18/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεθνές Φεστιβάλ τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Οι άνθρωποι, οι σκύλοι και η πασαρέλα

Σκυλιά που κακοποιούνται περίπου συστηματικά –ενίοτε και σεξουαλικά–, άλλα που πυροβολούνται από διαταραγμένους, πτώματα στο οδόστρωμα της εθνικής, πεινασμένα αδέσποτα. Με ένα τέτοιο φόντο, το Διεθνές Φεστιβάλ Σκύλου, που οργανώνεται τον Οκτώβριο στην Αθήνα, μοιάζει με αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι.
      Pin It

Σκυλιά που κακοποιούνται περίπου συστηματικά –ενίοτε και σεξουαλικά–, άλλα που πυροβολούνται από διαταραγμένους, πτώματα στο οδόστρωμα της εθνικής, πεινασμένα αδέσποτα. Με ένα τέτοιο φόντο, το Διεθνές Φεστιβάλ Σκύλου, που οργανώνεται τον Οκτώβριο στην Αθήνα, μοιάζει με αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι

 

Διοργάνωση και εκπαιδευτικού χαρακτήρα φεστιβάλ για την υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου

 

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Σύντροφος, φύλακας, μέλος σχεδόν της οικογένειας –συχνά αποκαλούμενος «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Είναι, ωστόσο, ο άνθρωπος ο καλύτερος φίλος του σκύλου; Κι αν ναι, υπάρχει κάποιο «know how» γι' αυτό; Το διήμερο International Dog Festival, που για πρώτη φορά «έρχεται» στην Ελλάδα το φθινόπωρο (5-6 Οκτωβρίου), έχει κύριο σκοπό ακριβώς αυτό: «Να οπλίσει με γνώση τους ιδιοκτήτες –και όχι μόνο- των σκύλων, ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα του καλύτερου φίλου του ανθρώπου». Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, στο Ελληνικό (πρώην δυτικό αεροδρόμιο – έναντι Αγ. Κοσμά) και σε μια έκταση 7.000 τ.μ. θα μπορεί κάποιος στο πλαίσιο του φεστιβάλ να απολαύσει από διαγωνισμούς και επιδείξεις εκπαιδευμένων σκύλων, μέχρι και τη διπλή διεθνή Εκθεση Μορφολογίας του Κυνολογικού Συλλόγου Ελλάδας. Μοναδικά χαρακτηριστικά από συγκεκριμένες φυλές, προγράμματα agility (όπου ο ιδιοκτήτης σε συνεργασία με τον σκύλο περνά εμπόδια, κινείται ευέλικτα σε τούνελ κ.ά.) αλλά και εκπαίδευσης σκύλου (βασική υπακοή και φύλαξη) και χρήσιμες κτηνιατρικές συμβουλές θα δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον διήμερο –ή τουλάχιστον αυτό υπόσχονται οι διοργανωτές. «Οι ηλικίες των σκύλων που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ προβλέπεται να είναι από 3 μηνών έως τα βαθιά τους γεράματα. Θα υπάρχουν κατηγορίες νεαρών χειριστών, στις οποίες κρίνονται οι χειριστές, δηλαδή παιδιά από 6-18 ετών, και όχι οι σκύλοι που παρουσιάζουν» εξηγεί η πρόεδρος του ΚΟΕ (Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας -μη κερδοσκοπικό σωματείο, ομόσπονδο μέλος της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας- FCI) Ιωάννα Γαλανού μιλώντας για ένα εκπαιδευτικό φεστιβάλ με ενημερωτικό χαρακτήρα, το οποίο είναι υπέρ της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σκύλων. «Σκοπός του είναι να αναπτύξει το φιλοζωικό αίσθημα, τη συνείδηση των ιδιοκτητών και να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες ότι είναι σαν να έχουν ένα παιδί. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πολλές πληροφορίες αναφορικά με την υγιεινή, τον καλλωπισμό, τα αξεσουάρ αλλά και την εκπαίδευση του ζώου. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με συνεργασία του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, της εταιρείας Well Done, του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Ελλάδος, του Πανελλήνιου Συλλόγου Κομμωτών Σκύλων και μιας ολόκληρης χορηγών», μας λέει ο διοργανωτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Well Done, Βασίλης Γουλιέλμος.

