18/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φτωχαδάκια και λεφτάδες

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και... οι άλλοι.
      Pin It

→Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και… οι άλλοι

 

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Τις περασμένες σεζόν το ερώτημα ίσως και να είχε βάση. Μπορεί κάποια ομάδα να μπει σφήνα στο «δίπολο» Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα στην Πριμέρα Ντιβισιόν;

 

Πλέον είναι καθαρά φιλολογικό και η αβίαστη απάντηση αρνητική.

 

Ας πάμε εννέα χρόνια πίσω. Ανοιξη του 2004. Η Βαλένθια του Ράφα Μπενίτεθ κατέκτησε τον τίτλο στην Ισπανία με 72 βαθμούς, η Μπαρτσελόνα τερμάτισε 2η με 67, η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 3η με 66 και η Ρεάλ Μαδρίτης 4η με 65. Η κατάταξη είναι ενδεικτική του συναγωνισμού που υπήρχε τότε.

 

Ας πάμε ακόμα πιο πίσω. Στην προηγούμενη δεκαετία (1993-2003): πέντε διαφορετικοί πρωταθλητές, τέσσερις τίτλοι για τη Ρεάλ Μ., τρεις για την Μπαρτσελόνα, ένας για την Ατλέτικο Μαδρίτης (ο περίφημος του Μίλινκο Πάντιτς), ένας για τη Λα Κορούνια κι ένας για τη Βαλένθια. Η πολυφωνία αυτή εξαφανίστηκε «επίσημα» το 2005, όταν η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρωτάθλημα με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τη Μαδρίτη, αλλά με την απόσταση από την τρίτη Βιγιαρεάλ να έχει ήδη εκτοξευθεί στους 19 βαθμούς.

 

Εκτοτε το ντουέτο των δύο «αιωνίων» του ισπανικού ποδοσφαίρου γίνεται αχώριστο. Εξι τίτλοι για τους Καταλανούς, τρεις για τους Καστιγιάνους, ενώ στα 8 από τα 9 πρωταθλήματα οι δυο τους έχουν κατακτήσει τις δύο πρώτες θέσεις. Μόνο το 2007-08 μπήκε «σφήνα» η Βιγιαρεάλ, μπροστά από τους τρίτους «μπλαουγράνα».

 

Η τεράστια διαφορά των δύο με τους υπόλοιπους αποτυπώνεται στα τηλεοπτικά δικαιώματα, καθώς εκεί δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση. Τον Μάιο του 2006, η εταιρεία Mediapro έδωσε 120 εκατομμύρια ευρώ στην Μπαρτσελόνα για να μεταδώσει τους αγώνες της. Τον Οκτώβριο του 2007, το ίδιο ποσό προσφέρεται στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πλέον εισπράττουν από 160 εκατομμύρια η κάθε μία.

 

Τι παίρνουν οι υπόλοιπο; Οι μικρομεσαίες ομάδες, γύρω στα 18 εκατομμύρια ευρώ, οπότε δεν είναι να απορεί κανείς για τις χαώδεις διαφορές.

 

Τα ποσά των φετινών μεταγραφών ενισχύουν το συγκεκριμένο τοπίο. Αν η Ρεάλ Μαδρίτης έδινε 100 εκατομμύρια ευρώ για τον Γκάρεθ Μπέιλ, καθώς το σχετικό σίριαλ δεν είχε ολοκληρωθεί, θα ξόδευε το ίδιο ποσό που έχουν δώσει φέτος το καλοκαίρι οι 18 σύλλογοι, πλην του δίπολου. Υπολογίστε τη διαφορά: οι 18 έχουν δώσει συνολικά 101 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυσή τους και οι δύο μεγάλοι 135 εκατομμύρια μέχρι στιγμής. Ακόμα χωρίς Μπέιλ η Ρεάλ Μ. και χωρίς κεντρικό αμυντικό η Μπαρτσελόνα… Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ, εξέφρασε τη δυσφορία του για αυτές τις ανισότητες μιλώντας σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης: «Το έγκλημα είναι στα χρήματα της τηλεόρασης. Δεν γίνεται να ξεκινάνε με προβάδισμα 100 εκατομμυρίων ευρώ οι δύο μεγάλοι».

