Pin It

Παρά τις διαβεβαιώσεις από τη ΔΕΗ ότι το πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης θα λυνόταν σταδιακά έως χθες το βράδυ, ένα νέο μπλακ άουτ βύθισε το νησί και πάλι στο σκοτάδι, λόγω προβλήματος που δημιουργήθηκε σε πυκνωτή κατά τη διάρκεια εγκατάστασης ενός μηχανήματος. Τα χωριά της Σαντορίνης εξακολουθούσαν να ηλεκτροδοτούνται εκ περιτροπής, τρεις μέρες μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, αφήνοντας το νησί χωρίς ρεύμα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

 

Χθες το απόγευμα, στις 17.00 με παρέκκλιση 7 ωρών, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση επιπρόσθετων γεννητριών συνολικής ισχύος 5 μεγαβάτ, ανεβάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ισχύ της μονάδας παραγωγής στα 27 μεγαβάτ, τη στιγμή που οι ανάγκες του νησιού αυτή τη χρονική περίοδο φθάνουν τουλάχιστον τα 30, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζήτηση. Επιπλέον κατέπλευσε από τη Ρόδο το εμπορικό πλοίο «Μελίνα 2» με ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη συνολικής ισχύος 5 μεγαβάτ, τα οποία όταν θα εγκατασταθούν θα έχουν ως αποτέλεσμα η συνολική διαθέσιμη ισχύς του σταθμού στη Σαντορίνη να ανέλθει στα 36 μεγαβάτ.

 

Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεργιώτης, εκτίμησε ότι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ώρα που πέφτει η ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα, θα ήταν σε θέση να παρέχουν ρεύμα χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ διαβεβαίωσε ότι σήμερα το πρωί θα έχει λήξει το θέμα. «Ηδη καλύπτουμε ένα μεγάλο ποσοστό αναγκών. Αύριο (σ.σ. σήμερα) περιμένουμε άλλα 6 μεγαβάτ από τη Ρόδο τα οποία και θα χρησιμεύσουν ως εφεδρικά σε περίπτωση ανάγκης. Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από πλευράς τεχνικών και εργαζόμενων της ΔΕΗ, οι οποίοι δουλεύουν άυπνοι και άπλυτοι πάνω από 30 ώρες τώρα. Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στον ανώνυμο τεχνικό ο οποίος μέρα γιορτής (σ.σ. Δεκαπενταύγουστος) άφησε την οικογένειά του και δουλεύει ασταμάτητα για να περνάν καλά αυτοί στα ξενοδοχεία. Και όλα αυτά μέσα σε 24 ώρες. Πότε ξεκίνησε η πυρκαγιά και για πότε κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός;» είπε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Στεργιώτης. Από την άλλη, ο δήμαρχος του νησιού, Νικόλας Ζώρζος, σε δήλωσή του είπε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου λόγω της μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος που είχε δοθεί από τη ΔΕΗ στον δήμο για την αποκατάσταση της βλάβης. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, τόνισε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα υγείας, ενώ έκανε λόγο για αποζημίωση όλων των επιχειρήσεων και των καταναλωτών που ενδεχομένως υπέστησαν ζημιές από την παρατεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ μιλάει για «υπαρκτά προβλήματα συντήρησης των μονάδων, στελέχωσης σε ειδικότητες πρώτης γραμμής και ορθολογικής κατανομής προσωπικού» ενώ την ίδια στιγμή τονίζει τη σημασία των «μεγάλων επενδύσεων σε νησιά που λειτουργούν ως πόλοι έλξης για το γενικότερο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα».

 

 

Δ.Α.

 

Scroll to top