stournaras-giannis-thema

13/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υφεση 4,6% του ΑΕΠ στο β′ τρίμηνο

Η πρόωρη τουριστική κίνηση και το ΕΣΠΑ επιβράδυναν την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα πρώτα τσάρτερ των τουριστών, σε συνδυασμό με την πτώση των προηγούμενων τριών ετών έφεραν μια τεχνητή επιβράδυνση της ύφεσης στο 4,6% του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, από 5,6% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο.
      Pin It

Η πρόωρη τουριστική κίνηση και το ΕΣΠΑ επιβράδυναν την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας

 

Τα πρώτα τσάρτερ των τουριστών, σε συνδυασμό με την πτώση των προηγούμενων τριών ετών έφεραν μια τεχνητή επιβράδυνση της ύφεσης στο 4,6% του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, από 5,6% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο.

 

Με βάση πάντως τα στοιχεία και του δεύτερου τριμήνου του χρόνου, η ύφεση της οικονομίας διαμορφώθηκε για το πρώτο εξάμηνο στο 5% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο από την επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στο 4,5% του ΑΕΠ και ακόμη υψηλότερο από την πρόβλεψη του Μνημονίου για ύφεση 4,2% το 2013.

 

Η βελτίωση του δεύτερου τριμήνου οφείλεται κυρίως στην πρόωρη τουριστική κίνηση (ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Απρίλιο) και σε κάποιες μαζικές πληρωμές, που έγιναν μέσω του ΠΔΕ κυρίως στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος απορρόφησης του Μνημονίου.

 

Τι εκτιμά ο Στουρνάρας

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατες δηλώσεις, εκτίμησε ότι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας για φέτος δεν θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ. Στήριξε δεν την εκτίμησή του αυτή λέγοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα βελτιωθεί σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του χρόνου από τις εισπράξεις στον τουρισμό και τις μεταφορές. Τόνισε, επίσης, ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται στατιστικά μια υποχώρηση του ρυθμού μείωσης και στις λιανικές πωλήσεις, πράγμα που δείχνει ότι η πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση φτάνει στο τέλος της.

 

Δεν έκρυψε, όμως, και το γεγονός ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση για φέτος και για συνέχιση της πίεσης και το 2014.

 

Το ΔΝΤ έχει ήδη προϊδεάσει στην έκθεση αξιολόγησης του Μνημονίου ότι στην επόμενη αξιολόγηση, τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση μεταξύ άλλων και του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο διεθνής οργανισμός διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης με βάση τρία βασικά στοιχεία:

 

1. Τη μείωση των εισοδημάτων για το σύνολο της οικονομίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει για φέτος ότι οι ακαθάριστες αποδοχές θα μειωθούν κατά 7% το 2013, ενώ έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 20% το διάστημα 2010-2012.

 

2. Τα επίμονα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι φτάνουν πλέον το 60% του συνόλου. Στις προβλέψεις του, το ΔΝΤ δίνει ποσοστά πάνω από το 27% τόσο για φέτος όσο και για το 2014.

 

3. Την πιστωτική ασφυξία που διατηρείται για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς μετάβασης μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, αναμένοντας την επιστροφή των καταθέσεων πριν αρχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

 

Τι εκτιμά ο ΟΟΣΑ

 

Σε πρόσφατη εκτίμησή του και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση που θα φτάνει το 4,8% του ΑΕΠ για το 2013. Και αυτός ο διεθνής οργανισμός τόνιζε τον κίνδυνο που εγκυμονούν η υψηλή ανεργία και η κάθετη πρώτη των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης, που αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια.

 

Πιο αισιόδοξη από όλους τους διεθνείς οργανισμούς η Ε.Ε., η οποία επιμένει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, στην πρόβλεψη για ύφεση που δεν θα ξεπερνά το 4,2% για το 2013.

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Ο ΚΛΑΔΟΣ

 

Βουτιά 50% στην οικοδομική δραστηριότητα

 

Βουτιά άνω του 50% κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Μάιο.

 

Εκδόθηκαν μόλις 1.203 οικοδομικές άδειες (-50,1%) που αντιστοιχούν σε 212,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας (-57,9%) και σε 906,1 χιλιάδες m3 όγκου (-50,1%). Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο ήταν μόλις 2,4%. Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο 2012 έως τον Μάιο 2013, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα είναι μειωμένη κατά 47,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών (17.902 άδειες), κατά 44,3% στην επιφάνεια και κατά 42,1% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουνίου 2011-Μαΐου 2012. Η καθίζηση της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι αντιστοιχεί μόλις στο 4,1% της συνολικής δραστηριότητας.

 

Από πλευράς αριθμού αδειών, τον τελευταίο χρόνο τη μεγαλύτερη υποχώρηση παρουσιάζουν η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων (-57,5%), της Αττικής (-54,6%), της Στερεάς Ελλάδας (-52,4%) και της Ηπείρου (-50,9%).

Scroll to top