18/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βουτιές στα βορειοανατολικά της Αθήνας

ΜΕΡΟΣ Δ′: από τη Ραφήνα και τον Μαραθώνα μέχρι τον Ωρωπό - Οι παραλίες του Ευβοϊκού.
      Pin It

ΜΕΡΟΣ Δ′: από τη Ραφήνα και τον Μαραθώνα μέχρι τον Ωρωπό – Οι παραλίες του Ευβοϊκού

 

Προσοχή, ειδικά φέτος, πού θα κάνετε μπάνιο, καθώς οι μετρήσεις του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Ερευνών χαρακτηρίζουν ακατάλληλες πάνω από τις μισές παραλίες

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

65Με μοναδικό τρόπο σύνδεσης με την Αθήνα το Ι.Χ. και τα πορτοκαλί λεωφορεία των ΚΤΕΛ, οι παραλίες του Ευβοϊκού είναι σαφώς πιο απομακρυσμένες από τις εύκολα προσβάσιμες με αστικές συγκοινωνίες παραλίες των νοτίων προαστίων. Προορισμοί επιλογής παραθεριστών, μόνιμων κατοίκων, αλλά και εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, οι δεκάδες παραλίες από τη Ραφήνα ώς τον Ωρωπό προσφέρονται για καθαρές βουτιές και σύντομες αποδράσεις, εντός συνόρων Αττικής.

 

Δήμος Ραφήνας: Τέσσερις είναι οι βασικές παραλίες της Ραφήνας, γνωστές ως Μαρίκες, Πλαζ Ραφήνας, Μπλε Λιμανάκι και Κόκκινο Λιμανάκι. 30 χιλιόμετρα απόσταση από την Αθήνα, μέσω λεωφόρου Μαραθώνος από Αγία Παρασκευή ή Αττική Οδό, συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Από τις πιο δημοφιλείς είναι το Κόκκινο Λιμανάκι, με άμμο, βότσαλα και κόκκινα βράχια, ενώ δίπλα, βρίσκεται το Μπλε Λιμανάκι, με τσιμεντένια προβλήτα για βουτιές.

 

Δήμος Μαραθώνα: Στα σχεδόν 50 χιλιόμετρα ακτογραμμής του ενιαίου Δήμου Μαραθώνα –στον οποίο ανήκουν πλέον και οι παραλίες της Νέας Μάκρης και του Γραμματικού– βρίσκονται μερικές από τις πιο καθαρές και ευχάριστες παραλίες της Αττικής. Πέρα από τις βραβευμένες με «γαλάζια σημαία» παραλίες Μπρεξίζα της Νέας Μάκρης και «Καράβι» στου Σχινιά, οι επιλογές είναι πολλές, είτε επιθυμεί κανείς διακριτικότητα και ησυχία είτε τις ανέσεις της ομπρελο-ξαπλώστρας και τον θόρυβο του μπιτς μπαρ.

 

Μάτι: Καθαρά νερά και άμμος. Θεωρείται ασφαλής παραλία και την προτιμούν οικογένειες και ηλικιωμένοι.

 

Αγιος Ανδρέας: Δίπλα στις ομώνυμες κατασκηνώσεις. Αμμος και ρηχά νερά, βράχια και πέτρες στα βαθιά. Οι ομπρελο-ξαπλώστρες του καφέ διατίθενται δωρεάν, εφόσον παραγγείλεις κάτι, με τον καφέ στα 3,50 ευρώ μαζί με μπουκαλάκι νερό.

 

Ζούμπερι: Κοσμικό και αμφισβητούμενο. Eνώ οι φετινές μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ το κατατάσσουν στις «ακατάλληλες» παραλίες, ο Δήμος Μαραθώνα επιμένει με τις δικές του μετρήσεις ότι είναι πεντακάθαρη. Σε κάθε περίπτωση, το Ζούμπερι είναι ο παράδεισος των μπιτς μπαρ και η κόλαση όσων τα αποφεύγουν. Στα δύο μεγάλα μπαρ της παραλίας, οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν τις καθημερινές και ενοικιάζονται τα Σαββατοκύριακα με 3 και 4 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ο καφές ξεκινά από τα 3 ευρώ.

 

Νέα Μάκρη–Μπρεξίζα: Η μεγάλη παραλία της Νέας Μάκρης καταλήγει στη βραβευμένη παραλία της Μπρεξίζας και τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Κατά μήκος της τη διατρέχει πεζόδρομος, που προσφέρεται για περίπατο ή ποδήλατο. Δίπλα στην ακρογιαλιά λειτουργούν πολλά καταστήματα, με διασημότερη την ψαροταβέρνα «Τράτα». Η παραλία της Μπρεξίζας είναι περιποιημένη με γκαζόν και φοίνικες.

