thanatos-neos-trolei-eikones

16/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια ζωή χάθηκε για 1,2 ευρώ!

Ενας νέος, θύμα του κυκλώματος που κυνηγά πρόστιμα και εκφοβίζει. Στις 17.00 η κηδεία του στο Νεκροταφείο Περιστερίου. Πρόσκληση φορέων και οργανώσεων για συγκέντρωση στις 16.00, στον σταθμό του Μετρό Περιστερίου.
      Pin It

«Μαρτυρίες αναφέρουν πως το παιδί είχε σκισμένη μπλούζα. Πολλές κάνουν λόγο για έντονο διαπληκτισμό ο οποίος δεν αρκέστηκε στη λογομαχία» ανέφερε στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου νέου

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

 

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής κοστολογείται στο 1,20 ευρώ. Ωστόσο ο νεαρός Θανάσης Καναούτης έχασε πρόωρα και άδικα τη ζωή του, με αφορμή τη μη καταβολή του παραπάνω αντίτιμου για το εισιτήριο του τρόλεϊ στο οποίο επέβαινε.

 

Ο 19χρονος επιβιβάστηκε στη Γραμμή 12 του ΗΛΠΑΠ, στο όχημα με αριθμό 7039, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο «Ζάππειο – Περιστέρι». Στην επόμενη στάση από την επιβίβασή του μπήκε στο τρόλεϊ ελεγκτής, ο οποίος του ζήτησε το εισιτήριο. Ο πρώτος δεν διέθετε και φέρεται να απέδωσε την απουσία εισιτηρίου στο γεγονός ότι ήταν άνεργος και επομένως δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει και το πρόστιμο.

 

Αρχικά ο ελεγκτής εμφανίζεται, βάσει μαρτυριών, να ζήτησε από τον νεαρό να αποβιβαστούν μαζί στο τέρμα. Σύμφωνα όμως με όσα αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, ο ελεγκτής ήταν «άκρως προσβλητικός. Του μίλησε άσχημα. Το παιδί κοκκίνισε και έσκυψε το κεφάλι. Υπέστη μεγάλη πίεση. Εξευτελίστηκε» υποστηρίζουν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες μαρτυρίες, επιβάτες πρόσφεραν στον νεαρό μη ακυρωμένο εισιτήριο, όμως ο ελεγκτής δεν το δέχτηκε. Στην πλειονότητά τους οι μαρτυρίες αναφέρουν πως ακολούθησε διαπληκτισμός.

 

Κρίσιμη μαρτυρία

 

Μια επιβάτις του τρόλεϊ ανέφερε ότι ο 19χρονος ήρθε στα χέρια με τον ελεγκτή και όταν άνοιξε η πόρτα, βρέθηκαν και οι δύο στο έδαφος. Υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι ο νεαρός δεν πάτησε το κουμπί κινδύνου. «Το παιδί είναι πάνω στην πόρτα στηριγμένο. Ο ελεγκτής είναι μαζί με το παιδί, τσακώνονται, ήταν στα χέρια και ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και το παιδί βρίσκεται κάτω με τον ελεγκτή πάνω του. Δεν μπορώ να πω ότι τον έσπρωξε, γιατί δεν είδα, αλλά ήταν στα χέρια και το παιδί βρέθηκε με την πόρτα ανοιγμένη, χωρίς όμως να την ανοίξει το παιδί» περιέγραψε. Τα τρόλεϊ είναι προγραμματισμένα να επιβραδύνουν ή και να ακινητοποιούνται όταν ανοίξει η πόρτα.

 

«Μαρτυρίες αναφέρουν πως το παιδί είχε σκισμένη μπλούζα. Πολλές κάνουν λόγο για έντονο διαπληκτισμό ο οποίος δεν αρκέστηκε στη λογομαχία» ανέφερε στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου νέου, Αρετή Παπαναγιώτου. «Είμαστε επιφυλακτικοί στα όσα ακούγονται. Δεν έχουμε ακόμα πλήρη στοιχεία και οι μαρτυρίες διίστανται. Θα γίνει εμπειρογνωμοσύνη στο τρόλεϊ», συμπλήρωσε.

 

Η διαδικασία είναι ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. «Ας αφήσουμε την υπόθεση να διαλευκανθεί στον φυσικό της χώρο, στα δικαστήρια» επισήμανε η κ. Παπαναγιώτου, απευθύνοντας θερμή παράκληση, μέσω της «Εφ.Συν.», σε όποιον ήταν παρών στο περιστατικό να καταθέσει τη μαρτυρία του.

