Η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΔΑΘ θα φέρει μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το συνδικάτο εργαζομένων του ΙΓΜΕ
→Με απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες το 100% των μετοχών
Της Χαράς Τζαναβάρα
Οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα φέρουν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, αλλά και διακοπές υδροδότησης για οικογένειες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Πάνω από 25.000 εντολές διακοπής νερού εκκρεμούν στα συρτάρια των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ, μετά το «πάγωμα» που επέβαλαν τον περασμένο Μάιο οι κινητοποιήσεις πολιτών για να αποτρέψουν την κατάσχεση της κατοικίας άνεργου στο Πέραμα για χρέος 750 ευρώ!
Δέλεαρ οι χαμηλές τιμές
Το μεγάλο δέλεαρ για τους ιδιώτες είναι οι σχετικά χαμηλές τιμές νερού που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι το 1999, όταν έγινε το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης μέσω χρηματιστηρίου, για να πουληθεί το 39% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ έγινε αύξηση των τιμολογίων νερού κατά 160% και των εισφορών για τα έργα αποχέτευσης κατά 200%.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το συνδικάτο εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, στο οποίο παραβρέθηκαν συνδικαλιστές της ΕΥΔΑΠ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και φορέων διαχείρισης των υδατικών πόρων. «Θα πούμε το νερό νεράκι» ήταν το κοινό συμπέρασμα όλων των ομιλητών, που παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους κατά της ιδιωτικοποίησης.
Ο Μανόλης Χαρατσής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, αποκάλυψε ότι στις 26 Ιουλίου, με απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, τροποποιήθηκε το καταστατικό της εταιρείας και πλέον μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες το 100% των μετοχών, αντί του 49% που προέβλεπε η διάταξη του 1999. «Την ίδια ημέρα ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη με την οποία ουσιαστικά τα χρέη του Δημοσίου και των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, που υπολογίζονται σε 750-800 εκατ. ευρώ, δίνονται “προίκα” στους ιδιώτες που θα αγοράσουν την επιχείρηση στη χρηματιστηριακή της αξία, η οποία υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ»! Από τα χρέη αυτά, τα 250 εκατ. βαρύνουν τους δήμους και τα υπόλοιπα το Δημόσιο, προερχόμενα από απλήρωτους λογαριασμούς νερού διάφορων υπουργείων και κυρίως από συσσωρευμένες οφειλές για έργα, όπως οι εγκαταστάσεις στην Ψυττάλεια.
«Οι εταιρείες ύδρευσης λειτουργούν μονοπωλιακά και επομένως η παραχώρησή τους σε ιδιώτες δεν θα φέρει μείωση τιμών, όπως έγινε για παράδειγμα με την κινητή τηλεφωνία», τόνισε ο Δημήτρης Νικολάου από το κίνημα Save Greek Water. Επισήμανε ότι σε όλες τις πόλεις του πλανήτη λειτουργεί μόνον ένα δίκτυο ύδρευσης, αφού η δημιουργία δεύτερου απαιτεί μεγάλες επενδύσεις που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ιδιώτες. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, το 95% των συστημάτων ύδρευσης τα διαχειρίζονται δημόσιοι ή δημοτικοί φορείς. Από το υπόλοιπο 5% οι επτά μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι γαλλικές Souez και Veolia, που ενδιαφέρονται για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αποκομίζουν κέρδη 50 δισ. δολαρίων τον χρόνο.
