Του Τάσου Τσακίρογλου
Τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας, αλλά και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας έχει προκαλέσει η, με έναν χρόνο καθυστέρηση, δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού, τα οποία απομειώνουν τόσο τον αριθμό των μειονοτικών όσο και των χριστιανών ορθόδοξων.
Ως επόμενο βήμα, μετά την καταγγελία της απογραφής ως αναξιόπιστης και «στημένης» από το αλβανικό κράτος, το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ, μαζί με την Ομόνοια και εκπροσώπους των υπολοίπων μειονοτήτων (Ρομά, Βλάχοι, «Μακεδόνες»), ενημερώνει τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Παράλληλα, στις αρχές του 2013 θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα της απογραφής που οργανώνει μόνη της η μειονότητα, και η οποία προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε αυτά θα είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα του αλβανικού κράτους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ελληνικής καταγωγής είναι μόλις το 0,87% του πληθυσμού ή 24.361 άτομα, ενώ οι χριστιανοί ορθόδοξοι φθάνουν μόλις το 6,75% (όταν στις δύο προηγούμενες απογραφές ξεπερνούσαν το 20%)!
«Πρόκειται για μια απογραφή-παρωδία στη σκιά του αλβανικού εθνικισμού» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, Γιώργος Τζομάκας, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ομογενών πρέπει να αγγίζει τις 250.000 άτομα, αφού μόνο στην Ελλάδα διαθέτουν ταυτότητα ομογενούς περί τους 200.000.
Ηδη στόχος των εθνικιστών έγινε ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος τόνισε ότι «η διαδικασία απογραφής για την καταγραφή του θρησκεύματος δεν ανταποκρίνεται στη στοιχειώδη αντικειμενική μέθοδο που ακολουθείται στην Ευρώπη». Η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία ζήτησε από τον Αλβανό πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφαιρέσει από τον αρχιεπίσκοπο τον ανώτατο τίτλο του «Σκεντέρμπεη». Πηγές προσκείμενες στην αρχιεπισκοπή τόνιζαν στην «Εφ.Συν.» ότι «ο αλβανικός λαός έχει ανάγκη από αλήθεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη, στοιχεία που εδώ δεν είναι αυτονόητα».
Πάντως, την εικόνα της σύγχυσης για τον αριθμό των ομογενών επέτεινε και η έλλειψη κοινής γραμμής απέναντι στην απογραφή από τους εκπροσώπους της μειονότητας, καθώς η Ομόνοια κάλεσε σε αποχή, ενώ το MEGA (το μικρότερο κόμμα) παρότρυνε τους ομογενείς να συμμετάσχουν.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι όροι της απογραφής και οι πρακτικές του αλβανικού κράτους είχαν ούτως ή άλλως απασχολήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την Ε.Ε.