 

«Ηταν ένα παιδί καλόψυχο, καλοπροαίρετο. Ενα παιδί δυνατό, θαρραλέο, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Αλλά 19 χρονώ παιδί. Εκείνη τη στιγμή γύρναγε σπίτι. Από τα λίγα παιδιά που σεβόταν τους γονείς του. Ακούγεται ότι οι ελεγκτές παίρνουν ένα ποσοστό για κάθε τιμολόγιο που κόβουν. Αξίζει να χαθεί για αυτό το ποσό μια ζωή;» διερωτήθηκε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πατέρας του αδικοχαμένου νεαρού, Γιάννης Καναούτης. Αναφερόμενος στο περιστατικό επανέλαβε πως όλες οι πληροφορίες διίστανται. Ευχήθηκε να λάμψει η αλήθεια.

 

Η κηδεία του 19χρονου θα γίνει σήμερα, στις 17.00, στο Νεκροταφείο Περιστερίου. Φορείς και οργανώσεις έχουν απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συγκέντρωση στις 16.00, στον σταθμό του Μετρό Περιστερίου, έξω από το νέο δημαρχείο.

 

Καταγγελίες

 

Το τραγικό συμβάν έφερε στην επιφάνεια αντίστοιχες καταγγελίες που επιβεβαιώνουν την αναλγησία της πολιτείας σε αντίστοιχα περιστατικά. Την εφημερίδα μας επισκέφθηκε 45χρονος άπορος (τα στοιχεία του στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), ο οποίος μας παρουσίασε το ατομικό του βιβλιάριο για τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Βασίζει τη διατροφή του σε συσσίτια και περιορίζει τις μετακινήσεις του μόνο στις απαραίτητες, αναζητώντας δουλειά.

 

Σε μία από αυτές τού έγινε έλεγχος στο Μετρό. Παρότι εμφάνισε τα στοιχεία που απεδείκνυαν ότι είναι άπορος, ο ελεγκτής «αν και δεν ήταν αυστηρός, ήταν υπερβολικά τυπικός. Επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τη δωρεάν μετακίνηση των απόρων και μου επέβαλε πρόστιμο» περιέγραψε ο ίδιος.

 

Ταυτόχρονα εντείνεται η συζήτηση για «ελεγκτές-κεφαλοκυνηγούς». Υπενθυμίζεται δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που αφορούσε καταγγελία επιβάτη, σύμφωνα με τις οποίες ξυλοκοπήθηκε από εθελοντές ελεγκτές, με τη συνέργεια του οδηγού τρόλεϊ, επειδή διαμαρτυρήθηκε για ρατσιστική και παράτυπη συμπεριφορά σε αλλοδαπούς επιβάτες (22/07/2013).

 

Επιπλέον υπενθυμίζεται ρεπορτάζ της εφημερίδας (28/02/2013) που κατέγραφε περιστατικά «φέις κοντρόλ» από οδηγούς των συρμών του ΗΣΑΠ, κυρίως σε αλλοδαπούς επιβάτες και αποπομπή τους από τους συρμούς.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
 

Βελτίωση του τρόπου ελέγχου

 

Τη βελτίωση του τρόπου ελέγχου των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς εξετάζει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ανεξάρτητα από το τραγικό περιστατικό. Τη σχετική δήλωση έκανε στο Mega ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, που τόνισε ότι τον τελευταίο μήνα έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις. Τάχθηκε υπέρ μιας καλύτερης συμπεριφοράς από τους ελεγκτές, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει διαπιστώσει έως τώρα λάθη!

 

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ξεκάθαρη άποψη» είπε για το τραγικό περιστατικό στο Περιστέρι, σημειώνοντας πως «η καταρχήν εικόνα που υπάρχει είναι ότι ο οδηγός και ο ελεγκτής έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και τίποτε παραπάνω».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«Κεφαλοκυνηγοί» και… εθελοντισμός στις αστικές συγκοινωνίες


 Της Χαράς Τζαναβάρα

 

«Δεν είναι συνάδελφός μου. Ντρέπομαι που πληρωνόμαστε από την ίδια εταιρεία». Είναι το ανθρώπινο, αυθόρμητο ξέσπασμα του Σταύρου Μανίκα, εν ενεργεία οδηγού λεωφορείου, για το συνταρακτικό γεγονός της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής για παράβαση μόλις 1,20 ευρώ! Μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ώς πρόσφατα εκλεγμένο μέλος του συνδικάτου των εργαζομένων στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), είχε ανησυχήσει από καιρό για την απαράδεκτη συμπεριφορά των «κεφαλοκυνηγών», όπως αποκαλεί τους ελεγκτές.