 

Μαραθώνας: Στον Τύμβο του Μαραθώνα, στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα, καταλήγουν για μπάνιο πολλά ιδιωτικά πούλμαν από όλη την Αθήνα. Τα νερά είναι σχετικά καθαρά και την έλλειψη οργάνωσης υποκαθιστούν οι ταβέρνες και οι καφετέριες κατά μήκος των ακτών, με τον καφέ να ξεκινά από τα 3,5 ευρώ.

 

Σχινιάς: 43 χιλιόμετρα από την Αθήνα, οι αμμώδεις παραλίες στο πευκόδασος του Σχινιά έχουν κάτι για όλους, είτε αυτό λέγεται κοσμική πασαρέλα, μουσική και θαλάσσια σπορ είτε διακριτικότητα και ησυχία. Τα πρωτεία σε κόσμο και έκταση έχει το μπιτς μπαρ-εστιατόριο «Καράβι», με 100 μέτρα πρόσοψη στην ομώνυμη, βραβευμένη με «γαλάζια σημαία» παραλία και πάρκινγκ 1.500 θέσεων. Δεν χρεώνει ξεχωριστά τις ξαπλώστρες, αλλά έχει ελάχιστη κατανάλωση 4 ευρώ το άτομο. Από φέτος δεν λειτουργούν οι καντίνες που βρίσκονται στα όρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, μέχρι το ποτάμι. Αντίστοιχα, για λόγους προστασίας του πευκοδάσους έχει εκδοθεί απαγόρευση της χρήσης τροχοφόρων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, η οποία όμως στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε την παραχώρηση χρήσης της παραλίας και του αιγιαλού στον Δήμο Μαραθώνα, επισφραγίζοντας προηγούμενη ΚΥΑ των υπ. Οικονομικών και Εσωτερικών. Το Εθνικό Πάρκο του Σχινιά–Μαραθώνα ανήκει σε προστατευόμενη ζώνη Natura και η παραχώρησή του στον δήμο γίνεται με σκοπό να διαπραγματευθεί τη μίσθωση του αιγιαλού σε ιδιώτες, για ξαπλώστρες και κανό, και να αποδίδει 20% των κερδών στο κράτος.

 

Δικαστικά: Μετά τις εύκολα προσβάσιμες παραλίες του Σχινιά, οι γοητευτικά «κρυφές» παραλίες του Μαραθώνα παραμένουν τα Δικαστικά, που πήραν το όνομά τους από τον οικισμό δικαστικών υπαλλήλων. Βραχώδεις και με βαθιά νερά, προτιμούνται από ζευγάρια και δύτες.

 

Ραμνούντας: Δυσπρόσιτη και βραχώδης, η παραλία του Ραμνούντα, κάτω από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, δεν είναι γνωστή σε πολλούς. Οσοι όμως ξέρουν καλό κολύμπι θα εκτιμήσουν τα καθαρά νερά και την προστασία από αδιάκριτα βλέμματα – γι’ αυτό και την προτιμούσαν για χρόνια οι γυμνιστές.

 

Σέσι Γραμματικού: Το Μικρό Σέσι έχει άμμο, το Μεγάλο Σέσι βράχια. Δύο όμορφες παραλίες, επηρεάζονται αρνητικά από την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, καθώς ήδη στο παρελθόν τα διερχόμενα ρέματα έχουν κατεβάσει μπάζα και λάσπες.

 

Δήμος Ωρωπού: προσοχή στις ακατάλληλες παραλίες

 

Από τους Αγίους Αποστόλους ώς την Αετοφωλιά στο Χαλκούτσι, οι παραλίες του Νότιου Ευβοϊκού έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Κατά τόπους έχουν παραχωρηθεί σημεία στον αιγιαλό για καθίσματα, ομπρέλες και ξαπλώστρες σε ιδιώτες, στην περιοχή Φάρος της παραλίας Μαρκοπούλου και στα Πηγαδάκια Χαλκουτσίου. Τα περισσότερα καταστήματα δεν χρεώνουν τις ξαπλώστρες, αλλά τον καφέ, που ξεκινά από τα 3,50 ευρώ. Πολλές από τις παραλίες διαθέτουν ντουσιέρες. Προσοχή, ειδικά φέτος, πού θα κάνετε μπάνιο, καθώς οι μετρήσεις του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Ερευνών χαρακτηρίζουν ακατάλληλες πάνω από τις μισές παραλίες.

 

Scroll to top