Της Ελενας Βαρίνου
Στη μισή Βουλή προωθούνται τα μνημονιακά μέτρα –ξεκίνησε ήδη η συζήτηση των σκληρών φορολογικών ρυθμίσεων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων- και στην άλλη μισή τα πολιτικά παιχνίδια περισσεύουν. Οπως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που απέπεμψε χθες οριστικά την ευθύνη περαιτέρω διερεύνησης στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Στο τεταμένο κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς βέλη για σκοπιμότητες εκτοξεύονταν χιαστί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία αποφάσισε να μην συνεχιστεί από την Επιτροπή η εξέταση μαρτύρων, με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ –συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής- να υποστηρίζουν την αναστολή των ερευνών. Μειοψήφησαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ.
Ετσι, η παρέμβαση του Κοινοβουλίου που ζητήθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς αναμένεται να περιοριστεί στον χειρισμό της Επιτροπής «Πόθεν Εσχες» που κλήθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να προβάλλει τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο περιβόητο «memory stick». Εκτός εάν η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει, όπως έχει τη δυνατότητα βάσει του αριθμού των βουλευτών που διαθέτει, τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενδεχόμενο που εξακολουθεί να διατηρεί ανοιχτό.
Η πρόθεση των κομμάτων της συγκυβέρνησης να αρχειοθετήσουν τη σχετική δικογραφία που έφτασε πριν από έναν μήνα στη Βουλή είχε διαφανεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία, οι εκπρόσωποί τους επιβράδυναν την απόφαση για τη συνέχεια της διερεύνησης, προτάσσοντας διαφορετικές προτεραιότητες (π.χ. καθεστώς λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ), μετά μάλιστα από γραπτές σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Εκτός όμως των αιτιάσεων περί συγκάλυψης που αφορούν τους κυβερνητικούς εταίρους, ερωτήματα πολιτικής σκοπιμότητας εγείρονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που, ενώ εντός Επιτροπής Θεσμών διαπραγματεύτηκε σκληρά το ζήτημα ζητώντας να κληθούν σε ακρόαση Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Πλασκοβίτης, Μπίκας και λοιποί, αποστασιοποιήθηκε από τη διερεύνηση της Επιτροπής «Πόθεν Εσχες».
Και αυτό διότι, σύμφωνα με εξηγήσεις του Δ. Παπαδημούλη, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η αξιοποίηση της λίστας αφορά την κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, τον ΣΔΟΕ την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και σε δεύτερο χρόνο τη Βουλή, εάν και εφόσον διαπιστωθεί εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Το «διά ταύτα», πάντως, τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών σφράγισε η δήλωση της Λιάνας Κανέλλη που είπε πως άξιζε τον κόπο να συνεχίσει η επιτροπή την έρευνα, μόνο και μόνο για να αποδειχθεί εάν τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποδέχονταν να κληθούν για απαντήσεις.