13/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Ούτε οι υπουργοί δεν ξέρουν

 

Πήγε να βγει εναρμονισμένη η κυβέρνηση στο θέμα των ακινήτων, αλλά φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να κατανοήσουν ούτε οι υπουργοί τι θέλουν να πουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης που καταρτίζουν τη νέα ρύθμιση. Ετσι, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, που μίλησε στο Mega, υποστήριξε ότι η μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα κάνει καλό στην αγορά ακινήτων, ειδάλλως θα σκάσει σαν φούσκα. Το αντίθετο είναι πιθανότερο να συμβεί, όπως έγινε στις ΗΠΑ και την Ισπανία, αλλά ο υπουργός Υγείας δεν οφείλει να το γνωρίζει. Εκείνο όμως που υποχρεούται να ξέρει είναι η κατάσταση στον τομέα του, όπου με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις, γίνεται το «έλα να δεις» στα νοσοκομεία και ο υπουργός λέει ότι βελτιώνονται οι υπηρεσίες υγείας και θα επισπεύσει την εφαρμογή του σχεδίου του. Ποιου σχεδίου του άραγε, αφού αυτό που εφαρμόζει τον περίμενε στο υπουργείο.

 

ΜΠ.Α.

 

„Αναδιάρθρωση ή όχι;

 

Είναι αναγκαία ή όχι μια αναδιάρθρωση του χρέους; Από την έναρξη της κρίσης, το 2010 είπαν: Γ. Παπανδρέου στις 4 Φεβρουαρίου 2011 μετά τη σύνοδο κορυφής: «Αυτό που εμείς έχουμε αποκλείσει –και το λέω επανειλημμένως– είναι η αναδιάρθρωση του χρέους». Λ. Παπαδήμος από το 2010 έως και το 2012: «Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί επιλογή για καμία χώρα της ευρωζώνης». Αντ. Σαμαράς στις 6 Δεκεμβρίου 2012 και εντεύθεν: «Η θέση του χρέους μας είναι και επισήμως βιώσιμη, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτή τη στροφή στην ανάπτυξη μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο κούρεμα του χρέους». Και έπεται συνέχεια…

 

ΜΠ.Α.

 

„Θα εξαιρεθεί το νερό;

 

Δώδεκα ημέρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας που διευκολύνει την πώληση της ΕΥΔΑΠ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή… ξαναχτυπά, αφήνοντας έκθετη στις αποφάσεις της την ελληνική κυβέρνηση. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο Ολι Ρεν επιβεβαίωσε πως η Ε.Ε. θα προχωρήσει στην εξαίρεση του νερού από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις τού, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, επίτροπου Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εξέφραζε ξεκάθαρα τον περασμένο Ιούνιο τις διαφωνίες του με την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού. Για την Ιστορία, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, που την 1η Αυγούστου κατέθεσε ερώτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο επικαλούμενη τις δηλώσεις Μπαρνιέ, έχει μείνει με τις απορίες της…

 

Ε.Δ.Β.

 

„Νέο σχέδιο Μάρσαλ

 

Για την ανάγκη ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, για την Ελλάδα, γράφει στο Bloomberg ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Levy Economics Institute. Ο καθηγητής στο Bard College στη Νέα Υόρκη αναφερόμενος στη συνάντηση Ομπάμα–Σαμαρά τονίζει ότι η αμερικανική στήριξη πρέπει να εκφραστεί στην πράξη. «Οι ΗΠΑ πρέπει να προσυπογράψουν ένα νέο σχέδιο για την ανάκαμψη βασισμένο σε ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα οικονομικής βοήθειας της σύγχρονης εποχής, το σχέδιο Μάρσαλ» αναφέρει και τονίζει ότι «οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα έχουν αποτύχει». Καθόλου άσχημα δεν ακούγεται, μόνο που το συγκεκριμένο σχέδιο «ξεπληρώθηκε» πολύ ακριβά.

 

Γ.Σμ.

 

„Διευκρινίσεις…

 

Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την αμοιβή του προέδρου του, μετά από καταγγελίες συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ. Ο Στέλιος Σταυρίδης παίρνει καθαρά 2.940 ευρώ τον μήνα, για να διευθύνει έναν φορέα που ώς τώρα έχει να παρουσιάσει μόνον ελλείμματα! Μας κάνει μάλιστα… χάρη, αφού με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ δικαιούται τα διπλά και επιπλέον δεν επιβαρύνει το Δημόσιο με ασφαλιστικές εισφορές. Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ ότι στην Ελλάδα των μνημονίων οι μισοί συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα και ότι ο βασικός μισθός «ψαλιδίστηκε» στα 400 ευρώ.

 

Χ.ΤΖ. 

