dolofonoi

20/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας θάνατος καθόλου τυχαίος

Πολιτική δολοφονία χαρακτηρίζουν κινήματα και απλοί πολίτες, που συγκεντρώθηκαν χθες έξω απ’ το υπουργείο Μεταφορών, την τραγική κατάληξη του 19χρονου Θανάση Καναούτη.
      Pin It

Πολιτική δολοφονία χαρακτηρίζουν κινήματα και απλοί πολίτες, που συγκεντρώθηκαν χθες έξω απ’ το υπουργείο Μεταφορών, την τραγική κατάληξη του 19χρονου Θανάση Καναούτη

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Εντονα πολιτικά χαρακτηριστικά λαμβάνουν οι αντιδράσεις στον απόηχο του θανάτου του Θανάση Καναούτη. Απόψεις που χαρακτήριζαν τον άδικο χαμό του «πολιτική δολοφονία» κυριάρχησαν στις συζητήσεις κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Μεταφορών, έπειτα από κάλεσμα κινημάτων.

 

Δεκάδες μέλη συλλογικοτήτων, κυρίως του Κινήματος «Δεν Πληρώνω», του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) και του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ), καθώς και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παρουσία εκπροσώπων εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διατυπώθηκε έντονα το αίτημα της δωρεάν μετακίνησης φοιτητών, μαθητών, ανέργων και λοιπών ευπαθών ομάδων με τις συγκοινωνίες.

 

Καθημερινές συγκεντρώσεις

 

Στο Περιστέρι, όπου διέμενε ο 19χρονος, οι κάτοικοι προχωρούν σε καθημερινές συγκεντρώσεις στην πλατεία Δημαρχείου, με αφορμή, όχι μόνο το τραγικό περιστατικό, αλλά και την κρατική καταστολή που ακολούθησε τις συγκεντρώσεις μετά την κηδεία του νεαρού Θανάση, όπως αποτυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της «Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Περιστερίου». Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή μετά την κηδεία ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, απωθώντας τον κόσμο προς την πλατεία Δημαρχείου.

 

Λίγο νωρίτερα, άγνωστοι είχαν βάλει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομική παρουσία παραμένει ισχυρή στην περιοχή, ιδιαίτερα κοντά στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο νεαρός Θανάσης. Ακόμη, όπως αναφέρουν κάτοικοι στην «Εφ.Συν.», συχνές είναι και οι περιπολίες μηχανοκίνητων ομάδων της ΕΛ.ΑΣ. «Η πόλη παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην προσπάθεια του κράτους να αποτρέψει την παραμονή και παρουσία του κόσμου στο κέντρο της πόλης του», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνέλευσης. Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι σε συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου, η αστυνομία απαίτησε από τον κόσμο να αποχωρήσει, απειλώντας με συλλήψεις σε περίπτωση κατάληψης του οδοστρώματος. «Απαίτηση όλων των συγκεντρωμένων είναι η ελεύθερη παρουσία μας στην πλατεία, η ελεύθερη συγκέντρωση του κόσμου στον χώρο της δολοφονίας, η ελεύθερη πρόσβαση όλων σε ό,τι μας ανήκει, χωρίς ελεγκτές και καταστολή στη ζωή μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

«Ο θάνατος του Θανάση Καναούτη είναι αποτέλεσμα του ανηλεούς κυνηγητού που έχουν εξαπολύσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια», τονίζεται σε οργισμένη ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης» του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Λεωφορεία. Οι εργαζόμενοι καλούν «τους συναδέλφους που τους έχει δώσει η διοίκηση κάρτα εθελοντή ελεγκτή, όχι απλώς να τους τη γυρίσουν πίσω, αλλά να πάνε στους ηθικούς αυτουργούς να τους την πετάξουν στα μούτρα» και να μη συμμετέχουν στο «κυνήγι “επικηρυγμένων” των διοικήσεων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ». Κίνητρα όπως αυτό του «μπόνους» σε κάθε επιβολή προστίμου «προάγουν τον κανιβαλισμό και την ισοπέδωση της προσωπικότητας του φτωχού, του άνεργου, του συνταξιούχου, του εργαζόμενου των μισθών εξαθλίωσης», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι.

