25/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μάτι του «μεγάλου αδελφού»

H «Guardian» συνεχίζει ακάθεκτη τις αποκαλύψεις για τα συστήματα παρακολούθησης. Μετά το Prism, σειρά έχει το X-Keyscore. Τελικά, μάλλον δεν τη γλιτώνουμε από πουθενά.
      Pin It

H «Guardian» συνεχίζει ακάθεκτη τις αποκαλύψεις για τα συστήματα παρακολούθησης. Μετά το Prism, σειρά έχει το X-Keyscore. Τελικά, μάλλον δεν τη γλιτώνουμε από πουθενά

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Η«Guardian» μάς επιφύλασσε κι άλλες αποκαλύψεις, κατακαλόκαιρο, έτσι για ψυχρολουσία στη ζέστη… Και δεν είναι τυχαίο που οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πέσει πάνω στους δημοσιογράφους της και κυνηγάνε τους σκληρούς τους δίσκους για να δούνε τι άλλο ετοιμάζονται να αποκαλύψουν. Πάνω που ήταν ζεστή η ιστορία με το Prism, τον Σνόουντεν, το άσυλο της Μόσχας, την ακύρωση της συνάντησης από τον Ομπάμα (τζόρας μάς βγήκε αυτός και τον είχαμε για καλό άνθρωπο – ακούστε και τον Χρίστο Παπαδημητρίου, καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, να μας λέει γιατί ο Ομπάμα τους απογοήτευσε http://infocafe.eu/?p=1993), την καταδίκη του Μάνινγκ, μας έσκασε και η καινούργια βόμβα, η οποία μάλλον πέρασε «στα ψιλά»: το πρόγραμμα X-Keyscore (αν ψάχνετε ακόμα την αρχή της πρότασης με απογοητεύετε!).

 

Τι είναι αυτό πάλι; Top secret βεβαίως, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους αναλυτές να ψάχνουν ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ βάσεις δεδομένων που περιέχουν e-mails (το ξέραμε) αλλά και συνομιλίες σε τσατ στα κοινωνικά δίκτυα (πάρ’ την κάτω τη φιλενάδα προηγούμενου άρθρου με τον παράνομο εραστή).

 

Ο Σνόουντεν τα είπε αυτά και αυτός ξέρει. Κυρίως ξέρει ότι τα προγράμματα παρακολούθησης αποτελούν ένα τεράστιο δίκτυο, που κανένας Οργουελ δεν είχε φανταστεί ποτέ του. Και δεν είναι μόνον ο Σνόουντεν που τα ξέρει. Νομίζω ότι σας είχα διηγηθεί την ιστορία του ακτιβιστή που όταν τον ρωτήσαμε με συναδέλφους αν έχει skype για να μιλάμε κόντεψε να μας δείρει. Αλλά ο Σνόουντεν μπορεί να τα αποδείξει κιόλας. Και με τη βοήθειά του, η οποία μοιάζει να έχει κηρύξει ιερό πόλεμο στις μυστικές υπηρεσίες, βρέθηκαν και ντοκουμέντα.

 

Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, η NSA πρέπει να πάρει ένταλμα εάν πρόκειται για παρακολούθηση Αμερικανού πολίτη, παρ’ όλο που δεν χρειάζεται ένταλμα για την παρακολούθηση συνομιλιών οποιουδήποτε πολίτη με «ξένο στόχο» (καλά, δεν συζητάμε για όλη την υπόλοιπη υφήλιο). Το X-Keyscore δίνει τα τεχνολογικά εργαλεία ευρείας παρακολούθησης, χωρίς ένταλμα, αρκεί να είναι γνωστές κάποιες πληροφορίες, όπως το e-mail, για παράδειγμα. Ο Σνόουντεν στις συνεντεύξεις του με την εφημερίδα είχε δηλώσει πως μπορεί ο ίδιος να διαβάσει όλα τα e-mails κάποιου, αρκεί να έχει τη διεύθυνσή του. Και πως είχε ήδη χρησιμοποιήσει το X-Keyscore.

