25/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαριές ποινές για εμπορία ανθρώπων

Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών προβλέπει το σχέδιο νόμου. Δεν θα διώκεται ποινικά το θύμα του τράφικινγκ που καταγγέλλει τη δράση των υπαίτιων.
      Pin It

Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών προβλέπει το σχέδιο νόμου. Δεν θα διώκεται ποινικά το θύμα του τράφικινγκ που καταγγέλλει τη δράση των υπαίτιων

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Σχέδιο νόμου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και την προστασία των θυμάτων της, κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας 2011/36/ΕΕ.

 

Βασικό σημείο του νέου νόμου είναι ότι προστατεύει όποιον καταγγέλλει αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν σε βάρος του από υπαίτιους εμπορίας ανθρώπων και σωματεμπορίας. Ετσι, αν ένα θύμα του τράφικινγκ, που καταγγέλλει τη δράση μιας τέτοιας συμμορίας, κατηγορείται για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών και περί εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων, καθώς και για συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες εξαιτίας της συμμορίας αυτής, πλέον δεν θα διώκεται ποινικά. Μάλιστα εάν ο καταγγέλλων-θύμα είναι αλλοδαπός και βρίσκεται υπό απέλαση, η απέλασή του θα αναστέλλεται και θα του χορηγείται άδεια παραμονής για όσο διαρκεί η αναστολή. Ακόμη, τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων θα έχουν πρόσβαση στα προγράμματα αποζημίωσης.

 

Οσον αφορά τις ποινές, οι έμποροι ανθρώπων θα καταδικάζονται σε κάθειρξη μέχρι 10 ετών και με χρηματική ποινή από 10 χιλιάδες έως και 50 χιλιάδες ευρώ. Σε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και με χρηματική ποινή από 50 χιλιάδες έως και 100 χιλιάδες ευρώ θα καταδικάζονται εάν:

 

α) στρέφονται κατά ανηλίκου ή αναπήρου,

 

β) εάν η πράξη τελείται κατ’ επάγγελμα,

 

γ) εάν η πράξη τελείται από υπάλληλο που επωφελείται από τη θέση του,

 

δ) εάν προκλήθηκε ιδιαίτερη σοβαρή βλάβη (σωματική ή ψυχική) στον παθόντα ή αν εκτέθηκε η ζωή του σε σοβαρό κίνδυνο.

 

Επίσης, στις πράξεις τέλεσης εμπορίας ανθρώπων θα περιλαμβάνεται πλέον και η απαγωγή.

 

Τέλος, καθιερώνεται η ευθύνη και των νομικών προσώπων που εμπλέκονται σε αδικήματα εμπορίας ανθρώπων και σωματεμπορίας.

 

Ειδικότερα οι κυρώσεις για τις εταιρείες θα είναι:

 

α) πρόστιμο από 15 χιλιάδες έως και 150 χιλιάδες ευρώ,

 

β) ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας ή απαγόρευση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας έως 6 μήνες,

 

γ) αποκλεισμός από τις δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, επιδοτήσεις ή αναθέσεις έργων και υπηρεσιών.

 

«Ενσωματώνει μια ευρωπαϊκή οδηγία, και μάλιστα κάπου την ξεπερνάει κιόλας θετικά, αυστηροποιεί το τιμωρητικό πλαίσιο και ενισχύει την υποστήριξη και την αποζημίωση του θύματος. Αυτά το καθιστούν ένα σημαντικό, αν και καθυστερημένο βήμα. Το πρόβλημα όμως που παραμένει πάντα είναι η εφαρμογή του παρόντος και του μέλλοντος νόμου από τα δικαστήρια, που χωλαίνει τραγικά», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Δημητράς από το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

 

Scroll to top