 

«Οι εκθέσεις σκύλων δεν είναι καλλιστεία!»

 

Με αφορμή το φεστιβάλ, η Ιωάννα Γαλανού αναλαμβάνει να προσδιορίσει επακριβώς τον σκοπό των εκθέσεων μορφολογίας και ξεκαθαρίζει: «Οι εκθέσεις μορφολογίας σκύλων δεν είναι καλλιστεία! Οι σκύλοι δεν κρίνονται σύμφωνα με τα “γούστα” κάποιας κριτικής επιτροπής, αλλά από κριτές μορφολογίας, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί μετά από μακροχρόνιες και επιστημονικής βάσης (ανατομία, κινησιολογία) διαδικασίες εκπαίδευσης και θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, που ισχύουν σε όλες τις χώρες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας. Οι σκύλοι στις εκθέσεις μορφολογίας κρίνονται με βάση το μορφολογικό τους πρότυπο, όπως αυτό ορίζεται από τον σχετικό όμιλο φυλής της χώρας καταγωγής της. Η σωστή μορφολογία είναι σημαντικότατος παράγοντας -ειδικά στις φυλές εργασίας- που υποστηρίζει τη σωστή και ελεύθερη κίνηση, καθώς και την αντοχή και απόδοση του κάθε σκύλου. Σκοπός των εκθέσεων είναι η επιλογή των καταλληλότερων δειγμάτων κάθε φυλής (υγιή, τυπικά μορφολογικά και με ισορροπημένο χαρακτήρα), ώστε με την επιλεκτική αναπαραγωγή να επιτυγχάνεται η διατήρηση, ανάπτυξη και βελτίωση των φυλών των καθαρόαιμων σκύλων».

 

Ο σκύλος και οι Ελληνες

 

Πώς αντιμετωπίζονται όμως οι πιο… πιστοί φίλοι του ανθρώπου στη χώρα μας και πώς προστατεύονται από τη νομοθεσία; «Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει κάνει πραγματικά άλματα στο θέμα της κυνοφιλίας, παρά το γεγονός ότι κρούσματα ντροπής συνεχίζουν να εμφανίζονται», θα πει η Ιωάννα Γαλανού, που φαίνεται αισιόδοξη αναφορικά με τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους σκύλους -τουλάχιστον μελλοντικά. «Ελπίζουμε ο νόμος 4039, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και ο οποίος αγγίζει με σωστό και αυστηρό τρόπο κάθε επαίσχυντο περιστατικό, να πατάξει τέτοιες πράξεις που προσβάλλουν το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας μας». Οσο για τις πρώτες εκθέσεις μορφολογίας παγκοσμίως, υπάρχουν αναφορές ότι η πρώτη οργανωμένη έγινε στο Town Hall της περιοχής Newcastle-on-Tyne στην Αγγλία στις 28 και 29 Ιουνίου του 1859 και είχε 60 συμμετοχές από Pointers και Setters.

 

«Αυτή είναι μία αναφορά που δείχνει ότι προηγήθηκε η έκθεση αυτή και της ίδρυσης του Κυνολογικού Ομίλου της Αγγλίας, όμως υπάρχουν πολλά στοιχεία για εκθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη γύρω στα 1870. Μάλιστα υπάρχει και πίνακας του 1870 από τον Νικόλαο Γύζη, με τίτλο “Η εξέταση των σκύλων”, που αφορά έκθεση σκύλων στο Μόναχο. Στη χώρα μας πάντως η πρώτη εθνική έκθεση του ΚΟΕ έγινε τον Μάιο του 1991».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………

 

Οι ελληνικές φυλές

 

Μέχρι σήμερα υπάρχουν 358 αναγνωρισμένες φυλές σκύλων από την FCI, εκ των οποίων μία μόνο είναι ελληνική. Πρόκειται για τον Ελληνικό Ιχνηλάτη (Hellinikos Ichnilatis με αριθμό προτύπου φυλής 214). Υπάρχουν άλλες 5 ελληνικές φυλές σκύλων αναγνωρισμένες μέχρι στιγμής μόνο από τον ΚΟΕ και είναι οι εξής: Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκόνι, Κρητικός Λαγωνικός, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο και Μολοσσός Ηπείρου. Για τις φυλές αυτές ο ΚΟΕ εκδίδει δωρεάν τους γενεαλογικούς χάρτες, ενώ έχει θεσπίσει τη δωρεάν συμμετοχή τους σε όλες τις ελληνικές εκθέσεις, προκειμένου να συγκεντρωθεί γενετικό υλικό ικανό, ώστε να επιτευχθεί και η διεθνής αναγνώριση από την FCI.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ο σκύλος μέσα από τη Μυθολογία και την Ιστορία

