Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας αντιδρούν στην επικείμενη ψήφισή του
Ετοιμοπόλεμοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, εν όψει της ψήφισης του νέου Κώδικα Δικηγόρων που αντικαθιστά το γραμμάτιο προείσπραξης για κάθε υπόθεση δικηγόρου στα δικαστήρια και καταργεί την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στα συμβόλαια.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, τα δύο αυτά μέτρα στερούν άμεσα χρήματα από το δημόσιο ταμείο, αφού με μέσους υπολογισμούς κάθε χρόνο μόνον οι δικηγόροι της Αθήνας δίνουν περί τα 40-50 εκατομμύρια ευρώ από τα γραμμάτια προείσπραξης και από τα συμβόλαια περίπου 30-40 εκατομμύρια. Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας αναφέρουν ότι τα τελευταία 11,5 χρόνια μόνον οι δικηγόροι της Αθήνας από συμβόλαια, παραστάσεις και ΦΠΑ απέδωσαν στο ελληνικό Δημόσιο φόρο 646.964.611 ευρώ.
Με το νέο σχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, αντικαθίσταται το γραμμάτιο προείσπραξης, το ύψος του οποίου είναι σε συνάρτηση με «το ποσό αναφοράς», όπως λέγεται (δηλαδή τη δικηγορική αμοιβή), με ένα πάγιο ποσό που θα καταβάλλει ο δικηγόρος ανά υπόθεση. Το ύψος του πάγιου αυτού ποσού θα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση.
Ο δικηγόρος για την παράστασή του ενώπιον των δικαστηρίων υποχρεούται σήμερα να κόψει γραμμάτιο προείσπραξης. Το γραμμάτιο αυτό αντιπροσωπεύει «το ποσό αναφοράς» της δικηγορικής αμοιβής και δίνονται χρήματα προς διάφορες κατευθύνσεις (αυτοαπασχολούμενοι, νέοι δικηγόροι, υγεία κ.λπ.) και το 15% είναι φόρος. Δικηγόροι της πρωτεύουσας υποστηρίζουν ότι έχει προταθεί στην κυβέρνηση από τους Δικηγορικούς Συλλόγους να αυξηθεί η παρακράτηση του φόρου στην πηγή από το 15% στο 20%, αλλά ποτέ δεν υπήρξε ανταπόκριση στην πρόταση αυτή.
Πιέσεις από την τρόικα
Πάντως οι δικηγόροι αποδίδουν την εμμονή του υπουργείου Οικονομικών στην ψήφιση του νέου Κώδικα Δικηγόρων σε πιέσεις που ασκούνται «από την τρόικα, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο κύκλο μαζικών προσφυγών στα δικαστήρια της χώρας, προκειμένου να έχουν φτηνές δικηγορικές αμοιβές, αλλά και στην κυοφορούμενη προσπάθεια απελευθέρωσης των επαγγελμάτων».
Μαρία Δήμα