 

«Είναι παλιό το… φρούτο», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» και μας αποκάλυψε ότι το σώμα αυτό είχε δημιουργηθεί πριν από μια δεκαετία, πάλι με πρόσχημα την πάταξη της λαθρεπιβίβασης. Είχαν ανταποκριθεί περίπου 1.000 εργαζόμενοι στο κάλεσμα των φορέων διαχείρισης των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, στοχεύοντας και τότε στο πριμ. «Σήμερα σε σύνολο 6.500-7.000 εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ, οι λεγόμενοι… εθελοντές μόλις που φτάνουν τους 220. Είναι προς τιμήν των συναδέλφων μου, οι οποίοι, παρά τις περικοπές μισθών και τις μεγάλες ανάγκες των οικογενειών τους, αρνήθηκαν από φιλότιμο να συμμετέχουν σε τέτοια απάνθρωπα μέτρα κατά εργαζομένων και ανέργων που με δυσκολία αντιμετωπίζουν τις βασικές τους ανάγκες», επισημαίνει και αποκαλύπτει ότι οι «κεφαλοκυνηγοί» ανταμείβονται αρκετά καλά για τον… εθελοντισμό τους. Ελάχιστοι είναι επίσης οι οδηγοί που ελέγχουν αν οι επιβάτες μπαίνουν στα οχήματα από την μπροστινή πόρτα, το άλλο μέτρο πάταξης της λαθρεπιβίβασης που τους μετατρέπει σε άτυπους ελεγκτές.

 

Το πρόστιμο για τη μη πληρωμή εισιτηρίου σε λεωφορεία και τρόλεϊ είναι 72 ευρώ. Από το ποσό αυτό ο ελεγκτής δικαιούται να πάρει το 40%! Το υψηλό αυτό πριμ εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τον υπερβάλλοντα ζήλο που δείχνουν ορισμένοι ελεγκτές. Ο νόμος βέβαια, με τη «βούλα» των μνημονίων, έχει θεσπίσει πλαφόν και οι κάθε είδους εξτρά αμοιβές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 25% του μισθού. Οι αρμόδιοι διοικητικοί παράγοντες όμως έχουν βρει «παραθυράκια» για να παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις. Το πιο συνηθισμένο κόλπο συνίσταται στην προσφορά «εθελοντικής» εργασίας σε ημέρες ρεπό.

 

«Οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από καιρό δεν έχουν φέρει αποτελέσματα στα έσοδα του ΟΣΥ», αποκαλύπτει ο Στ. Μανίκας και προσθέτει: «Ο κύριος στόχος αυτής της εκστρατείας δεν είναι η βελτίωση των οικονομικών αλλά ο εκφοβισμός των πολιτών. Να τρέμουν για τα πάντα, να μην αντιδρούν και να περνάνε με λιγότερες αντιστάσεις τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει κάθε τόσο η τρόικα. Είναι απαράδεκτο να τρομοκρατούν πολίτες που έχουν φτωχοποιηθεί με τα μνημόνια, ανέργους, νέους που ψάχνουν χωρίς ελπίδα για δουλειά. Γι’ αυτό ζητάμε από καιρό δωρεάν συγκοινωνίες για όλους τους φορολογούμενους σε αυτές τις δύσκολες εποχές».

 

Από στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι φορείς των εργαζομένων, μόνον το 15% του κόστους λειτουργίας της ΟΣΥ, της νεοσύστατης εταιρείας που διαχειρίζεται τα λεωφορεία και τρόλεϊ της πρωτεύουσας, προέρχεται από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

 

Η σημαντική αυτή… λεπτομέρεια δεν απέτρεψε όμως τους αρμοδίους να πλασάρουν στους πολίτες την «καραμέλα» ότι η πάταξη της λαθρεπιβίβασης, που οι ίδιοι την υπολογίζουν σε 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών, θα ματαιώσει τη νέα αύξηση τιμών που έχει επιβάλει η τρόικα, έχει ήδη θεσμοθετηθεί με το τελευταίο Μνημόνιο και απλώς έχει μετατεθεί για το φθινόπωρο.

 

Με αυτό το «σενάριο» ξεκίνησαν διαφημιστική καμπάνια και αύξησαν τους ελέγχους, κυρίως σε λεωφορεία και τρόλεϊ, επιστρατεύοντας «εθελοντές» που έχουν παρακολουθήσει κάποια υποτυπώδη σεμινάρια, με αποτέλεσμα να είναι συχνές οι καταγγελίες για απαράδεκτες και βίαιες συμπεριφορές με θύματα μετανάστες, νέους και γυναίκες.