Μειωμένη συμμετοχή
Στις 9 Σεπτεμβρίου προβλέπεται να συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, μετά τη συγκέντρωση 1,7 εκατ. υπογραφών από πολίτες της Ε.Ε. «Είναι μια πρώτη νίκη, να δούμε όμως τι θα αποφασίσουν», τόνισε ο Δ. Νικολάου, που εξέφρασε την ανησυχία του και για το γεγονός ότι στη χώρα μας υπέγραψαν μόνον 24.000 πολίτες. Απέδωσε τη μειωμένη συμμετοχή στη λιγοστή ενημέρωση, αλλά και στις χαμηλές τιμές νερού και υπολόγισε ότι «με μισό ευρώ πληρώνουμε ένα λίτρο νερού στην ΕΥΔΑΠ, όσο κοστίζουν 2.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου των 0,5 λίτρων»! Αυτό είναι και το μεγάλο κίνητρο για τους ιδιώτες…
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
«Μύρισε» αύξηση τιμών
Πριν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση… μύρισε αύξηση τιμών στο νερό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε επανεξέταση όλων των τιμολογίων, αλλά και των σημαντικότερων παροχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ προς τους καταναλωτές. Χθες, ο ειδικός γραμματέας Υδάτων Κ. Τριάντης υπέγραψε απόφαση για απευθείας ανάθεση σε εταιρεία της κοστολόγησης του νερού πριν από τη διαδικασία διύλισης και άλλων παροχών, κυρίως στον τομέα της αποχέτευσης. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια επτά μηνών και ο ανάδοχος θα πάρει 49.200 ευρώ.
Η διαδικασία προκαλεί ερωτήματα, αφού η απευθείας ανάθεση δημόσιας σύμβασης εφαρμόζεται μόνο σε επείγουσες ή έκτακτες ανάγκες. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι στην πρόσκληση του υπουργείου ανταποκρίθηκαν μόνον ο ανάδοχος και το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού. Είναι άγνωστο γιατί δεν ζητήθηκαν στοιχεία από τις ίδιες τις εταιρείες που διαθέτουν προσωπικό υψηλής ειδίκευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συναρμόδιο υπουργείο Υποδομών ετοιμάζεται να «προικοδοτήσει» τους επίδοξους αγοραστές της ΕΥΔΑΠ, προωθώντας τώρα νέο διαγωνισμό για το λειτουργικό κόστος των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των λυμάτων στην Ψυττάλεια. Η νέα σύμβαση θα είναι εξαετής και οι «επενδυτές» θα εισπράξουν συνολικά 250 εκατ. ευρώ.
Χ.ΤΖ.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΙΓΜΕ
Ανέξελεγκτο το 90% των γεωτρήσεων
Το ανεξέλεγκτο καθεστώς των γεωτρήσεων περιέγραψε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, Χ. Σμυρνιώτης.
Σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι λειτουργούν 200-300 χιλιάδες εγκαταστάσεις, από τις οποίες μόνον το 10% διαθέτουν άδεια! Αποκάλυψε ότι πριν από έξι μήνες η γενική γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος υπέγραψε σύμβαση με το ΕΚΒΑΑ, τον νέο φορέα που δημιουργήθηκε με κορμό το ΙΓΜΕ, για να δημιουργήσει το εθνικό μητρώο υδρογεωτρήσεων.
«Το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε ελλιπή βάση δεδομένων», προέβλεψε και ανέφερε ότι με το διαθέσιμο κονδύλι αντιστοιχούν μόλις 9 ευρώ ανά γεώτρηση, όταν το κόστος είναι δεκαπλάσιο. Ανέφερε ωστόσο ότι, αν υπήρχε πολιτική βούληση, η καταγραφή θα γινόταν μέσω της ΔΕΗ, από την οποία παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα στο 95% των περιπτώσεων, και θα χρειάζονταν μόνον εργασίες ελέγχου της ποιότητας των νερών.
Το μεγάλο θέμα, πάντως, είναι η τιμολόγηση του νερού που διατίθεται για άρδευση, όπως προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική Οδηγία, που επιβάλλει τη λειτουργία υδρομετρητών. Η Σταυρούλα Παπαδάκου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γεωπόνων του Δημοσίου, τόνισε ότι το 85% των υδατικών αποθεμάτων της χώρας διατίθεται στην άρδευση. Υπολογίζεται ότι καλύπτεται με δίκτυα μόνον το 42% των περιοχών που μπορούν να αρδευτούν και για να προωθηθούν τα βασικά έργα απαιτούνται άνω των 100 δισ. ευρώ.
Χ.ΤΖ.