 

Και είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι της NSA καμαρώνουν κιόλας, γιατί στα ντοκουμέντα που παραθέτει η εφημερίδα, οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι το 2008 πιάστηκαν 300 τρομοκράτες χάρη στο X-Keyscore.

 

Να μην σας κουράσω με τις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά είναι ανατριχιαστικές για όσους καταλαβαίνουν τι διαβάζουν. Με απλούστατα βήματα (σαν να συμπληρώνεις μια online φόρμα) οι ερευνητές έχουν πρόσβαση… στα πάντα, σε ό,τι κάνουμε στο δίκτυο.

 

Και η ιστορία δεν είναι καινούργια. Ηδη το 2010 η «Washington Post» έγραφε ότι «κάθε μέρα η NSA συγκεντρώνει και αποθηκεύει 1,7 δισ. e-mails, τηλεφωνήματα και άλλου τύπου επικοινωνίες». Και τι τα κάνει όλα αυτά; Δημιούργησε νέες βάσεις δεδομένων για να μπορεί να τα αποθηκεύει.

 

Η NSA αντέδρασε στα συνεχή δημοσιεύματα της «Guardian» στέλνοντας μια συγκινητική (το επίθετο δικό μου) επιστολή: «Αυτού του είδους τα προγράμματα μας επιτρέπουν να συγκεντρώνουμε πληροφορίες ώστε να φέρνουμε σε πέρας με επιτυχία την αποστολή μας – να υπερασπιζόμαστε το έθνος και να προστατεύουμε τα αμερικανικά και συμμαχικά [καρφί για τους Βρετανούς] στρατεύματα στο εξωτερικό».

 

Και όπως θα διαβάσετε και δίπλα, κανείς δεν πιστεύει πια ότι μπορούμε να αποφύγουμε τις παρακολουθήσεις. Μετά το κλείσιμο της Lavabit, σειρά είχε η Groklaw (βλ. δίπλα) και ποιος ξέρει ακόμα πόσες ασφαλείς, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα, υπηρεσίες θα ακολουθήσουν.

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΔΙΚΤΥΑ

 

Το «Διαδίκτυο των πραγμάτων» (Internet of things) είναι ένας από τους καινούργιους όρους που κυριαρχούν στην τεχνολογική επικαιρότητα. Τι είναι ακριβώς; Ενα ευρύ δίκτυο συσκευών και αισθητήρων, που θα επικοινωνούν συνεχώς χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και χωρίς να διαθέτουν κάποια πηγή ενέργειας. Είναι η εξέλιξη του έξυπνου σπιτιού όπως το είχαμε φανταστεί κάποτε, αλλά και άλλων κάποτε «ονείρων». Αλλωστε, όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο τα πράγματα μικραίνουν, ώσπου κάποια στιγμή καθίστανται περιττά. Η τομή αυτών των δύο τάσεων επιβεβαιώνεται στην περίπτωση των μπαταριών, αφού, όπως διαβάσαμε, Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο σύστημα ασύρματης επικοινωνίας, που επιτρέπει στις συσκευές να «μιλούν» μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζονται ούτε σύρματα αλλά ούτε και μπαταρίες.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τους καθηγητές επιστήμης των υπολογιστών και μηχανικής, Σιαμ Γκολακότα και Τζόσουα Σμιθ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ένα διεθνές συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ, ανέφεραν ότι η πολλά υποσχόμενη τεχνική τους αξιοποιεί τα σήματα της τηλεόρασης και της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία είναι διάχυτα στον χώρο και περιβάλλουν τους ανθρώπους όλο το 24ωρο. Δύο ασύρματες συσκευές χωρίς μπαταρία επικοινωνούν μεταξύ τους και ανταλλάσσουν δεδομένα, αντανακλώντας τα υπάρχοντα ήδη στο περιβάλλον σήματα. Οι κεραίες των συσκευών ανιχνεύουν και αντανακλούν αυτά τα διάσπαρτα σήματα, τα οποία μετά λαμβάνει μια άλλη αντίστοιχη συσκευή. Μέσω της αντανάκλασης των σημάτων, δημιουργείται ένα είδος «κώδικα Μορς» για την επικοινωνία μεταξύ συσκευών χωρίς μπαταρίες.