 

«Στη θέση του 19χρονου Θανάση θα μπορούσε να είναι το δικό μας το παιδί. Δεν ήταν το παιδί κανενός υπουργού, κανενός εφοπλιστή, βιομήχανου, αεριτζή της μίζας. Αυτών τα παιδιά δεν έχουν ανέβει ποτέ σκαλοπάτια λεωφορείου και ούτε πρόκειται όσο θα ζουν και θα βασιλεύουν οι κοινωνίες των αγορών. Ηταν παιδί εργάτη όπως είμαστε και εμείς», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Αλλάζει το σύστημα ελέγχων

 

Ως τη Δευτέρα αναμένεται το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης από την πλευρά της ΟΣΥ, της εταιρείας που έχει την ευθύνη για τα λεωφορεία και τρόλεϊ της πρωτεύουσας, σχετικά με το τραγικό συμβάν στο Περιστέρι. Στέλεχος της εταιρείας μάς είπε χθες ότι θα προηγηθεί η πραγματογνωμοσύνη της Εισαγγελίας, ενώ χωριστό έλεγχο στο μοιραίο τρόλεϊ έκανε και εμπειρογνώμονας που όρισε η οικογένεια του 19χρονου.

 

«Δεν θα συγκαλυφθεί τίποτα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Ξυδάκης, πρόεδρος των εργαζομένων στα τρόλεϊ. Διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι έχουν ταχθεί κατά των εθελοντών ελεγκτών. Προτείνει να προηγηθεί ενημέρωση του κοινού, ώστε να γνωρίζει ο επιβάτης ότι θα επακολουθήσει έλεγχος και να μην μπλοκάρονται τα επικυρωτικά μηχανήματα για να μπορούν να «χτυπούν» εκ των υστέρων το εισιτήριο και να μην πληρώνουν πρόστιμο. «Ελεγχοι πρέπει να γίνονται, αλλά με σωστό τρόπο», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης το κράτος οφείλει να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική εισιτηρίων για ομάδες του πληθυσμού, όπως οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι.

 

Ο θάνατος του 19χρονου ήταν η αφορμή για την επανεξέταση του συστήματος των ελεγκτών. Ο Νίκος Σταθόπουλος, γενικός γραμματέας Μεταφορών του αρμόδιου υπουργείου, προανήγγειλε μέσω του «Σκάι» καλύτερη διαδικασία εκπαίδευσης και βελτιωμένο κανονισμό συμπεριφοράς των ελεγκτών. Το υπουργείο Μεταφορών δίνει έμφαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, που όμως θα χρειαστεί μια διετία για να τεθεί σε εφαρμογή σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Ευκολότερα είναι τα πράγματα στο μετρό και τον ηλεκτρικό, όπου προωθείται η τοποθέτηση μηχανημάτων τα οποία θα συγκεντρώνουν τα εισιτήρια στο τέλος της διαδρομής του κάθε επιβάτη.

 

Χ.ΤΖ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Κινητοποίηση για τη δίκη των «γκράφιτι»

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη για τη δίκη των αγανακτισμένων γκραφιτάδων. Επιστρατεύτηκαν δεκάδες αστυνομικοί και διενεργήθηκαν εκτεταμένοι σωματικοί έλεγχοι σε αλληλέγγυους οι οποίοι θέλησαν να παρακολουθήσουν τη δίκη των 13 ατόμων που κατηγορούνται ότι έγραψαν συνθήματα σε στάσεις και λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τον αδόκητο θάνατο του 19χρονου που έπεσε από το τρόλεϊ.

 

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου επρόκειτο να δικαστούν, ανέβαλε τελικά -για δεύτερη φορά- την προγραμματισμένη για χθες δίκη. Αιτία της αναβολής ήταν η απουσία ενός εκ των κατηγορουμένων που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης λόγω αιφνίδιου προβλήματος υγείας. Παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, το δικαστήριο ανέβαλε τελικά την υπόθεση για τις 27 Αυγούστου. Τα 13 άτομα, ηλικίας 19 έως 44 ετών, είχαν συλληφθεί τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στην Πλατεία Ελευθερίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, κατηγορούνται ότι λίγες ώρες νωρίτερα προξένησαν φθορές με μεταλλικά σπρέι σε οκτώ αστικά λεωφορεία, δύο στάσεις, ένα σταθμαρχείο, αλλά και στην προτομή του Ελ. Βενιζέλου στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της φθοράς μνημείων.

 

Κ.Μπ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Επιμελής μαθητής

 

Του Παναγιώτη Ευαγγε­λίου*

 

Ο Θανάσης ήταν μαθητής της Α΄ τάξης στην ΕΠΑ.Σ. Περιστερίου με την ειδικότητα τεχνιτών φυσικού αερίου. Ηταν ένας επιμελής μαθητής, πράγμα που το αποδεικνύουν και οι βαθμοί του. Ηταν ένα παιδί εύσωμο, γύρω στο 1,80 m αλλά δεν είχε σχέση με τον σωματώδη και άγριο με τον οποίο τον παρομοιάζουν. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν ένα ήρεμο παιδί, χωρίς ξεσπάσματα, το οποίο δε, δεν συμμετείχε σε καβγάδες, πράγμα το οποίο και απέφευγε, όταν αυτό συνέβαινε.

