Samaras-Merkel

23/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκλωβισμένη στην κάλπη

Τσακώνονται για την Ελλάδα στη Γερμανία, με την Ανγκελα Μέρκελ να κατηγορεί τον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι αυτός φταίει που μπήκε η χώρα μας στην ευρωζώνη. Το 2014 βλέπει ο Σόιμπλε τη νέα οικονομική βοήθεια και το νέο μνημόνιο, προκαλώντας πυρετό στην Αθήνα.
      Pin It

Η Ελλάδα εξακολουθεί να τροφοδοτεί την αντιπαράθεση μεταξύ της Μέρκελ και των αντιπάλων της

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Γερμανία για το θέμα νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, με την καγκελάριο Μέρκελ να κατηγορεί τον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι αυτός φταίει που μπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

 

Ο Σόιμπλε με νέες δηλώσεις του επανέρχεται στο θέμα τρίτου πακέτου βοήθειας, λέγοντας ότι θα επανεξεταστεί το 2014 και θα μπορούσε να υπάρξει και συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της Ε.Ε., ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχει μυστική ατζέντα για μετά τις γερμανικές εκλογές.

 

Την ίδια ώρα Μέρκελ και Σόιμπλε δέχονται εσωκομματικά πυρά από συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές της παράταξής τους, οι οποίοι και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη.

 

Πάντως, η «Εφ.Συν.» έχει την τιμητική της τις ημέρες αυτές στα γερμανικά μίντια, αφού όταν τα ΜΜΕ της χώρας θέλουν να προβάλουν το κλίμα στην Ελλάδα διαλέγουν τους τίτλους της εφημερίδας.

 

«Ο Σόιμπλε απειλεί να μας σώσει», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του «Σπίγκελ», που αναφέρεται στο προχθεσινό πρωτοσέλιδό μας.

 

Το ίδιο κάνει και η εφημερίδα «Βελτ», ενώ η ιστοσελίδα του εβδομαδιαίου οικονομικού περιοδικού «Βίρτσαφτς Βόχε», με τίτλο «Οργή για τη Γερμανία», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». «Μας ράβει νέο Μνημόνιο ο Σόιμπλε».

 

Χθες, η Μέρκελ αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος σε προεκλογική συγκέντρωση είπε ότι η καγκελάριος εξαπατά τους Γερμανούς πολίτες στο θέμα της Ελλάδας.

 

Χωρίς να κάνει αναφορά στο όνομά του, η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην εφημερίδα «Στουντγκάρντερ», δήλωσε: «Υπάρχει προκάτοχός μου, του οποίου οι παρατηρήσεις είναι εξωπραγματικές, καθώς είναι το πρόσωπο που, ενάντια σε όλες τις προειδοποιήσεις, άνοιξε τον δρόμο ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

 

Η ίδια υποστήριξε πως δεν υπάρχει αλλαγή πορείας μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα παρθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος».

 

Σε νέα συνέντευξή του προς το εβδομαδιαίο περιοδικό «Βίρτσαφτς Βόχε», ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι «η απόρριψη κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν είναι προεκλογικό ψέμα. Αυτό πρόκειται να ισχύσει και μετά τις εκλογές».

 

Ο Σόιμπλε –θέλοντας να τονίσει τις θέσεις του– εξήγησε ότι «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μυστικά σχέδια για μετά τις εκλογές. Και δεν πρόκειται να αναβάλουμε κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη, εξαιτίας των εκλογών στη Γερμανία. Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και παρ’ όλα αυτά χρειαστεί νέα βοήθεια, θα εξετάσουμε νέες ελαφρύνσεις. Για παράδειγμα, τη συγχρηματοδότηση από τα Ταμεία της Ε.Ε.».

 

Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να προβλέψει ποιο θα είναι το ύψος μιας περαιτέρω χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

 

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε ότι η στάση της είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατική κουλτούρα της Γερμανίας.

 

Εξάλλου και από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάιζελμπλουμ, δήλωσε ότι «ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο». Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις ξεσήκωσαν τους σκληροπυρηνικούς αντι-ευρωπαϊστές της κεντροδεξιάς, που βρήκαν ευκαιρία για να στρέψουν τα πυρά τους κατά των Μέρκελ-Σόιμπλε, αλλά και κατά της Ελλάδας.

 

Το στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ζήτησε για ακόμη μια φορά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και εξήγησε ότι «τα υπερβολικά χρέη δεν μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίσει με νέα χρέη. Με μια ακόμη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ουσιαστικά αγοράζουμε χρόνο, χωρίς όμως να λύνουμε τα προβλήματα».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το στέλεχος των Φιλελευθέρων, Φρανκ Σέφλερ, που υποστήριξε ότι το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα ήταν από την αρχή μια ουτοπία, ενώ τα στοιχεία που δίνονται για τη χώρα μας δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

 

Και οι δύο παραπάνω πολιτικοί εδώ και χρόνια μάχονται για να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ωστόσο για την ώρα αποτελούν μειοψηφικές φωνές μέσα στα κόμματά τους.

 

Scroll to top