25/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας ουρανός με αστέρια…

      Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Κάποτε η Ιταλία διέθετε το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Με τη Μίλαν των Ολλανδών, την Ιντερ των Γερμανών, τη Νάπολι του Μαραντόνα και την πάντα εύπορη και δυνατή Γιουβέντους.

 

Μοιραία, με τα χρόνια ήρθε η παρακμή. Το ένα έφερε το άλλο. Οικονομικές ατασθαλίες, «παράγκες», σκάνδαλο Calciopolis, στημένα παιχνίδια. Ολα τα κακά στην Ιταλία μαζεύτηκαν. Ή τουλάχιστον εκεί αποκαλύφθηκαν.

 

Παράλληλα με την αξιοπιστία έπεσε και η ποιότητα. Οι καλοί ξένοι προτιμούσαν άλλες πολιτείες, οι ντόπιοι παίκτες υπερεκτιμήθηκαν, και κάπως έτσι η Πρέμιερ Λιγκ και η Πριμέρα Ντιβισιόν ξέφυγαν έτη φωτός από τη Σέριε Α.

 

Ομως, από φέτος και αρχής γενομένης από την πρεμιέρα αυτού του Σαββατοκύριακου, οι Ιταλοί δείχνουν αποφασισμένοι να επανακάμψουν. Πριν περάσουμε στην… ανάπτυξη, ας δούμε λίγο τα δεδομένα.

 

Τα σκάνδαλα δεν λείπουν και πάλι, αλλά τουλάχιστον έχει αποφασιστεί ένας πιο δραστικός τρόπος αντιμετώπισης. Μόνον έτσι επανέρχονται η αξιοπιστία και η διαφάνεια. Οι τιμωρίες πέφτουν (και θα συνεχίσουν να πέφτουν) βροχή, αλλά η «μπουγάδα» έχει δρόμο ακόμα.

 

Μια και μιλήσαμε για… πλύσιμο, κάποτε θα πρέπει να σταματήσει αυτή η περίφημη ιστορία με τη συνιδιοκτησία των παικτών, που μαθηματικά οδηγεί σε παράνομες οικονομικές πράξεις…

 

Τέλος η γκρίνια και τα παράπονα. Οι Ιταλοί προσπαθούν να περάσουν από φέτος κάτι πιο λαμπερό. Και ποντάρουν σε πολλά… άλογα.

 

Κατ' αρχάς στη Γιουβέντους, που (και) με το νέο γήπεδο δείχνει να είναι το πιο νοικοκυρεμένο σωματείο. Ξεκινά φυσικά και πάλι ως φαβορί, κάτι που αποδείχτηκε την Κυριακή με το επιβλητικό 4-0 επί της Λάτσιο για το Σούπερ Καπ.

 

Οι μεταγραφές της, λοιπόν, είχαν καθαρά προσανατολισμό Τσάμπιονς Λιγκ. Με τον Μπουφόν στο τέρμα, αξιόπιστους αμυντικούς, αν και προστέθηκε ο Ογκμπόνα στους στόπερ, και μια καταπληκτική μεσαία γραμμή. Εμενε να γίνει πιο αποτελεσματική η επίθεση, που πέρυσι έμεινε άσφαιρη στον προημιτελικό με την Μπάγερν Μονάχου. Ο Τέβες και ο Γιορέντε αποκτήθηκαν και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας. Με δέκα εκατομμύρια ο ένας, ελεύθερος ο άλλος.

 

Αυτή που εντυπωσιάζει ώς τώρα είναι η Νάπολι. Μη μπορώντας να κρατήσει τον Καβάνι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα 63.000.000 ευρώ από την πώλησή του. Πήρε τον Ιγκουαΐν, τον Αλμπιόλ και τον Καγεχόν από τη Ρεάλ Μ., δανεικό τον τερματοφύλακα Ρέινα από τη Λίβερπουλ, που όλοι ήταν επιθυμία του νέου προπονητή, Ράφα Μπενίτεθ. Αυτός είναι το πραγματικό ερωτηματικό στα «θέλω» του προέδρου Αουρέλιο ντε Λαουρέντις. «Επιθυμώ τον τίτλο και καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ», του έχει ζητήσει επιτακτικά.

