21/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποδέχονται τους νέους

      Pin It

ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ αρχοντικό στο χωριό Αλλη Μεριά του Πηλίου θα ζωντανέψει έπειτα από δεκαετή «αποστρατεία», για να φιλοξενήσει, από την Παρασκευή και για ένα τριήμερο, την πρώτη συνάντηση νέων αρχιτεκτόνων. Ο λόγος για τον ξενώνα Στάμου Στούρνα, που από το 1964 αποτελεί ιδιοκτησία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

 

Το αρχοντικό Χατζηαργύρη, κατασκευή του 1864, ανήκε στον δημοσιογράφο Κώστα Στούρνα και δωρήθηκε στον σύλλογο στη μνήμη του πρόωρα χαμένου γιου του Στάμου, που ήταν σπουδαστής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου. Χαρακτηριστικό δείγμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, με κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα και το ξύλο, βρίσκεται σε μια μαγευτική ρεματιά του Πηλίου. Ανακαινίστηκε πριν από δεκαετίες με εθελοντική προσφορά αρχιτεκτόνων, που σεβάστηκαν απόλυτα την τοπική παράδοση, και λειτούργησε για χρόνια ως ξενώνας για φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητος. «Σκεφθήκαμε να τον ζωντανέψουμε και να τον αναδείξουμε σε βήμα συζήτησης, σε μια εποχή που οι αρχιτέκτονες αλλά και ο σύλλογος δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», μας είπε ο Κώστας Μασούρας, από τους οργανωτές του τριημέρου.

 

Το πρόγραμμα συνδυάζει αναψυχή και επιμόρφωση, καθώς περιλαμβάνει συναυλίες, συζητήσεις για το μέλλον της αρχιτεκτονικής και workshop που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη που ζει σε υποβαθμισμένες γειτονιές. «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις γέφυρες επικοινωνίας, του διαλόγου και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους άνεργους, κυρίως νέους, συναδέλφους», μας εξηγεί. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόσκληση έχει σλόγκαν «σε στιλ… να μη χανόμαστε».

 

Η πρωτοβουλία δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά για την κάλυψη των βασικών εξόδων έχει οριστεί συμβολική και προαιρετική συνδρομή, στα 4 ευρώ για μία ημέρα (10 για ολόκληρο το τριήμερο) για φοιτητές και ανέργους, στα 8 ευρώ για μία ημέρα (20 για όλο το τριήμερο) για εργαζόμενους. Πληροφορίες: [email protected].

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΙ η Λήμνος ανοίγοντας το Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας φέτος το καλοκαίρι αποκλειστικά σε νέους καλλιτέχνες! Για πρώτη φορά ένα αρχαίο θέατρο δίνεται μόνο σε νέο αίμα. Ο δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής σπάει το κατεστημένο και αντί για τους εμπορικούς θιάσους, με τα φανταχτερά ονόματα, που οργώνουν την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι, καλεί τρία καταξιωμένα νεανικά σχήματα. Το εισιτήριο είναι 10 ευρώ και μόνο για τη μουσική παράσταση φτάνει στα 15.

 

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έρχεται στις 28 Αυγούστου με μια μοναδική μουσική παράσταση. Ακολουθεί ο Γιάννης Καλαβριανός με το επιτυχημένο «Γιοι και κόρες» στις 29 και 30 Αυγούστου. Τέλος, 1 και 2 Σεπτεμβρίου ο Φίλιππος Κανακάρης παρουσιάζει για πρώτη φορά σε ανοιχτό θέατρο την πρωτότυπη «Μήδειά» του.

 

«Είναι δυσάρεστη αλήθεια», δηλώνει ο κ. Χατζηδιαμαντής, «πως στην Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολο για τους νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό, δεν δημιουργήθηκε ποτέ ένα πλαίσιο αντίστοιχο των ευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα με την οικονομική κρίση ο κλοιός έχει σφίξει ασφυκτικά και οι νέες ομάδες χάνουν και τις λιγοστές ευκαιρίες που κάποτε τους δίνονταν». Ο Δήμος Λήμνου στην κρισιμότερη εποχή δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο ξαναδίνοντας το βήμα στους νέους δημιουργούς. Ηδη πέρυσι η Λήμνος έστειλε τη μαθητική θεατρική ομάδα της με τον «Φιλοκτήτη» στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος για νέους στις Συρακούσες και έχει υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για ανάλογες εκδηλώσεις στη Λήμνο.

 

Το Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας είναι από τα ομορφότερα του Βορείου Αιγαίου. Επαναλειτούργησε το 2010 μετά 2.300 χρόνια με τον «Οιδίποδα Τύραννο» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

 

Xαρά Tζαναβάρα

 

Scroll to top