Για μια ακόμα χρονιά, πλήθος μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα μείνουν ανοιχτοί, μετά ή άνευ εκδηλώσεων, αλλά πάντα με ελεύθερη είσοδο για ρομαντικούς και αρχαιολάτρες. Προσοχή, Ακρόπολη και Σούνιο θα κλείσουν στις 8 μ.μ.
Tης Βασιλικής Τζεβελέκου
Ο εορτασμός της πανσελήνου του Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της χώρας τείνει να γίνει μια παράδοση με πολλούς θερμούς υποστηρικτές. Περισσότεροι από 100 χώροι, από την πρωτεύουσα έως τον Εβρο κι από τη Φαιστό της Κρήτης έως το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και το Ηραίο της Σάμου, θα παραμείνουν ανοιχτοί το βράδυ της 21ης Αυγούστου. Συναυλίες, παραστάσεις, ξεναγήσεις, παρατήρηση του φεγγαριού με τηλεσκόπια θα φιλοξενηθούν με ελεύθερη είσοδο. Σε άλλες περιπτώσεις, οι χώροι θα παραμείνουν απλά ανοιχτοί, δίνοντας την ευκαιρία για μια ιδιωτική περιήγηση κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου.
Είναι αλήθεια ότι ο εορτασμός δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την προσφορά των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκονται αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων. Τα παρακάμπτουν και για άλλη μια φορά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ακόμη και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε δημόσια τις ευχαριστίες του προς «το επιστημονικό, φυλακτικό και λοιπό προσωπικό του υπουργείου, αλλά και όλους τους συντελεστές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την καθοριστική τους συμβολή στην επιτυχία αυτής της βραδιάς». Παράλληλα, ευχαριστεί τους εκπροσώπους των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων κι άλλων τοπικών φορέων για τη συμμετοχή τους.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και του Σουνίου θα παραμείνουν ανοιχτοί μόνο έως τις 8.00 το βράδυ, λόγω έργων. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένους χώρους και τις εκδηλώσεις τους, ενώ αναλυτικά μπορείτε να ενημερωθείτε στον πίνακα της ιστοσελίδας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, www.yppo.gr
• Αττική. Στον λόφο του Φιλοπάππου (Ανδηρο Πικιώνη) η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων παίζει για τους ρομαντικούς στην εκδήλωση «Στου Φιλιπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου» (9.30 μ.μ.)
Στην ίδια γειτονιά, στο Μουσείο Ακρόπολης θα ακουστούν ελληνικές και ξένες γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (προαύλιο 9.30 μ.μ.). Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (είσοδος ελεύθερη από τις 9.00 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως. Ανοιχτό και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, με δωρεάν επίσκεψη στη διάσημη πλέον έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» (8.00 – 11.00 μ.μ.). Η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αργυρώ Καπαρού «καταλαμβάνουν» τον κήπο του Νομισματικού Μουσείου (9.00 μ.μ.) και αφήνουν τις νότες να μπλεχτούν με το ασημένιο φως. Μουσική εκδήλωση και στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με τον Βασίλη Λέκκα και τη Μελίνα Κανά.
• Νησιά Αιγαίου: Σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά μας στο Νότιο Αιγαίο θα ακουστεί στις 11.00 μ.μ. το ποίημα του Ισπανού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσες Μεχίας», σε ερμηνεία Αντι Γκαρσία, Μάνου Κατράκη και Νότη Περγιάλη. Οι ερμηνείες είναι από ταινίες και θα ακουστούν στις ειδικές εκδηλώσεις –σε πολλές περιπτώσεις παράλληλα με άλλες δράσεις– που θα φιλοξενηθούν στο Κάστρο Αντιπάρου, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Ανδρου, Ιου, Τζιας, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Σίφνου κ.α. Επίσης στον Αγιο Κήρυκο και στον Κάμπο στην Ικαρία και στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Σαντορίνης. Στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου (9.00 μ.μ.), η Ορχήστρα των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού, θα παρουσιάσει το μουσικό πρόγραμμα «Μες στο Μουσείο. Μουσική και τραγούδια από τον κινηματογράφο και τη Λιλιπούπολη».
• Μακεδονία και Θράκη: Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, αρχαιολογικός χώρος Δίου, φρούριο Επταπυργίου παραμένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Στο αίθριο του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας και οι σαράντα μουσικοί της θα θυμίσουν μελωδίες από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο. Ψηλά στον Εβρο, στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, διοργανώνεται βραδιά παρατήρησης του φεγγαριού με τηλεσκόπια, ενώ θα παρουσιαστούν και χάρτες του ουρανού από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης.
• Υπόλοιπη Ελλάδα: Στην Ακρόπολη Ιτς Καλέ (Κάστρο Ιωαννίνων) θα τραγουδήσει ο Δημήτρης Μπάσης, στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης (Εδεσσα) θα προβληθεί η ταινία της Σοφίας Σκούφαλου «Ακουσα τον Θεό να κλαίει» και στο βυζαντινό κάστρο Τρικάλων η ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» θα ερμηνεύσει τραγούδια ειδικά για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Τζαζ βραδιά με τη «Volos Jazz Orchestra» στον λόφο Επισκοπής (Βόλος), ενώ στο παλιό φρούριο Κέρκυρας η Αλίκη Καγιαλόγλου υπόσχεται ένα μουσικό ταξίδι «Στο φως του φεγγαριού από τον Χατζιδάκι μέχρι τον Piazzola».
• Πελοπόννησος: Ανοιχτή έως αργά θα μείνει η Αρχαία Ολυμπία. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα ηχήσουν ρυθμοί swing jazz και στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη θα ακουστεί δραματοποιημένη αφήγηση του μύθου της Σελήνης και του Ενδυμίωνος.
• Κρήτη: Η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα παρουσιάσει τα αγαπημένα της τραγούδια στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας (Χανιά). Φεγγαροβραδιά στην Κνωσό και στο ανάκτορο Φαιστού, αλλά και σε άλλους χώρους όλων των νομών, που θα παραμείνουν ανοιχτοί.