Pin It

Θολό παραμένει το τοπίο για το τι πραγματικά συνέβη, λίγο πριν ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης χάσει πρόωρα τη ζωή του, πέφτοντας από το τρόλεϊ της γραμμής 12. Στην πλειονότητά τους οι μαρτυρίες και τα έως τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι υπήρξε έντονος διαπληκτισμός με τον ελεγκτή του ΗΛΠΑΠ.

 

Ωστόσο τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης και της νεκροψίας θα δείξουν αφενός ποια τα σημάδια και τα ίχνη πάλης και βίας ή ώθησης επάνω στο σώμα του παιδιού και αφετέρου εάν στο τρόλεϊ το παιδί έσπασε από μόνο του την πόρτα ή πάτησε το κουμπί κινδύνου ή αν κάποιος άλλος άνοιξε την πόρτα και έφυγε το παιδί με κάποια πιθανή ώθηση, όπως δήλωνε χθες η δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου νέου, Αρετή Παπαναγιώτου.

 

«Ομως όλα αυτά είναι ανεπίσημες πληροφορίες και εικασίες. Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε επιφυλακτικοί», συμπλήρωσε. Η κ. Παπαναγιώτου υπογράμμισε πάντως ότι από τις έως τώρα μαρτυρίες φαίνεται ότι προηγήθηκε συμπλοκή μέσα στο τρόλεϊ. Σε ερώτηση για την πληροφορία ότι ο ελεγκτής που έκανε έλεγχο εισιτηρίων είχε ξαναβρεθεί στο παρελθόν με τον 19χρονο στη συγκεκριμένη διαδρομή και του είχε επιβάλει και πάλι πρόστιμο, απάντησε: «Το έχω ακούσει κι εγώ από το περιβάλλον της οικογένειας. Ο γιος το είχε πει στον πατέρα του ότι είχε γίνει αυτό το περιστατικό». Ο πατέρας του 19χρονου, Γιάννης Καναούτης, κάλεσε εκ νέου σε δηλώσεις του όλους όσοι έχουν γνώση του περιστατικού να καταθέσουν τη μαρτυρία τους.

 

Αναπαράσταση έγινε χθες το πρωί στο τρόλεϊ, από ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και πραγματογνώμονες. Εγινε έλεγχος στο όχημα, και κυρίως επί της διαδικασίας ανοίγματος της πόρτας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ. Να προστεθεί πως η διοίκηση της ΟΣΥ διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση ο οδηγός και ο ελεγκτής του οχήματος.

 

Αποχαιρετισμός με παρουσία ΜΑΤ

 

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε χθες το απόγευμα τον 19χρονο στο νεκροταφείο του Περιστερίου, ενώ προηγήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στον σταθμό του μετρό Περιστερίου, παρουσία περισσότερων από 2.000 ατόμων, με συνθήματα κατά των εθελοντών ελεγκτών και αλληλεγγύης υπέρ των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, ενώ προς στιγμήν υπήρξε ένταση, όταν ομάδα συγκεντρωμένων επιτέθηκε σε διερχόμενο λεωφορείο. Χαρακτηριστική στιγμή, το ξέσπασμα των συγκεντρωμένων σε χειροκροτήματα τη στιγμή που περνούσε η σωρός του αδικοχαμένου νεαρού. Στη συνέχεια, διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν στο σημείο όπου συνέβη το περιστατικό το βράδυ της Τρίτης.

 

• Ευθύνες στις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας για την πολιτική που ακολουθούν στον έλεγχο των εισιτηρίων αποδίδει με χθεσινή ανακοίνωσή της η ένωση εργαζομένων στον Ηλεκτρικό, στην οποία κάνει λόγο για «κυνηγούς κεφαλών». Με αφορμή το τραγικό συμβάν στο Περιστέρι, διευκρινίζει ότι οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό έχουν αρνηθεί να κάνουν ελέγχους με εξτρά αμοιβές πέρα από τα όσα ορίζει η συλλογική τους σύμβαση και επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει γίνει με από τις διοικήσεις των οργανισμών των αστικών συγκοινωνιών προσπάθεια ειδικής ενημέρωσης του προσωπικού που κάνουν τους ελέγχους.

 

Η ένωση εργαζομένων στον Ηλεκτρικό ζητά να χυθεί άπλετο φως στο περιστατικό και με την ευκαιρία επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για μείωση της τιμής των εισιτηρίων στο ένα ευρώ για όλα τα μέσα και δωρεάν μετακινήσεις για χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.

 

• «Ο θάνατος του 19χρονου Θανάση Καναούτη, επειδή δεν ακύρωσε ένα εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ, αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για εκμετάλλευση ενός θανάτου για κομματικούς λόγους. «Αυτήν τη φορά ο λαϊκισμός είναι πολύ βαρύτερος και αγγίζει τα όρια της τυμβωρυχίας», ανέφερε.

 

Σ.Ζιαμπάκας

 

Scroll to top