 

Η Φιορεντίνα ξόδεψε κι αυτή πολλά χρήματα, για να δημιουργήσει μια Βαβέλ. Σε ένα ρόστερ 30 παικτών, συναντάμε μόλις πέντε Ιταλούς. Οι υπόλοιποι είναι ξένοι. Από τον Μάριο Γκόμες ώς τον Αιγύπτιο Αχμέτ Χεγκάζι, που κάποτε ήθελε να φέρει στον Παναθηναϊκό ο Τσάκας με τον πρώτο πρίγκιπα!

 

Από κοντά και η Ρόμα, που πουλάει και αγοράζει με φρενήρεις ρυθμούς. Πήρε πάνω από 50 εκατομμύρια για τις πωλήσεις του Μαρκίνιος, του Οσβάλντο και του Στεκέλενμπουργκ και τα επένδυσε σε παίκτες όπως ο Στρόοτμαν, ο Μπενάτια, ο Ζερβίνιο, ενώ έρχεται και ένας σέντερ φορ, ίσως ο Ντεμπά Μπα.

 

Τη δική τους λάμψη προσθέτουν βεβαίως οι δύο υπερδυνάμεις του Μιλάνου. Ομως, φέτος τα προγνωστικά είναι δυσοίωνα γι’ αυτές. Η Μίλαν με το ζόρι μπόρεσε να βγει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και η μεταγραφική της ενίσχυση περιορίστηκε στον αμυντικό Σαπάτα. Τον Γενάρη θα έρθει ως ελεύθερος ο Ιάπωνας Χόντα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αφού ο Γκαλιάνι δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν θα κάνουμε άλλες μεταγραφές φέτος». Ουσιαστικά, μιλάμε για μια ομάδα ίδια με την περσινή, που έχει όμως να αντιμετωπίσει τον ενισχυμένο ανταγωνισμό.

 

Τέλος, η Ιντερ δεν ψώνισε από το πάνω ράφι, ποντάροντας πιο πολύ σε ταλέντα. Θα μπορέσουν ο Ικάρντι, ο Μπελφοντίλ, ο Ταϊντέρ, ο Σιλβέστρε να βελτιώσουν την εικόνα των «νερατζούρι», που πέρυσι ήρθαν ένατοι, 33 βαθμούς μακριά από την κορυφή; Αντικειμενικά, είναι δύσκολο…

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

 

ΜΑΡΙΟ ΜΠΑΛΟΤΕΛΙ

 

Αυτόφωτο αστέρι, εντός κι εκτός γηπέδων. Προκαλεί, είναι δύστροπος, αλλά στη μέρα του μπορεί να σμπαραλιάσει κάθε άμυνα στον κόσμο. Από τον Γενάρη ανήκει στη Μίλαν, κάνει τα δικά του συχνά-πυκνά, αλλά δείχνει ότι έχει προσαρμοστεί στο αγωνιστικό σύνολο.

 

Σε αυτόν ποντάρει ο τρελο-Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να επαναφέρει τους «ροσονέρι» στον δρόμο των τίτλων.

 

 

 

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΤΟΤΙ

 

Σε έναν μήνα συμπληρώνει 37 χρόνια ζωής, αλλά ποιος νοιάζεται; Ο αρχηγός της Ρόμα είναι έτοιμος να καθοδηγήσει τους ακριβοπληρωμένους συμπαίκτες του. Πέρυσι, έδειξε πως τα πόδια του κρατάνε καλά. Τελείωσε τη χρονιά με 12 γκολ και 14 ασίστ, παίζοντας πια σαν επιθετικός. Ισχυρίζεται πως έχει ακόμη μια τριετία καριέρας.

 

 

 

ΑΝΤΡΕΑ ΠΙΡΛΟ

 

Το δεξί του πόδι είναι μαγικό. Ενας παίκτης που χαίρεσαι να τον βλέπεις. Ηρεμος, αρμονικός, πραγματικός μαέστρος. Εφυγε το 2011 ως τελειωμένος από τη Μίλαν και ήταν αυτός που ανέστησε τη Γιουβέντους (και την Εθνική Ιταλίας), οδηγώντας τη σε δύο σερί πρωταθλήματα. Είναι «μόλις» 34 και σίγουρα έχει πολλά να δώσει.

