Δύο νέοι από την Καλαμάτα βραβεύτηκαν γιατί σχεδίασαν ένα σύστημα με έξυπνους κάδους, που στόχο έχει να μας μετατρέψει, σε επίπεδο συνοικίας, από παραγωγούς απορριμμάτων σε παραγωγούς κομπόστ
Αφετηρία για την ανάπτυξη της ελληνικής έξυπνης πόλης
Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου
Με ένα πρωτότυπο δίκτυο κομποστοποίησης, του οποίου το κόστος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, δύο Ελληνες από την Καλαμάτα σχεδίασαν μια ιδιαίτερα ευρηματική πρόταση όσον αφορά το πρόβλημα της διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων και κέρδισαν σειρά βραβείων και διακρίσεων, όπως του διαγωνισμού καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Μονάδας Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του περιοδικού «Οικονομική Επιθεώρηση». Πρόσφατη διάκρισή τους ήταν αυτή του οργανισμού TED X Academy και του διαγωνισμού Call to Innovation, όπου και πάλι κέρδισαν το πρώτο βραβείο.
Οι δύο νέοι με καταγωγή από την Καλαμάτα, ο 23χρονος Γιάννης Μουργής, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρών ΑΣΟΕΕ), και ο 24χρονος Κωνσταντίνος Κουλοχέρης, φοιτητής Δημοσιογραφίας στο Λονδίνο, σχεδίασαν ένα σύστημα κομποστοποίησης το οποίο λειτουργεί σε επίπεδο γειτονιάς και στόχο έχει να μετατρέψει τον κοινό παραγωγό σκουπιδιών σε οικιακό παραγωγό κομπόστ συνδέοντάς τον με την αγορά (αγρότες που έχουν ανάγκη από λίπασμα).
Το βραβευμένο σχέδιό τους «Organery» αφορά την ολοκληρωμένη συνοικιακή κομποστοποίηση με «έξυπνους» κάδους διαχείρισης, που αναγνωρίζουν ψηφιακά τα οργανικά απορρίμματα του χρήστη.
Το κόστος της ιδέας είναι δελεαστικό και αποδεικνύει ότι το σημαντικότερο στοιχείο μιας λύσης είναι οι καινοτόμες ιδέες. Συγκεκριμένα, ο ξύλινος κομποστοποιητής που σχεδίασαν στοιχίζει μόλις 60 ευρώ, ενώ σημαντικά είναι τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την αξιοποίηση του σχεδίου τόσο από τη διαχείριση των σκουπιδιών όσο και από την αποφυγή των σχετικών προστίμων από την Ε.Ε.
Το σύστημα λειτουργεί μέσα από την εγγραφή των ενδιαφερομένων σε μια πλατφόρμα και την απόκτηση πόντων ανάλογα με τη δραστηριότητά τους. Παράλληλα, προβλέπει κίνητρα από όλο το φάσμα της πυραμίδας Maslow για συμμετοχή στη διαδικασία, αφού το σύστημα επιστρέφει εμπράκτως πολλαπλά οφέλη μοχλευμένης αξίας σε κάθε συμμετέχοντα που ακολουθεί τους κανόνες (π.χ. εξαργύρωση πόντων με εκπτωτικά κουπόνια σε σούπερ μάρκετ κ.ά.).
Το σχέδιο παντρεύει αρμονικά τεχνικές gamification με συστήματα επιχειρηματικής ευφυΐας, μηχανικής και βιοκλιματικού σχεδιασμού, αποσκοπώντας στην εύρεση της βέλτιστης κοινωνικής συμπεριφοράς (αυτό που ο J. Nash περιγράφει ως αμοιβαίο όφελος) για όλους τους εμπλεκόμενους.
Οι εμπνευστές της ιδέας οραματίστηκαν, πέρα από το τεχνικό σκέλος, την κομποστοποίηση μέσα από τη δημιουργία ενός μεγάλου παιχνιδιού που θα αφορά όλους τους πολίτες, ενός παιχνιδιού συλλογικής κοσμποστοποίησης με πόντους.
Παράλληλα, η ίδια η διαδικασία μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη μέθοδο εκπαίδευσης για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από σύγχρονες μεθόδους που μπορούν να δώσουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Τέλος, η οικονομική, κοινωνική και ηθική επιβράβευση των πολιτών που κομποστοποιούν αποτελεί κίνητρο για τη συμμετοχή στο σχέδιο «Organery», ενώ η μείωση ή και εξάλειψη του κόστους διαχείρισης και συγκομιδής απορριμμάτων κάθε δήμου, αλλά και η μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 από την ανεξέλεγκτη ταφή ή καύση των απορριμμάτων αναμένεται να δώσουν μια διαφορετική προσέγγιση στις περιφερειακές ή τοπικές πολιτικές για το περιβάλλον στη χώρα μας.
Μακροπρόθεσμο όφελος και στόχο του σχεδίου αποτελεί η δυνατότητα για αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής γης, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των πυρόπληκτων περιοχών.
Η ιδέα αυτή αποτελεί για τους εμπνευστές της την αφετηρία για την ανάπτυξη μιας πλήρους γκάμας τεχνολογιών της ελληνικής έξυπνης πόλης του μέλλοντος, καθώς απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου φορέα, που θα λειτουργεί αυτόνομα από την επίσημη Πολιτεία.