 

„Μια κάποια λύση

 

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και δημόσιες υπηρεσίες για 50.000 ανέργους ζήτησε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Θεόδωρο Αμπατζόγλου. Ισως αυτή να ήταν «μια κάποια λύση» για την αντιμετώπιση της ανεργίας που καλπάζει. Ομως περισσότερο δείχνει μια διάθεση να κρυφτεί το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» για να μειωθούν οι αριθμοί αλλά και την αγωνία να βολευτούν κάποιοι, έστω με 400 ευρώ, για πέντε μήνες. Ισως βέβαια περισσότερο ενδιαφέρον να υπάρχει για τους διαχειριστές των διαφόρων ΜΚΟ που διαμεσολαβούν…

 

Ν.Σβ.

 

„Νέοι γραμματείς

 

Με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έγινε γνωστή η πλήρωση έξι θέσεων γραμματέων. Ορίζονται η Χρυσούλα Μουκίου στη Γενική Γραμματεία Εθνικού Κέντρου, Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, η Βασιλική Ευταξά στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ο Χρήστος Βασιλάκος στη Γενική Γραμματεία Ερευνας & Τεχνολογίας, η Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου στη Γενική Γραμματεία υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Δημήτρης Ιατρίδης στην Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ως Ειδικός Συντονιστής για τη διαχείριση των αποβλήτων.

 

Στ.Ζ.

 

„Για το κούρεμα του χρέους…

 

Κι εκεί που ανοίγει, πάλι, το θέμα του νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, μια νέα πρόταση πέφτει στο τραπέζι, από την επίσημη δεξαμενή σκέψης, το Ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών. «Είναι λάθος μέθοδος η διαγραφή χρέους από τους θεσμικούς δανειστές» γράφει σε ανάλυσή του ο Ασόκα Μόντι, πρώην υποδιευθυντής του ΔΝΤ. «Αντίθετα, μια αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι προβλέψιμη και αυτόματη», δηλαδή στα ομόλογα που θα εκδίδει μια κυβέρνηση, πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια πότε θα αλλάζουν αυτόματα οι όροι αποπληρωμής τους, αναφέροντας με σαφήνεια τα προτεινόμενα επίπεδα χρέους ως προς το ΑΕΠ. Ετσι, αντί να προκαλείται πανικός όταν η κατάσταση στραβώνει, οι επενδυτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τι τους περιμένει.

 

Ε.Π.

 

„«Συνεμορφώθη»;

 

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη «συμμόρφωση» της Ελλάδας στις «αντιτρομοκρατικές» απαιτήσεις της Αγκυρας. Η Star, με τίτλο «Ο Ερντογάν το ζήτησε και ο Σαμαράς τούς έδιωξε – Το DHKP-C κατέφυγε στον Ασαντ», αναφέρει ότι μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή για επιχείρηση κατά του αριστερού κόμματος και για συλλήψεις, με «πληροφορίες που παρείχαν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας». Το ίδιο έκαναν και οι αρχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα οι «τρομοκράτες» που κατάφεραν να διαφύγουν να πάνε στη Συρία. Αληθεύουν όλα αυτά;

 

Τ.Τ.

 

„Πήγαινέ με όπου θέλεις, ταξιτζή!

 

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας έκανε τον ταξιτζή για μία ημέρα, για να μάθει -λέει- από πρώτο χέρι τα προβλήματα του λαού και με την… ευκαιρία να γυρίσει κι ένα προεκλογικό σποτάκι. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα… Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Verdens Gang», 5 από τους 14 επιβάτες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν περάσει από κάστινγκ! Καθείς τους μάλιστα «τσέπωσε» κι από 500 κορόνες (περίπου 65 ευρώ) για τη συμμετοχή του! Ο ιδιοκτήτης του διαφημιστικού γραφείου που γύρισε το βίντεο -κι ο οποίος… τυγχάνει να είναι στενός φίλος του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ- είπε ότι το κάστινγκ ήταν απαραίτητο για να βρεθούν διαθέσιμοι «επιβάτες» και για να υπάρχει… ποικιλία!

 

Μ.Βεργ.

 

„Ικανοποιητική αντιπολίτευση

 

Το θέρος και οι ήπιοι ρυθμοί του επηρεάζουν συνήθως καταλυτικά τα κομματικά επιτελεία. Ωστόσο, στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να ισχύει το αντίθετο, καθώς το κόμμα -της αντιπολίτευσης πλέον-παρουσιάζει υπερδραστηριότητα στο επίπεδο των δημόσιων ανακοινώσεων. Επιτελείς της Αγίου Κωνσταντίνου απέδιδαν τους αυξημένους ρυθμούς στις ραγδαίες εξελίξεις που «τρέχουν» στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Δεν πρέπει πάντως να ξεχνά κανείς ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από το καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων και της Pulse RC για την «Εφ.Συν.», η ΔΗΜΑΡ έκανε «χαμηλές πτήσεις» κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή. Οπότε οι τελευταίες εβδομάδες είναι ιδανικές για να αποδείξει ότι ασκεί ικανοποιητικά αντιπολίτευση.

 

Ν.ΣΒ.

 

Scroll to top