 

Με τη βοήθεια του Κυνολογικού Ομίλου, ξετυλίγουμε το κουβάρι της… εμφάνισης των σκύλων στην αρχαιότητα, έχοντας στη διάθεσή μας πολλές αναφορές, τόσο στην ελληνική μυθολογία όσο και ιστορικές. Ξεχωρίζει, ωστόσο, το γλυπτό του μαρμάρινου λαγωνικού σκύλου που φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ υπάρχουν και αναρίθμητες παραστάσεις σε αγγεία και γλυπτά. Αρχικά, ο Ομηρος ήταν αυτός που διηγείται τη δημιουργία ενός χάλκινου αλλά ζωντανού σκύλου από τον Ηφαιστο, ως δώρο προς τον Δία. Ο βασιλιάς των θεών στη συνέχεια τον χάρισε στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των… διπλωματικών τους σχέσεων. Ισως ο πιο διάσημος σκύλος να είναι εκείνος του Οδυσσέα, ο Αργος. Ηταν άλλωστε και ο πρώτος που αναγνώρισε τον πολυμήχανο πολεμιστή κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη, έπειτα από είκοσι χρόνια που τον περίμενε καρτερικά. Ο Αλκιβιάδης αναφέρει στη βιογραφία του (Αθήνα, Χρυσός Αιώνας, 5ος π.Χ.) ότι ο ίδιος είχε αγοράσει ένα Μελιταίο Σκύλο σε υπερβολικά υψηλή τιμή. Ο Περικλής έκανε δώρο στη γυναίκα του, Ασπασία, ένα μικρό Μελιταίο, τον ομορφότερο σκύλο της Αθήνας, ο οποίος συμμετείχε μάλιστα σε κυνολογικούς αγώνες. Η σύζυγος του Σωκράτη, Ξανθίππη, αναφέρεται ότι έθαψε τον σκύλο της στην ακροθαλασσιά. Αξιοσημείωτο είναι το μνημείο των Κορινθίων για τους 49 σκύλους της φρουράς της πόλης που την έσωσαν από ξαφνική επίθεση και η απόδοση τιμών για τον 50ό σκύλο που ήταν ο μόνος που σώθηκε από τη μάχη. Και μην ξεχνάμε και τους μύθους του Αισώπου.

 

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, υπήρχαν επτά διαφορετικές φυλές σκύλων. Ο «Ηπειρωτικός» (μεγάλος και δυνατός Ποιμενικός), ο «Σκύλος της Λακωνίας» (φύλακας), ο «Μολοσσός» (κυνηγός), ο «Σκύλος της Κυρήνειας», «της Αιγύπτου», «της Ινδίας» και, τέλος, ο «Μελιταίος» (μικρού μεγέθους και λεπτεπίλεπτος σκύλος).

 

Αναφορές από ιστορικούς μάς πληροφορούν ότι υπήρχαν 65 διαφορετικές φυλές και τύποι σκύλων στην αρχαία Ελλάδα. Τους είχαν κατατάξει δε σε ομάδες ανάλογα με τη χρησιμότητα και τον τύπο εργασίας τους, καθώς διαβάζουμε για τους δυναμικούς και ισχυρούς σκύλους της Ηπείρου που κατάγονταν από την επαρχία της Μολοσσίας, αποκαλούμενους Μολοσσούς, όνομα που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα στην κυνολογική ονοματολογία.

 

Τον 3ο π.Χ. αιώνα ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποιούσε τους Μολοσσούς για να σκορπά πανικό στους εχθρούς, ενώ ο αγαπημένος του Μολοσσός «Περικλής» χάθηκε στη μάχη για την κατάκτηση της Ινδίας.

Scroll to top