H τέχνη μας στο εξωτερικό μετράει. Είναι υπολογίσιμη και σημαντική. Και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος, που εξακολουθεί να ανοίγει δρόμους -όπως και σε παλαιότερες δεκαετίες με τον Αγγελόπουλο, τον Κακογιάννη κ.ά.- με ταινίες σύγχρονων σκηνοθετών, που προβάλλονται στα διεθνή φεστιβάλ και παρουσιάζουν ένα διαφορετικό προφίλ της χώρας πέρα απ’ αυτό που σκιαγραφείται από την πολιτική. Τελικά, ό,τι χάνουμε από την πολιτική το κερδίζουμε από τον πολιτισμό. Γιατί τα δύο αυτά συνυπάρχουν και αλληλοεπηρεάζονται στην καθημερινή ζωή.
Η καλή είδηση είναι ότι το περίφημο γαλλογερμανικό πολιτιστικό κανάλι ΑRTE αφιερώνει στην Ελλάδα ολόκληρο το πρόγραμμά του στις 15 Αυγούστου. Δεκαεπτά ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες θα προβληθούν από νωρίς το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος στο κανάλι, που χαρακτηρίζεται από πρόγραμμα υψηλού επιπέδου κι έχει μεγάλη επιρροή στη δημόσια γνώμη όχι μόνον των δύο χωρών αλλά και πολλών άλλων στην Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι μετέδωσε το κεντρικό του δελτίο ειδήσεων και στα ελληνικά, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ ως ένδειξη συμπαράστασης.
Οπως δήλωσε η παραγωγός του αφιερώματος Μαντλέν Αβραμουσίς, «το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ημέρας είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές του ARTE σε Γαλλία, Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες να δουν τα πράγματα μέσα από την ελληνική οπτική γωνία». Οπου κι αν βρίσκεστε ανήμερα της Παναγίας, πιάστε ARTE γιατί, εκτός από τη συγκίνηση που θα νιώσετε, θα δείτε κι ενδιαφέρουσες δουλειές, όπως τα ντοκιμαντέρ «Ενα βήμα μπροστά» του Δημήτρη Αθυρίδη με θέμα τον Γιάννη Μπουτάρη, το «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά με άνεργους Αθηναίους σ’ έναν διαφορετικό τρόπο ζωής στην Ικαρία, το «Food for love» της Μαριάννας Οικονόμου με τις Ελληνίδες μητέρες που στέλνουν τάπερ στα παιδιά τους που σπουδάζουν κ.ά. Θα προβληθούν και οι ταινίες «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα.
Βασιλική Τζεβελέκου