 

Τα συναισθήματα που μου προκάλεσε αυτό το γεγονός, είναι αφ΄ ενός βαθιά λύπη για το παιδί και για τους γονείς του, και αφ΄ ετέρου, το τι μπορεί να προκαλέσει ένας ανεκπαίδευτος άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται σε λάθος θέση. Δηλαδή ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ο οποίος δεν είχε καμία εκπαίδευση για το πώς πρέπει να φαίνεται και να συμπεριφέρεται σε τέτοιες καταστάσεις, έγινε ο ηθικός αυτουργός ενός θανάτου. Κρίνοντας εξ ιδίων εμείς οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προερχόμαστε από την ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ (πλέον ΑΣΠΑΙΤΕ) έχουμε εκπαιδευτεί στο πώς να χειριζόμαστε οποιαδήποτε κατάσταση, η οποία μπορεί να δημιουργηθεί εντός του σχολείου, όμοια οι αστυνομικοί και λοιποί άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι – λειτουργοί.

 

Πόσο μάλλον όταν αυτό το οποίο συνέβη, συνέβη σε ένα παιδί το οποίο ήταν ένα, κατ΄ ομολογία όλων, εξαιρετικό παιδί.

 

Για το ατύχημα έχω να πω, λόγω και της ειδικότητάς μου (μηχανολόγος μηχανικός) ότι δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί χωρίς να τον ωθήσει κάποιος και ακόμα και να είχε πατήσει το μπουτόν κινδύνου, δεν θα μπορούσε να του πιάσει η πόρτα το πόδι γιατί δεν θα είχε κλείσει. Τα μπουτόν κινδύνου δεν μπορούν να ακυρωθούν αφήνοντάς τα, διότι εκείνος που το πατάει δεν θα μπορούσε να σωθεί (γιατί αν το άφηνε θα έκλειναν οι πόρτες και θα παγιδευόταν) άρα είναι άτοπο και αποδεικνύει ότι κάποιος άνοιξε την πόρτα και κάποιος τον ώθησε έξω (πράγμα που ισχυρίζονται και οι συμμαθητές του). Βέβαια το μυστήριο θα διαλευκανθεί όταν μπορέσει η κοπέλα του, που, σύμφωνα με αναφορές συμμαθητών και φίλων του, ήταν μαζί του τη μοιραία στιγμή, να μας μιλήσει και να μας εξιστορήσει με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία.

 

* Καθηγητής της ΕΠΑ.Σ. Περιστερίου (Επαγγελματική Σχολή Περιστερίου), του κλάδου ΠΕ17.02, μηχανολόγος μηχανικός – σύμβουλος Ακουστικής., καθηγητής του 19χρονου Θανάση Καναούτη στην Α΄ τάξη τεχνιτών φυσικού αερίου

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Το tweet της για τον 19χρονο Θανάση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχείρησε να αιτιολογήσει με άρθρο της στο protagon.gr η συγγραφέας Λένα Διβάνη.

 

«Η είδηση μόλις έχει κυκλοφορήσει. “Ενα παιδί χωρίς εισιτήριο πήδηξε έξω από το τρόλεϊ για να αποφύγει τον ελεγκτή και τραυματίστηκε”. Τίποτα άλλο. [...] Και τότε σταματάω στην άκρη του δρόμου και γράφω τη φράση που αν ήξερα ότι το παιδί ήταν ήδη νεκρό, αν μπορούσα να υποψιαστώ τον αρρωστημένο οχετό που θα εξαπέλυε, ποτέ δεν θα έγραφα.[...] Πού την είδαν την ασέβεια στον νεκρό; Ούτε που ξέραμε τότε ότι ήταν νεκρός. Και κανείς δεν ρώτησε τίποτα. Ανοιξαν απλώς τα σαγόνια και κατασπάραζαν» αναφέρει η συγγραφέας.

 

…Αγαπούσε το σούσι

 

Του Μάκη Μπαλαούρα

 

Ο Δ. Σαββόπουλος στην παράσταση του «Πλούτου» στην Επίδαυρο, όπως έγραψαν οι εφημερίδες, «τα είπε έξω από τα δόντια». «Παίρναμε διακοποδάνεια για να πάμε στο Μπαλί, αγοράζαμε τζιπάρες, καπνίζαμε πούρα, τρώγαμε σούσι…», μάλωσε τους θεατές και κατ’ επέκταση όλους μας.

