Έκκληση έκανε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές της Αιγύπτου ώστε να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, όταν υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, συγκρούστηκαν με τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας. Το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Αίγυπτο κεκλεισμένων των θυρών, από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Έλιασον.
«Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο και ότι τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν απαράμιλλη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα της Αργεντινής στον ΟΗΕ, Μαρία Κριστίνα Περσιβάλ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν τη θλίψη τους για τα θύματα και τους θανάτους τόσων πολλών ατόμων», δήλωσε η Περσιβάλ, η οποία είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για το μήνα Αύγουστο. «Τα μέλη συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η βία και να προωθηθεί η εθνική συμφιλίωση».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε κάνει νωρίτερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει άμεσα σχετικά με την –όπως την χαρακτήρισε– «σφαγή» στην Αίγυπτο, ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη ότι απέτυχαν να σταματήσουν την αιματοχυσία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακυρώσουν όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να συνεχιστεί, εξαιτίας της καταστολής των αιματηρών επεισοδίων από τις ένοπλες δυνάμεις.
Στους 638 οι νεκροί, 4.000 οι τραυματίες
Ο αριθμός των νεκρών από τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, ξεπέρασε τους 600. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 638, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000.
Η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων εμβάθυνε την πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία προκλήθηκε από την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό. Πράσινο φως δόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες της που έχουν επισκεφτεί την Αίγυπτο να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις και η Αίγυπτος έκανε το ίδιο με τον πρεσβευτής της στην Άγκυρα.
«Οι δηλώσεις Ομπάμα ενθαρρύνουν τη βία»
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα, δεν βασίζονται σε «γεγονότα» αλλά ενθαρρύνουν τις ομάδες που σπέρνουν τη βία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με «τρομοκρατικές πράξεις» -τις πρόσφατες επιθέσεις σε εκκλησίες και κυβερνητικά κτίρια- για τις οποίες η Αίγυπτος κατηγορεί τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
«Η ΕΕ να επανεξετάσει τη βοήθεια στην Αίγυπτο»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανεξετάσει τα προγράμματα βοηθείας προς την Αίγυπτο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα πρέπει να παράσχει υποστήριξη στο Κάιρο, μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών. Ο Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι η Ευρώπη είχε περιορισμένη επιρροή στον στρατό της Αιγύπτου και ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν είναι η σωστή απάντηση στα αιματηρά επεισόδια. Ο Μπιλντ προβλέπει ότι θα επέλθει μια περίοδος έντονης ύφεσης στη χώρα, αλλά είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει συνεχίσουν να έχουν συνομιλίες με όλες τις πλευρές, ούτως ώστε εάν έρθει η ώρα να είναι έτοιμοι να παίξουν το ρόλο τους για την επίτευξη μιας λύσης.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε τα προγράμματα της ΕΕ ώστε να καταλήξουμε ποια είναι τα είναι τα καταλληλότερα και ποια όχι, στην παρούσα κατάσταση», είπε. «Θα είναι επίσης δύσκολο και για το ΔΝΤ να προχωρήσει δεδομένης της κατάστασης. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να αξιολογήσει εάν θα υπάρχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση, από την άποψη της οικονομικής πολιτικής, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται».
Ο Μπιλντ απέρριψε τις επικρίσεις ότι οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο από το 2011 οπότε και είχαν ξεκινήσει οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης. «Νομίζω ότι κάναμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Και ήταν σαφές από την αρχή πόσο δύσκολο θα ήταν. Υπήρχε διχασμός στο εσωτερικό της αιγυπτιακής κοινωνίας και των πολιτών. Όλοι υποτίμησαν τα προβλήματα και τους κινδύνους που κρύβονταν από όταν ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις, δυόμισι χρόνια πριν».
Ο Σουηδός υπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με την Κάθριν Άστον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ειδικό απεσταλμένο Μπερναρντίνο Λιόν για την επίτευξη συνομιλιών με την Αίγυπτο μέσω επικοινωνίας με τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας. «Δεν νομίζω πως υπάρχει πλέον χώρος αυτή τη στιγμή για διαμεσολάβηση. Οι δυνατότητες που υπήρχαν μία εβδομάδα πριν, εξανεμίστηκαν εντελώς δεδομένης της σημερινής κατάστασης που επικρατεί».
Ενώ είναι «σαφής η ηθική θέση» της ΕΕ, οι οικονομικές κυρώσεις προς την Αίγυπτο δεν θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο, δήλωσε ο Μπίλντ, ωστόσο τόνισε πως είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αιγυπτιακή κοινωνία.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters