Κλείνουν προσωρινά το θέμα με διαρροές υπέρ των «μεροκαματιάρηδων και των ανέργων»
Των Χάρη Ιωάννου, Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς εξελίχθηκε σε επικοινωνιακό στραπάτσο το «άνοιγμα» της σχετικής συζήτησης προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις. Κατόπιν εορτής και ενώ ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε «να πάρει το θέμα επάνω του», κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η άρση της προστασίας από πλειστηριασμό δεν θα είναι οριζόντια, αλλά αναζητούνται τα κριτήρια «ώστε να μη χάσουν τα σπίτια τους οι μεροκαματιάρηδες και οι άνεργοι». Κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι στόχος είναι να «χτυπηθούν» οι μπαταχτσήδες που, ενώ έχουν πλούσιο Ε9 και καταθέσεις, εκμεταλλεύονται τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό. Σ’ αυτή την κατηγορία εκτιμάται από τους ίδιους κύκλους ότι ανήκουν λιγότερα από 10.000 ακίνητα.
«Δεν γίνεται να έχει 4-5 ακίνητα, υψηλές καταθέσεις και να μην υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης καταθέσεων και να μην μπορεί να γίνει και πλειστηριασμός», τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, μέσω διαρροών ότι η άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς αφορά τους… μπαταχτσήδες, η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.
Ξεσπάθωσαν
Ευθείες βολές εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξαπολύει κατ’ εξακολούθηση πλέον το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ενδεχόμενης άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, θέμα που συνεχίζει να προκαλεί αλλεπάλληλες τεκτονικές δονήσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» χθες στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε τελικά από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Με αφορμή τη συζήτηση στο α΄ Θερινό Τμήμα δύο τροπολογιών (σ.σ. μία από τους Α. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη από τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», και μία από τους Γ. Κουράκο και Ν. Σταυρογιάννη από τη «Νέα Μέρα»), που προέβλεπαν την επέκταση της απαγόρευσης έως το τέλος του 2014 και του 2016 αντίστοιχα και που τελικά δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ξεσπάθωσε κυριολεκτικά κατά του Γ. Στουρνάρα, συνεπικουρούμενος τόσο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματός του Κώστα Τριαντάφυλλο, όσο και από τον Ανδρέα Λοβέρδο.
«Μας ενόχλησε ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ η αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί κατάρρευσης των τραπεζών αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Απαιτείται σεβασμός στους Ελληνες πολίτες που πληρώνουν τα δεκάδες δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση και συνέχισε: «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις ούτε από τον ΥΠΟΙΚ ούτε από κανέναν. Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, για να μην απειλεί ο ένας και ο άλλος». Προειδοποίησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «διαμορφώνεται ένα μέτωπο κοινωνικής ευαισθησίας μέσα στη Βουλή».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Τριαντάφυλλος τόνισε ότι «κάποια κυβερνητικά στελέχη άνοιξαν μια συζήτηση, η οποία δεν ωφελεί κανέναν, ούτε την οικονομία ούτε την κοινωνία», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, «που πρωτοστατεί σήμερα», ότι το 2010 ψήφισε «παρών» σε αντίστοιχη διάταξη. Ο κ. Λοβέρδος επέκρινε την κυβέρνηση ότι «χτυπάει τον πολίτη στο πιο ευαίσθητο σημείο του» και αναρωτήθηκε τι ώθησε τον κ. Στουρνάρα να πει όσα είπε. «Αλλα κρύβονται πίσω από αυτή την ιστορία», πρόσθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Μπόλαρης.
«Χιλιάδες άνεργοι, χιλιάδες άστεγοι»
Οι τόνοι ανέβηκαν νωρίτερα στην Ολομέλεια, όπου συζητείτο το νομοσχέδιο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για τη «Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης», όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο για την «απόλυτη βαρβαρότητα»: «Πάτε να επιτρέψετε τους πλειστηριασμούς υποτίθεται με κοινωνικά κριτήρια, δίνοντας κοινωνικό περιεχόμενο στο ξεσπίτωμα των ελληνικών οικογενειών. Στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους πάτε να προσθέσετε τώρα και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους».
«Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, δίνετε τη χαριστική βολή στην οικοδομή και θα έχουμε και το τέλος της μικροϊδιοκτησίας στα ακίνητα», σημείωσε ακόμη ο κ. Λαφαζάνης, μιλώντας για δόγμα που προβλέπει ότι «αν μέσα στην κρίση δεν έχεις να πληρώσεις, θα σου παίρνουν το σπίτι».
Υπέρ της επ’ αόριστον αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και όχι μόνο για οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά και για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε προς την κυβέρνηση ότι «ετοιμάζεται να κάνει τον άνεργο άστεγο για να πλουτίσουν οι τραπεζίτες και να μειώσει το ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Οι καπιταλιστές θέλουν να μαζέψουν τα σπίτια και να ανεβάσουν τα ενοίκια».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ κατέρρευσαν μόλις έφτασαν στα σπίτια οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το «χαράτσι» και υπογράμμισε ότι το ζήτημα του ακινήτου για τον Ελληνα είναι «συμβολικό και δεν μπορεί να συζητείται με όρους δημοσιονομικούς». Χαρακτήρισε ακόμη «ευφυή» την κίνηση Σαμαρά για φρένο στη σχετική συζήτηση, καθώς όπως είπε, υπάρχει «υποβόσκουσα κοινωνική ένταση που ψάχνει να βρει βαλβίδα εκτόνωσης». Κατά των πλειστηριασμών τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η Σοφία Βούλτεψη (Ν.Δ.) τόνισε ότι «το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και όχι με τροπολογίες». «Για την κυβέρνηση το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών δεν έχει κλείσει. Το επεξεργάζεται σοβαρά και πολύ σύντομα, στον κατάλληλο χρόνο, θα δώσει την πρέπουσα απάντηση», επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας–Θράκης, Θόδωρος Καραόγλου.