 

Τα πρώτα στοιχεία από το τραγικό συμβάν στο Περιστέρι δημιουργούν αμείλικτα ερωτήματα, στα οποία η διοίκηση της ΟΣΥ οφείλει να πάρει θέση:

 

• Οδηγός και ελεγκτής υποστηρίζουν ότι ο άτυχος νεαρός είχε πατήσει το κουμπί κινδύνου. Γνώστες της λειτουργίας των τρόλεϊ μάς ενημέρωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση το όχημα σταματά και σε κάθε περίπτωση επιβραδύνει την κίνησή του.

 

• Καλύπτεται ασφαλιστικά ο ελεγκτής, αφού παρείχε εργασία εκτός ωραρίου;

 

• Ποιο είναι το ύψος των αποδοχών, μισθός και πριμ, του ελεγκτή που εμπλέκεται στο τραγικό συμβάν;

 

«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης», αρκέστηκε να δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Γιάννης Οικονόμου. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν καταθέσεις επιβατών του τρόλεϊ που αποτυπώνουν τα πραγματικά γεγονότα. «Εχουμε σχηματίσει εικόνα για το θλιβερό συμβάν, αλλά σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και την οικογένεια του νεκρού, στην οποία εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», κατέληξε.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Οδηγός και ελεγκτής στον εισαγγελέα

 

Τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας ζήτησε ο εισαγγελέας από το Τμήμα Τροχαίας Περιστερίου σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου. Οι δύο άνδρες, ο ελεγκτής και ο οδηγός του τρόλεϊ που εκτελούσε το δρομολόγιο Ζάππειο-Περιστέρι, οδηγήθηκαν την Τετάρτη ενώπιον του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, ο οποίος, αφού μελέτησε τα στοιχεία της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι και να συνεχιστεί η προανάκριση για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία της δικογραφίας και από δύο μαρτυρίες δεν προκύπτει πως υπήρξε απώθηση του νεαρού από τον ελεγκτή ή τον οδηγό: «Υπήρξε μόνο διαπληκτισμός», ανέφερε αρμόδια πηγή και δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπήρξε πρόθεση. Περισσότερο κοινωνική διάσταση έχει το θέμα και λιγότερο νομική», εξήγησε η ίδια πηγή.

 

Ο εισαγγελέας ζήτησε πάντως στην παραγγελία του προς το Τμήμα Τροχαίας Περιστερίου να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη στο τρόλεϊ ώστε να εξακριβωθεί ο ισχυρισμός ότι «ο νεαρός πάτησε το κουδούνι κινδύνου, άνοιξε η πόρτα, αλλά αυτομάτως το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε καθώς έτσι είναι προγραμματισμένο και πέφτοντας έχασε την ισορροπία του». Ο εισαγγελικός λειτουργός έδωσε εντολή επίσης να ληφθούν μαρτυρικές καταθέσεις από τους γονείς του θύματος αλλά και τους αυτόπτες μάρτυρες, καθώς και να κληθούν άμεσα σε ανωμοτί (χωρίς όρκο) κατάθεση ο οδηγός και ο ελεγκτής. Σημαντικά στοιχεία αναμένεται να προκύψουν και από την ιατροδικαστική εξέταση που θα διενεργηθεί στο άψυχο σώμα του 19χρονου.

 

 

Μ.Δ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Συλλήψεις για γκράφιτι αγανάκτησης

 

Συνολικά 13 άτομα συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη για… γκράφιτι αγανάκτησης μετά τον θάνατο του 19χρονου που πήδηξε από τρόλεϊ στην Αθήνα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, τα 13 άτομα (εκ των οποίων δύο αλλοδαποί), ηλικίας από 19 ώς 44 ετών, κατηγορούνται για «διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κατά συναυτουργία».

 

Οπως αναφέρει, βραδινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στο κέντρο της πόλης ομάδα ατόμων αποτελούμενη από τους ανωτέρω προέβησαν με χρήση μεταλλικών σπρέι χρωμάτων στην αναγραφή συνθημάτων στις κάτωθι περιπτώσεις:

 

- σε προτομή αγάλματος,

 

- σε οχτώ αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ,

 

- σε 2 στάσεις και σε σταθμαρχείο του ΟΑΣΘ.

 

«Κατόπιν επισταμένων αναζητήσεων εντοπίστηκαν άμεσα τα προαναφερόμενα δεκατρία άτομα σε πλατεία του κέντρου, όπου και συνελήφθησαν» συνεχίζει η αστυνομική ανακοίνωση. Στην κατοχή 32χρονης, όπως υποστηρίζουν οι Αρχές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πέντε μεταλλικά σπρέι χρωμάτων.

 

Ν.Φωτ.

Scroll to top