18/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτό δεν είναι θέατρο, είναι Ιστορία

Γάλλοι, Ιταλοί, Πορτογάλοι και Γερμανοί ηθοποιοί εμπνέονται από την καθημερινότητα, ακόμα και από τον Αισχύλο, για να καταγγείλουν τα άπλυτα της σημερινής Ευρώπης, αλλά και για να αναζητήσουν μια νέα με κέντρο τον άνθρωπο.
      Pin It

Γάλλοι, Ιταλοί, Πορτογάλοι και Γερμανοί ηθοποιοί εμπνέονται από την καθημερινότητα, ακόμα και από τον Αισχύλο, για να καταγγείλουν τα άπλυτα της σημερινής Ευρώπης, αλλά και για να αναζητήσουν μια νέα με κέντρο τον άνθρωπο

 

Αντικείμενο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ προγράμματος Culture World Crisis Theatre είναι η ανάδειξη και παρουσίαση κοινωνικών φαινομένων και θεμάτων ανθρώπινης συμπεριφοράς που προκύπτουν ως συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Ο στόχος της συνεργασίας αφορά την προαγωγή εργαλείων για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την τέχνη.

 

* Στο μικρό Φεστιβάλ για την Κρίση αναμφισβήτητα ξεχωρίζει το έργο του Ντέιβιντ Χέαρ «The Power of Yes», o Γάλλος σκηνοθέτης του οποίου, Bruno Freyssinet, παρουσιάζει στο κοινό ένα απόσπασμα, με πρωταγωνιστές τους Nathalie Yanoz, Xavier Maître, Grégory Veux. Ο πολυβραβευμένος Αγγλος δραματουργός σημειώνει για το έργο του: «Αυτό δεν είναι ένα θεατρικό. Είναι μια ιστορία. Από το πώς ο καπιταλισμός έφτασε σε μια στάση λείανσης».

 

* Η ιταλική ομάδα Teatro Internazionale παρουσιάζει το «Esposti a tutto». Συγκεντρώνοντας πληροφορίες και υλικό από τον δρόμο, την πολιτική, τις εφημερίδες, την παγκόσμια οικονομία αλλά και τα νοικοκυριά, αφηγούνται τα κομμάτια μιας ζωής που μοιάζει με δαντικό ταξίδι. Διηγούνται την ιστορία της καθημερινότητας, τοποθετημένη στην «επόμενη μέρα». Ερμηνεύουν οι Franca Abategiovanni, Alfredo Angelici, Antonella Britti, Dimitri D’Urbano, Valeria Iacampo, Angelo Monacelli, Bianca Nappi, Andrea Puglisi.

 

* Η πορτογαλική ομάδα Ex Quorum φέρνει την «Απάντηση», παράσταση (κείμενο-σκηνοθεσία Hugo Miguel Coelho) που παίζει με ερωτήματα, αμφιβολίες, καταγγελίες. Ανάμεσα σε δηλώσεις κοινωνιολόγων, οικονομολόγων, δημοσιογράφων, πολιτικών και απλών ανθρώπων σε δρόμους, μπαρ, αλλά και σε στατιστικά στοιχεία, η παράσταση αναζητά απάντηση στο ερώτημα: Εχουμε ακόμα χρόνο για να αλλάξουμε αυτή την πορεία; Παίζουν: Vicente de Sâ Joana Eliseu Cavaco, Valter F. Nogueira.

 

* Οι Γερμανοί Bildung und Integration παρουσιάζουν το «The Satyr Play», μια σατιρική προσέγγιση των «Ευμενίδων» του Αισχύλου, σε κείμενα-σκηνοθεσία Katerina Kokkinos Kennedy και Andreas Wrosch. Πρόκειται για μια διαδραστική με το κοινό παράσταση σχετικά με τη γέννηση της δημοκρατίας, που μιλά για την πανάρχαια «απόδοση» ευθυνών και την απροκάλυπτη έκθεση των σύγχρονων ευρωπαϊκών ταμπού, δηλαδή για το χρήμα, την εξουσία και την ταυτότητα. Το έργο εκθέτει τα «άπλυτα» της δημοκρατίας, της γραφειοκρατίας και της σημερινής κρίσης χρέους. Με φόντο τη δίκη του Ορέστη, μια συλλογική πρωτοβουλία από την Αυστραλία και το Human Waste Theatre από τη Γερμανία, καθώς και μια ομάδα ηθοποιών από το Βερολίνο γίνονται ένα με το κοινό για να «παίξουν» τους δικαστές και τις μυθικές φιγούρες του δράματος. Ωστόσο ο αληθινός ήρωας του έργου ίσως είναι τελικά ένα ζώο, μια κότα που ακούει στο όνομα Bertha. Το «Satyr Play», κυρίως, υμνεί τις ανθρώπινες αδυναμίες και τη μεγάλη συνδρομή της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό: μυθολογία, θέατρο, δημοκρατία και ελαιόλαδο. Παίζουν: Jan Arne Looss, Katharina Nesterova, Fabian Prokein, Eva Schröer, Pia Seifreth, Lino Seyfried, Andreas Wrosch.

 

INFO: Αρχαίο Θέατρο Μικρής Επιδαύρου. 23 Αυγούστου. 20.00: «The power of yes» του Ντέιβιντ Χέαρ από τη γαλλική ομάδα «La transplanisphere». 22.00: «The Cyclops Survival» από το Ελληνικό Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου. 24 Αυγούστου. 20.00 «Esposti a tutto» των T. Tellung και A. Angelici από τον ιταλικό θίασο Teatro Internazionale. 22.00: «Oporto, La reposta» από τον πορτογαλικό θίασο Ex Quorum. 25 Αυγούστου. 20.00: «How to become more German» από τον γερμανικό θίασο Bildung und Integration.

 

Scroll to top