23/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παράθυρο» για ιδιωτικά νοσοκομεία

Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Σαντορίνης, ο Αδωνις Γεωργιάδης στέλνει ουσιαστικά το μήνυμα «ή βρίσκετε λεφτά να το λειτουργήσετε ως δήμος ή βρείτε επενδυτές ή μεταφέρω τον εξοπλισμό του και δίνω το κτίριο στο ΤΑΙΠΕΔ να το εκμεταλλευτεί».
      Pin It

Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Σαντορίνης, ο Αδωνις Γεωργιάδης στέλνει ουσιαστικά το μήνυμα «ή βρίσκετε λεφτά να το λειτουργήσετε ως δήμος ή βρείτε επενδυτές ή μεταφέρω τον εξοπλισμό του και δίνω το κτίριο στο ΤΑΙΠΕΔ να το εκμεταλλευτεί»

 

Του Δημήτρη Τερζή

 

Την πόρτα στους ιδιώτες με ξένα κόλλυβα –εν προκειμένω με τη χρησιμοποίηση δημόσιου νοσοκομείου– ανοίγει ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, στην περίπτωση του νεόκτιστου νοσηλευτικού ιδρύματος Σαντορίνης, το οποίο είναι ανενεργό. Με επιστολή του προς τον δήμαρχο του νησιού, ο υπουργός στέλνει ουσιαστικά το μήνυμα «ή βρίσκετε λεφτά να λειτουργήσετε ως δήμος το νοσοκομείο ή μεταφέρω τον εξοπλισμό του αλλού και δίνω το κτίριο στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να το εκμεταλλευτεί».

 

Τα προηγούμενα χρόνια και έως την κατασκευή του Νοσοκομείου Σαντορίνης, το νησί, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, εξυπηρετούνταν από το Κέντρο Υγείας Φηρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την αποτελεσματικότητά του σε σχέση πάντα με τα περιστατικά που καλούνταν να αντιμετωπίσει. Το ελληνικό Δημόσιο ξόδεψε 14 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, αλλά, σύμφωνα με το φιρμάνι του υπουργού, δεν υπάρχουν λεφτά για να λειτουργήσει, άρα… Η συνέχεια ανήκει στην ίδια την επιστολή που έστειλε ο κ. Γεωργιάδης και η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

 

Αδυνατεί να αναλάβει

 

«Το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης και ως εκ τούτου προτείνει δύο λύσεις. Λύση πρώτη, ο Δήμος Σαντορίνης μόνος ή σε συνεργασία με άλλους φορείς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου με οποιοδήποτε σχήμα προτείνει.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αποτελεί η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος υπολογίζεται το κόστος μερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρόνο.

 

Εάν ο Δήμος αδυνατεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου, τότε σας καλούμε να αποδεχτείτε εγγράφως και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη διενέργεια διαγωνισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με την πρόταση ΑΕΜΥ Α.Ε. Υπενθυμίζουμε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση ΣΔΙΤ για τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, όπως θα ενσωματωθεί στη Διακήρυξη του Διαγωνισμού, είναι:

 

1. Ο κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού της Σαντορίνης θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση στο νέο Νοσοκομείο με χρέωση ιατρικών πράξεων βάσει των τιμολογίων του ΕΟΠΥΥ, όπως υφίσταται στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

2. Οι επισκέπτες άλλων χωρών και οι χρήστες του Ιατρικού Τουρισμού θα έχουν ειδικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από το Νοσοκομείο.

 

3. Θα υπάρχει μέριμνα για την πρόσβαση, την παροχή περίθαλψης και φροντίδας για τους άνεργους, απόρους κοκ.

 

4. Θα υπάρχει πρόβλεψη παρουσίας στο Δ.Σ., το οποίο θα έχει την ευθύνη διοίκησης του νέου Νοσοκομείου, ενός μέλους, ως εκπρόσωπος του Δήμου Σαντορίνης.

 

Με τις παραπάνω προϋποθέσεις πιστεύουμε ότι διασφαλίζεται πλήρως το δικαίωμα των πολιτών της Σαντορίνης σε παροχές υγείας υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα προστατεύεται η δημόσια περιουσία».