 

Οι δυνητικές πρακτικές εφαρμογές περιλαμβάνουν συσκευές ενσωματωμένες πάνω στα ρούχα ή σε «έξυπνα» σπίτια και γενικότερα «έξυπνους» αισθητήρες μέσα σε οποιαδήποτε δομή, κατασκευή ή υλικό. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος αισθητήρας χωρίς μπαταρίες, ενσωματωμένος σε μια γέφυρα, θα μπορούσε να παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του μπετόν και του χάλυβα, ειδοποιώντας ασύρματα και έγκαιρα για τυχόν φθορές ή ρωγμές. Η νέα τεχνολογία βρίσκεται σε πιλοτική φάση δοκιμών, κατά τις οποίες συσκευές μεγέθους πιστωτικής κάρτας, χωρίς μπαταρίες, έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν ασύρματα σε απόσταση μερικών μέτρων μεταξύ τους, σε διαφορετικά περιβάλλοντα (εσωτερικό κτιρίων, δρόμους κ.α.). Η μετάδοση του σήματος έγινε με ρυθμό 1 kilobit ανά δευτερόλεπτο, που θεωρείται επαρκής για τη μετάδοση δεδομένων από έναν αισθητήρα, τη μετάδοση γραπτών μηνυμάτων κ.ά. Οι ερευνητές ήδη εργάζονται για να βελτιώσουν τόσο την απόσταση επικοινωνίας όσο και την ταχύτητα μετάδοσης.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

• Είμαστε οι Ανώνυμοι (We Are Anonymous) είναι ο τίτλος του βιβλίου της δημοσιογράφου Πάρμι Ολσον, η οποία κατάφερε να διεισδύσει σε πολλές από τις ομάδες, κυρίως στην περίφημη LulzSec, και να καταγράψει τη γέννησή τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, τους ανθρώπους που τη στελέχωναν. «Τα μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία, ακόμα και οι ίδιοι οι χάκερ είχαν ο καθένας τη δική του ιδέα για το τι ήταν οι ομάδες: μια ιδέα, ένα κίνημα, μια εγκληματική οργάνωση και πολλά άλλα πράγματα», γράφει η Ολσον.

 

 

• Από σήμερα μπορείτε να εγγραφείτε στις δύο μεγάλες διοργανώσεις της IDC, στο ξενοδοχείο Intercontinental, στις 20 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη έχει τίτλο «IDC Cloud Leadership Forum – CEE Regional Roadshow 2013» και θα ασχοληθεί με τις τάσεις στο υπολογιστικό νέφος, το οποίο έχει πλέον εξελιχθεί σε απαραίτητο επαγγελματικό εργαλείο. Η δεύτερη ονομάζεται «IDC Enterprise Mobility Series 2013» και ασχολείται με τις διαφορετικές πτυχές της κινητικότητας. Η εγγραφή και η παρακολούθηση των φόρουμ είναι δωρεάν. Εγγραφές στο http://idc-cema.com/eng

 

 

• Αλλη μία «ασφαλής» υπηρεσία ηλεκτρονικών μηνυμάτων αναγκάστηκε να κλείσει, μετά τη Lavabit. Πρόκειται για την Groklaw, η οποία λειτουργούσε από τον Μάιο του 2003 και που από τότε έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της η ιδιοκτήτρια Πάμελα Τζόουνς σημειώνει ότι υπό το φως των τελευταίων αποκαλύψεων, για το πώς η NSA μπορεί να υποκλέψει και να αποθηκεύσει για πέντε χρόνια τα μηνύματα, της είναι αδύνατον να συνεχίσει να λειτουργεί στο ίδιο κλίμα.

 

Scroll to top