20/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φθινοπωρινές θύελλες στη Βουλή

Με την εύθραυστη πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να περάσει τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει, ειδικά σε κρίσιμα θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί, στα οποία ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
      Pin It

Με την εύθραυστη πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να περάσει τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει, ειδικά σε κρίσιμα θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί, στα οποία ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Μετά τις «ήσυχες μέρες του Αυγούστου» οι προβολείς θα στραφούν και πάλι στη Βουλή, αφού από τις αρχές του φθινοπώρου η κυβέρνηση προγραμματίζει να μετατρέψει κοινωνικοοικονομικά αγκάθια σε νομοσχέδια, αναλόγως και των αποτελεσμάτων από τις νέες, δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

 

Η περίοδος μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα επανασυγκληθεί με τη μορφή της τακτικής της λειτουργίας η Ολομέλεια (μεθαύριο ξεκινούν οι εργασίες του Β΄ θερινού της τμήματος), μόνο «περίπατος» δεν μπορεί να θεωρηθεί για τα κομματικά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα πρέπει να κορυφώσουν την προσπάθειά τους για την «προγύμναση» των μελών των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, προκειμένου να διασφαλίσουν κατά το μέγιστο δυνατό τη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής.

 

Διαφωνίες στις επιτροπές

 

Και αυτό, διότι αφού μεθοδεύεται η νομοθετική επικύρωση καυτών ζητημάτων, όπως οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και το Νέο Λύκειο, οι επιτελείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι εκτός από τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους (που θεωρούνται δεδομένοι) θα πρέπει να αναμετρηθούν και με τους -κατά Στουρνάρα- «κουρασμένους» βουλευτές της πλειοψηφίας, των οποίων οι αντιδράσεις αθροίζονται διαρκώς.

 

Οσον αφορά, ειδικότερα, το πακέτο των νομοθετημάτων που λογίζονται ως «προαπαιτούμενα» στη βάση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη καταγραφεί (τόσο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης όσο και στη φάση της επεξεργασίας τους στις επιτροπές) οι πρώτες ζωηρές διαφωνίες και από τις πτέρυγες του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι οποίες μάλιστα, κατά περίπτωση, όπως π.χ. για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων των δικηγόρων και των ιδιοκτητών φορτηγών, έφτασαν μέχρι και τις απειλές για καταψήφιση των σχετικών, προτεινόμενων διατάξεων.

 

Οσο για το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση της αναστολής πλειστηριασμού της α΄ κατοικίας, θα εξελιχθεί, όπως φαίνεται, σε καθοριστικό τεστ αντοχής για τους κυβερνητικούς εταίρους . Παρ’ ότι ο πρωθυπουργός επανατοποθέτησε το μήνυμά του στις οικείες κοινοβουλευτικές πτέρυγες, δηλώνοντας πρόσφατα πως «εμείς θα προχωρήσουμε και όποιος αντέξει…», αυξάνονται οι φωνές από το κυβερνητικό στρατόπεδο που του επιστρέφουν τις προειδοποιήσεις, με πρωτοκλασάτα μάλιστα στελέχη (Πολύδωρας, Σπηλιωτόπουλος από Ν.Δ. – Κουκουλόπουλος, Ρήγας από ΠΑΣΟΚ) να προτάσσουν βέτο προαναγγέλλοντας πως θα καταψηφίσουν.

 

Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια του τελευταίου μήνα πριν από την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών της Βουλής δεν ήταν λίγες οι φορές που διασαλεύτηκε η κομματική πειθαρχία.

 

Ο πρώτος, που με τη στάση του κατέδειξε πως οι αντοχές των κυβερνητικών βουλευτών έχουν υπερβεί τις προθέσεις τους να στηρίξουν τις επιλογές της ηγεσίας των κομμάτων τους, ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε στο ζήτημα της κινητικότητας στον εκπαιδευτικό χώρο, απέχοντας από την ψηφοφορία για τις απολύσεις των καθηγητών της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Ετερος από το ΠΑΣΟΚ που δεν συμμορφώθηκε με την πεπατημένη ήταν ο Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος και καταψήφισε την κινητικότητα στον χώρο της δημοτικής αστυνομίας.

 

Απειλές διαγραφών

 

Ακολούθησαν οι ηχηρές αντιδράσεις από την πτέρυγα της Ν.Δ., καθώς οι Νικ. Κακλαμάνης και Δημ. Κυριαζίδης, με το «παρών» που αναφώνησαν κατά την ψήφιση της τροπολογίας που ενέταξε στην κινητικότητα των εκπαιδευτικών και τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, προκάλεσαν τη σκληρή αντίδραση του Αντ. Σαμαρά, που έστειλε μήνυμα διαγραφών, προειδοποιώντας τους βουλευτές τους πως παρόμοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν αποδεκτές το προσεχές, δύσκολο, διάστημα.

 

Η καταγγελτική τοποθέτηση, τέλος, της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία επισφραγίστηκε με «παρών» κατά την ψηφοφορία της τροπολογίας που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, προβληματίζοντας σοβαρά τον Ευάγγ. Βενιζέλο με το ενδεχόμενο της διαγραφής της από το κόμμα, επιβεβαίωσε πως τόσο το Μαξίμου όσο και η Ιπποκράτους διεκπεραιώνουν τις πολιτικές επιλογές τους, στο προσκήνιο της ισχνής πλέον (155) κοινοβουλευτικής τους πλειοψηφίας.

 

Scroll to top