
Και το άρθρο καταλήγει: «Ηταν η πίεση από τη Γερμανία που υποχρέωσε τις υπό κρίση χώρες να προχωρήσουν σε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Επειδή ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν αρκούν, πρέπει το Βερολίνο να αυξήσει την πίεση και όχι να τη μειώσει. Και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν πρέπει πια να είναι ταμπού».