22/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Υπάρχει και φιλότιμο στην Πάτρα

 

«Υπάρχει και φιλότιμο» των Α. Σακελλάριου-Χ. Γιαννακόπουλου στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, σκηνικά-κοστούμια-φωτισμούς Αντώνη Χαλκιά.

 

Ποιος δεν θυμάται το σύνθημα: «Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο!» Δεν έχει υπάρξει εκλογική αναμέτρηση στην οποία να μην έχουν μνημονευτεί ατάκες ταινίας. Πενήντα χρόνια μετά τη συγγραφή της, η διαχρονική κωμωδία των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου είναι πάντα πολιτικά επίκαιρη. Ο Γιώργος Παρτσαλάκης αναλαμβάνει τον ρόλο του βουλευτή Ανδρέα Μαυρογιαλούρου, που έχει ανεξίτηλα σημαδέψει με τις θεατρικές, αλλά κυρίως με την κινηματογραφική του ερμηνεία (στην ταινία του 1965) ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάκης Παπαματθαίου, Θανάσης Βισκαδουράκης, Τάσος Γιαννόπουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Μανώλης Σορμαΐνης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Νίκος Σκουλάς, Αντιγόνη Νάκα, Ελένη Τσιμπρικίδου, Ηλίας Μιχαλογιάννης.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Εικαστική Οδύσσεια στις Σπέτσες

 

Στο ξενοδοχείο Poseidonion Grand Hotel των Σπετσών εγκαινιάζεται στις 20.00 η έκθεση του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και διακεκριμένου εικαστικού Αγγελου Αντωνόπουλου, με τίτλο «Ταξίδι», σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού.

 

Τα έργα, επιτοίχια και τρισδιάστατες κατασκευές μεικτής τεχνικής με κοινό σημείο αναφοράς τους τη φόρμα και την έννοια του πλοίου, θα εκτεθούν στους χώρους του ξενοδοχείου «συνομιλώντας» με αυτούς.

 

Διάρκεια μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ιάσων και Αργοναύτες στην Αρεοπαγίτου

 

Το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου προβάλλει στις 21.00 στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου μια παλιά χολιγουντιανή ταινία, εμπνευσμένη από την αρχαιοελληνική μυθολογία: «Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες» (1963) του Ντον Τσάφι, με πρωταγωνιστές τους Τοντ Αρμστονγκ στον ρόλο του Θησέα και Νάνσι Κόβακ στον ρόλο της Μήδειας. Η ταινία πήρε τη θέση της στην Ιστορία του κινηματογράφου ως «μυθική» όχι μόνο εξαιτίας του θέματός της, αλλά και χάρη στα πρωτοποριακά για την εποχή ειδικά εφέ που επινόησε ο Ρέι Χάριχαουζεν. Είσοδος ελεύθερη.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Βάκχες στα Χανιά

 

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες» στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου (και αύριο) στα Χανιά, σε μετάφραση Γιάννη Λιγνάδη, σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, μουσική του Γιώργου Πούλιου (ερμηνεύεται ζωντανά από τρεις μουσικούς κρουστών με τον Μιχάλη Αφολαγιάν), σκηνικά-κοστούμια Εύας Νάθενα, χορογραφίες Δάφνης Ασημακοπούλου.

 

Ο Διόνυσος, γιος του Δία και της κόρης του Κάδμου Σεμέλης, φτάνει στη Θήβα με μορφή ανθρώπου, για να επιβάλει τη λατρεία του. Οι κόρες του Κάδμου αμφισβητούν τη θεϊκή του καταγωγή, τρελαίνονται από τον θεό και ως μαινάδες παραμένουν στον Κιθαιρώνα. Ο Πενθέας, γιος της Αγαύης, αποφασίζει να στραφεί ενάντια στις μαινάδες. Συλλαμβάνει τον Διόνυσο, αυτός ελευθερώνεται και με σεισμό καταστρέφει το παλάτι. Στη συνέχεια ο Πενθέας μεταμορφώνεται σε μαινάδα και όταν φτάνει στο βουνό, οι μαινάδες, με πρώτη τη μητέρα του, τον διαμελίζουν. Η Αγαύη επιστρέφει θριαμβευτικά, αλλά ο Κάδμος την κάνει να συνειδητοποιήσει τι έπραξε. Το έργο κλείνει με την εμφάνιση του Διόνυσου ως θεού. Δεν υπάρχει πρόσωπο στο έργο που δεν θα μεταμορφωθεί, ο ίδιος ο θεός μεταμορφώνεται από ζώο σε θνητό, ο Πενθέας από βασιλιάς γίνεται μαινάδα, ηδονοβλεψίας, αδύναμο παιδί, ελάφι σφάγιο. Παίζουν: Σάκης Ρουβάς, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Δημήτρης Πασσάς, Μαρία Κίτσου. Συμμετέχει ενδεκαμελής χορός κοριτσιών.

 

Scroll to top