 

Εάν δεν συμμορφωθείτε…

 

Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει στην επιστολή του πως θα περιμένει την απόφαση του Δήμου Σαντορίνης έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική προς τις προτάσεις του, ο κ. υπουργός καθιστά σαφές ότι: «Εάν η ως άνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα θεωρήσω ότι ο Δήμος Σαντορίνης δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη του Νοσοκομείου, ούτε να συμβάλει εποικοδομητικά στον διαγωνισμό, άρα δεν υφίσταται περιθώριο συναινετικής λύσης του προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά του εξοπλισμού σε άλλα Νοσοκομεία τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού και θα παραχωρήσω το κτίριο στο ΤΑIΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποιήσεώς του, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε».

 

Αυτό βέβαια που δεν εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης είναι πού έχει δει γραμμένο ένα νοσοκομείο, το οποίο χτίστηκε με χρήματα του Δημοσίου και το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες ενός νησιού από τα πιο γνωστά στον κόσμο, να αρνείται να το λειτουργήσει ο φορέας που το δημιούργησε, εν προκειμένω το υπουργείο Υγείας.

 

Απορίας άξιον είναι επίσης το γεγονός γιατί ειδικά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η μοναδική λύση που προτείνει είναι η συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό, «ακυρώνοντας» έτσι την πρώτη πρόταση της ΑΕΜΥ Α.Ε., η οποία προέβλεπε τη διαχείριση του νοσοκομείου από την ίδια, το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή. Ειδικότερα, η πρόταση συνίστατο στην πρόσληψη 45 ατόμων από την ΑΕΜΥ και προσθήκη των 33 που ήδη υπηρετούν στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Ο δε ετήσιος προϋπολογισμός λειτουργίας του νοσοκομείου έφτανε, σύμφωνα με την ΑΕΜΥ, τα 3.568.610 ευρώ.

 

Εδώ λοιπόν προκύπτει το ερώτημα αν το «θάψιμο» αυτής της πρότασης και η ανάδειξη των ιδιωτών ως λύσης αποτελεί μια πολιτική-φάρο και για άλλα νοσοκομεία της χώρας τα οποία βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα.

 

Ειλημμένη απόφαση

 

Βέβαια, αν διαβάσει κανείς την έκθεση της ΑΕΜΥ με τίτλο «Προτάσεις για τη νοσηλευτική λειτουργία της Μονάδας Θήρας», θα διαπιστώσει πως η πρόταση λειτουργίας του εν λόγω νοσοκομείου «διέπεται από την πάγια αρχή κατάργησης της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων από το κράτος και τη δυνατότητα που έχουν να λειτουργούν ως αυτόνομες, παραγωγικές και αποδοτικές οικονομικές μονάδες είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω κοινοπραξίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και παραγωγικούς κοινωνικούς φορείς».

 

Και καταλήγει ως εξής: «Η προσέλκυση ασθενών, όχι μόνο από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό, θα επιτευχθεί μέσω του άρτιου εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και από την υποστήριξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών γρήγορα και αποτελεσματικά».

 

Συμπερασματικά, αναρωτιέται κανείς αν αυτό που περιλαμβάνεται στην πρόταση της ΑΕΜΥ -και όπως φαίνεται το κάνει πράξη το υπουργείο- είναι πως οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας μέσω των ΣΔΙΤ. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η κατάργηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων από το κράτος;

 

Επικοινωνώντας με συνταγματολόγο και ζητώντας του να μας σχολιάσει τα «θέλω» του υπουργού Υγείας, μας ανέφερε πως «το Σύνταγμα προβλέπει την εξασφάλιση της Υγείας των κατοίκων της χώρας», τονίζοντας μάλιστα «τη συνταγματική διάταξη για την προστασία της νησιωτικότητας».

 

Επίσης τόνισε πως το Σύνταγμα προβλέπει τη δημιουργία Δημοτικών Επιχειρήσεων στις οποίες θα μπορούσαν να περιληφθούν παροχές Υγείας, ακόμα και χωρίς τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

 

Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη» το θέμα του νοσοκομείου, δηλώνοντας πως «ήταν και παραμένει πρωταρχικής σημασίας για τη Σαντορίνη η λειτουργία του νοσοκομείου», το οποίο, όπως μας είπε, θα είχε παραδώσει ο ίδιος αν δεν τον προλάβαιναν οι τελευταίες εκλογές…

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ποια είναι η ΑΕΜΥ

 

Η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) ιδρύθηκε με τον Ν.3293/2004, αναλαμβάνοντας την άμεση μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού. Αποτελεί ΔΕΚΟ που λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται από τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν.3429/2005 περί λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Η ΑΕΜΥ Α.Ε. εποπτεύει και διαχειρίζεται την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας «Κ. Πρίφτης» και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

 

Scroll to top