 

Υπερβολή; Οχι, αν σκεφτούμε ότι όσες ομάδες θα ήταν σε θέση κάπως να απειλήσουν, πούλησαν φέτος τα αστέρια τους. Εφυγαν ο Φαλκάο από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Ιλαραμέντι από τη Σοσιεδάδ, ο Σολδάδο από τη Βαλένθια, ο Ισκο από τη Μάλαγα, ο Μπενιάτ από την Μπέτις, ο Μπαπτιστάο από τη Ράγιο, οι Νεγρέδο και Νάβας από τη Σεβίλη και ο Μπαράδα από τη Χετάφε. Και αν η Ατλέτικο Μ. έφερε τον Νταβίδ Βίγια για να ισοφαρίσει την απώλεια του Φαλκάο, δεν έχει συμβεί αντίστοιχη ενίσχυση σε όλες τις ομάδες…

 

Ας πάμε όμως στη φετινή λίγκα. Δύο ταχύτητες ξανά. Οι «αιώνιοι» στη… στρατόσφαιρά τους και οι υπόλοιποι σε ένα πρωτάθλημα 18 ομάδων, όπου θα μοιραστούν μεταξύ τους τις ευρωπαϊκές θέσεις και θα κοιτάξουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

 

Βέβαια, ας είμαστε ειλικρινείς. Ολοι απολαμβάνουν την αντιπαλότητα Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα, η οποία ξεφεύγει από τα στενά ισπανικά όρια και καθηλώνει ολόκληρη την υφήλιο στις τηλεοράσεις της όποτε υπάρχει clàsico. Φέτος μάλιστα μπήκε σε ένα νέο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον κεφάλαιο, με… αλλαγή ρόλων στα μεταγραφικά: οι Καταλανοί έκαναν κινήσεις «Φλορεντίνο» και η Ρεάλ Μαδρίτης στράφηκε στα φυτώριά της α λα «Μασία».

 

Η απόκτηση του Νεϊμάρ δεν απαντάει σε καμία αγωνιστική αναγκαιότητα και δημιουργεί ερωτήματα για το πώς θα συνεργαστούν στην ίδια ενδεκάδα ο νεαρός Βραζιλιάνος με τον σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι. Η μεταγραφή εξηγείται εκτός αγωνιστικού χώρου, αφού έχει εμπορική σημασία έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στη χώρα του Νεϊμάρ. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πάντως, έκανε φέτος και κινήσεις που δεν συνήθιζε. Και αυτό, επειδή πλέον ακούει και την άποψη όσων γνωρίζουν από ποδόσφαιρο. Στην προκειμένη περίπτωση, του Κάρλο Αντσελότι και του Ζινεντίν Ζιντάν. Το τεχνικό επιτελείο (ακόμα και πριν έρθει επίσημα ο Ιταλός στη Μαδρίτη) είχε επιμείνει στην απόκτηση των νεαρών Ισπανών Ισκο, Καρβαχάλ και Ιλαραμέντι και στην προώθηση αρκετών παικτών από τη β’ ομάδα: Κασεμίρο, Μοράτα, Χεσέ Ροδρίγες, Νάτσο, Τσερίσεφ. Η προετοιμασία τούς δικαίωσε απόλυτα.

 

Η πραγματική εικόνα όμως θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο και για τους δύο διεκδικητές. Η «ακτινογραφία» των δυνατοτήτων τους θα γίνει στις μεταξύ τους κόντρες, που φέτος καθυστερούν.Το πρώτο clàsico της σεζόν θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 26-27 Οκτωβρίου στο «Καμπ Νόου». Μέχρι τότε οι δύο μεγάλοι θα επιδοθούν στο προσφιλές σπορ της «εξόντωσης των μικρών». Κάτι που τα περασμένα χρόνια κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία…

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Φύγε εσύ, έλα εσύ…

 

Οι μισές (δέκα τον αριθμό) από τις ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν άλλαξαν τεχνική ηγεσία.