 

Ποιος, ο Νιόνιος, που ήλθε με οτοστόπ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, με ένα φορτηγό που το φόρτωσαν εργάτες «χαμάληδες», με αγαθά που μόχθησαν άνθρωποι να τα παράξουν, με έναν οδηγό να λαγοκοιμάται στο τιμόνι από την κούραση…

 

Από το 1963 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, που καταγράφηκε η ιδεολογική μετάλλαξη του Σαββόπουλου, υπήρχαν κοινωνικές τάξεις, πλούσιοι και φτωχοί, χαμάληδες και εισοδηματίες. Προφανώς, από τότε με τον τόσο πλούτο, που άγνωστο πώς συσσωρεύτηκε, δεν υπάρχουν πια κοινωνικές διακρίσεις. Οι χαμάληδες του τότε πηγαίνανε, μέχρι που ξέσπασε η κρίση, με το Καγιέν τους παρκαρισμένο στην τράπεζα, για να πάρουν το διακοποδάνειο και μετά στο γκουρμέ εστιατόριο απολάμβαναν το σούσι τους τη συνοδεία κουβανέζικου πούρου…

 

Σε αυτή την παραμυθένια ατμόσφαιρα, πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η οικογένεια του πιτσιρικά που έχασε τη ζωή του στο τρόλεϊ. Κατάντησε εθισμένος στο σούσι. Το όποιο χαρτζιλίκι, αν υπήρχε, των άνεργων γονιών του το έσπρωχνε στο σούσι, γενόμενος τζαμπατζής, έτσι ακριβώς όπως τον ξεμπρόστιασε η συγγραφέας και πανεπιστημιακός κ. Λ. Διβάνη.

 

Τι συμβαίνει άραγε σε πολλούς από τους λεγόμενους πνευματικούς μας ανθρώπους; Ηλίθιους δεν μπορείς να τους πεις. Οτι ζουν σε έναν γυάλινο κόσμο που έφτιαξαν για να κρατιούνται μακριά από τα βιοποριστικά προβλήματα της πλέμπας, ισχύει εν μέρει. Σε κάθε περίπτωση όμως, στην εποχή και της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, δεν είναι απομονωμένοι ως άλλες Μαρίες Αντουανέτες.

 

Γιατί, άραγε, δεν σιωπούν στις κοινωνικές οξύνσεις περιμένοντας τη νηνεμία, ενώ αντίθετα πετάγονται κάθε τόσο επιλεκτικά εναντίον αυτών που βρίσκονται κάτω και όχι για τους πάνω, για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους;

 

Μα, σέβονται την ιδεολογία τους και το κοινωνικό στάτους τους. Εχουν συνείδηση της οργανικής σύνδεσής τους με το σύστημα. Και επιπλέον τους εξυπηρέτησε και οφείλουν να το υπηρετούν.

 

Για παράδειγμα, ο Σαββόπουλος, στον οποίο αναφερόμαστε με περίσσια πίκρα, γιατί ονειρευτήκαμε και μεγαλώσαμε με τα τραγούδια του, επί Μητσοτάκη περιδιάβαινε επ’ αμοιβή τα ανά την επικράτεια στρατόπεδα, επί Σημίτη – Καραμανλή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκπομπή στην κρατική τηλεόραση, για να μην πούμε για τις αρπαχτές που κάνουν στους -κατ’ αυτούς υπανάπτυκτους- χαχόλους της επαρχίας.

 

Τέλος, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, πετάγονται ως αρνητική διαφήμιση του εαυτού τους μόνο και μόνο για να μην ξεχαστεί το όνομά τους, ιδιαίτερα σε περιόδους απουσίας έμπνευσης και παραγωγής «πνευματικών» αγαθών.

 

Η κ. Διβάνη, φίλε Πέτρο, δεν «χρησιμοποίησε μια λάθος λέξη τη λάθος στιγμή». Το αντίθετο. Και τη σωστή λέξη -τζαμπατζής- και τη σωστή στιγμή, όταν το σύστημα την είχε ανάγκη.

 

Δεν έχουν νόημα άλλα επιχειρήματα. Μόνο η απλούστερη της αριθμητικής. Υπάρχουν 1.382.000 επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι, εκ των οποίων 800.000 είναι νέοι 15- 24 ετών, στην ηλικία δηλαδή του «τζαμπατζή» νέου, ενώ 600.000 απ’ αυτούς βρίσκονται στην απόλυτη φτώχεια. Τι θα κάνουν λοιπόν για να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές σας προδιαγραφές. Να μην τρώνε, να μην ντύνονται, να μην κυκλοφορούν, κυρίως να μη μιλούν…

 

Τους παραδέχομαι, πάντως, αυτούς τους τύπους. Εχουν βαθιά επίγνωση ότι διεξάγεται ένας αμείλικτος πόλεμος. Υπηρετούν με συνέπεια το στρατόπεδό τους.

 

Εμείς;

 

 

Scroll to top