 

 

 

ΜΑΡΕΚ ΧΑΜΣΙΚ

 

Τι θα ήταν ο Καβάνι χωρίς τον Μάρεκ Χάμσικ; Ισως κάτι λιγότερο απ’ αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Στο περασμένο πρωτάθλημα, αποδείχτηκε εξαιρετικός «σερβιτόρος» με 18 ασίστ, τις περισσότερες στο κεφάλι ή το πόδι του Ουρουγουανού. Επίσης, σκόραρε και έντεκα φορές. Ο Σλοβάκος έχει ριζώσει στη Νάπολι, μη θέλοντας να ενδώσει σε σειρήνες από την Πρέμιερ Λιγκ.

 

 

 

ΜΑΡΙΟ ΓΚΟΜΕΣ

 

Από αναπληρωματικός στην Μπάγερν Μονάχου, τώρα πια στη Φλωρεντία νιώθει ένας πραγματικός σταρ. Οχι μόνο γιατί δαπανήθηκαν για χάρη του περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κι επειδή στην παρουσίασή του βρέθηκαν περισσότεροι από 20.000 θεατές! Καλείται να αντικαταστήσει τον Γιόβετιτς, που πέτυχε 13 γκολ πέρυσι. Στις καλές του χρονιές στη Γερμανία, ο Γκόμες πετύχαινε 25-30…

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ

 

Τα τελευταία χρόνια, η Ιταλία είναι δημοφιλής προορισμός για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές. Φέτος, συναντάμε οκτώ μόνο στη Σέριε Α, μερικοί εκ των οποίων θα έχουν σημαντικό ρόλο στις ομάδες τους.

 

Ο Βασίλης Τοροσίδης παίζει σημαντικό ρόλο στη Ρόμα, ακόμα και τώρα που ο Μαϊκόν είναι μια μεγάλη «απειλή» για τη θέση του βασικού δεξιού μπακ της ομάδας. Ο νέος προπονητής Ρούντι Γκαρσία θεωρεί τον Ελληνα διεθνή σημαντικό, εν αντιθέσει με τον Ταχτσίδη. Ο 22χρονος χαφ πήγε στην Τζένοα, που σαν γνωστό «πλυντήριο» που είναι, τον απέκτησε για να τον δώσει στην Κατάνια. Εκεί, ελπίζει να πάρει θέση στο αρχικό σχήμα…

 

Πιο σίγουρα πρέπει να αισθάνονται τα δύο δικά μας παιδιά στην Μπολόνια. Ειδικά ο Παναγιώτης Κονέ δεν λείπει από την ενδεκάδα της ομάδας. Κοντά του και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, που στο πρώτο μισό του 2013 είχε δώδεκα συμμετοχές.

 

Ο Βαγγέλης Μόρας απέρριψε το ενδεχόμενο να επαναπατριστεί για χάρη του Παναθηναϊκού και προτίμησε να παραμείνει στη νεοφώτιστη Βερόνα, για να πάρει άλλη μια γεύση από Καμπιονάτο.

 

Στον αντίποδα, ο Σωτήρης Νίνης τα βρίσκει «μπαστούνια» στην Πάρμα, καθώς δύσκολα συμπεριλαμβάνεται ακόμα και στη 18άδα. Πέρα από τους τραυματισμούς, ουδέποτε δούλεψε όσο έπρεπε, στα χρόνια που έπαιζε στην Ελλάδα.

 

Ο Σάββας Γκέντσογλου απασχολεί συνέχεια τα περιοδικά… ποικίλης ύλης. Ομως πέρυσι ήταν βασικό γρανάζι στην άνοδο της Λιβόρνο. Ο δανεισμός του τελείωσε και τώρα επιστρέφει στη Σαμπντόρια, που ήδη βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία.

 

Τέλος, ευχάριστη έκπληξη είναι η παρουσία του Μάριου Οικονόμου. Ο 20χρονος στόπερ προέρχεται από μισή καλή χρονιά στον ΠΑΣ Γιάννινα, ικανή για να του δώσει το «διαβατήριο» για την Ιταλία και την Κάλιαρι. Η μεταγραφή του κόστισε 600.000 ευρώ.

 

Scroll to top