 

Μεταξύ αυτών και η Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα.

 

Η αποχώρηση του Ζοσέ Μουρίνιο από τον πάγκο της «βασίλισσας» ήταν δεδομένη πολύ πριν τελειώσει η περσινή –αποτυχημένη- σεζόν. Στη θέση του ένας προπονητής με αντίστοιχο βιογραφικό, δηλαδή δύο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά διαμετρικά αντίθετο χαρακτήρα: ο Κάρλο Αντσελότι.

 

Στην Μπαρτσελόνα, η προετοιμασία ξεκίνησε με τον Τίτο Βιλανόβα, όμως τα ιατρικά νέα για τον 44χρονο τεχνικό δεν ήταν καλά, που πλέον έχει επικεντρωθεί στη μάχη του εναντίον του καρκίνου. Το όνομα του διαδόχου του έκανε αίσθηση, καθώς προτιμήθηκε ο Χεράρδο «Τάτα» Μαρτίνο, πρόσφατα εστεμμένος πρωταθλητής Αργεντινής με τη Νιούελς Ολντ Μπόις.

 

Ο Μπερντ Σούστερ επέστρεψε στο ισπανικό πρωτάθλημα για να αναλάβει τη Μάλαγα, μετά την αναχώρηση του Μανουέλ Πελεγρίνι για τη Μάντσεστερ Σίτι.

 

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέμεινε στη Λίγκα, αλλά σε άλλη ομάδα. Συγκεκριμένα στην πρώτη του αγάπη, την Αθλέτικ Μπιλμπάο, για να ξεκινήσει το… ντόμινο. Τη θέση του στη Βαλένθια πήρε ο πρώην παίκτης της, Μίροσλαβ Τζούκιτς, τη θέση του οποίου στη Βαγιαδολίδ πήρε ο Χουάν Ιγνάθιο Μαρτίνεθ, ο πρώην της Λεβάντε (των Λουκά Βύντρα και Νίκου Καράμπελα), η οποία πλέον καθοδηγείται από τον Χοακίν Καπαρός.

 

Νέο τεχνικό έχει και η Θέλτα. Τον Λουίς Ενρίκε που κάνει το προπονητικό του ντεμπούτο στην Πριμέρα Ντιβισιόν. «Ρούκι» είναι και ο νεαρότερος τεχνικός του φετινού πρωταθλήματος, ο 35χρονος Φρανθίσκο Ροδρίγεθ της Αλμερία, η οποία αποχαιρέτησε τον Χάβι Γράθια (πρώην της Κέρκυρας) που την οδήγησε στην άνοδο.

 

Μόλις δύο μήνες μεγαλύτερος του Ροδρίγεθ είναι ο Χαγόμπα Αράσατε που πήρε τη θέση του Φιλίπ Μοντανιέ στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και επιπλέον θα πάρει μέρος με τη βασκική ομάδα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Οι υπόλοιπες δέκα ομάδες συνεχίζουν με τους περσινούς τους τεχνικούς. Ο Ντιέγο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Πέπε Μελ στην Μπέτις, ο Πάκο Χέμεθ στη Ράγιο, ο Λουίς Γαρθία Πλάθα στη Χετάφε, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην Οσασούνα, ο Ουνάι Εμερι στη Σεβίλη, ο Χαβιέρ Αγκίρε στην Εσπανιόλ, ο Φραν Εσκριμπά στην Ελτσε, ο Μαρθελίνο στη Βιγιαρεάλ και ο Λούκας Αλκαράθ στη Γρανάδα του Ορέστη Καρνέζη.

 

Μπερντ Σούστερ

 

Ερνέστο Βαλβέρδε

 

Scroll to top