26/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βήμα σημειωτόν στην καταγγελία Καλαμβόκα

Μόνη εξέλιξη ήταν ότι του ζητήθηκε να παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ για κατάθεση που αφορά τη ρατσιστική συμπεριφορά ελεγκτή και οδηγού τρόλεϊ, την οποία είχε δημοσιοποιήσει με επιστολή του.
      Pin It

Μόνη εξέλιξη ήταν ότι του ζητήθηκε να παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ για κατάθεση που αφορά τη ρατσιστική συμπεριφορά ελεγκτή και οδηγού τρόλεϊ, την οποία είχε δημοσιοποιήσει με επιστολή του

 

Με αφορμή το θάνατο του 19χρονου Θανάση μετά τη διαπιστωμένη, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, επιθετική στάση του ελεγκτή, κυκλοφόρησε, όπως ήταν φυσικό, ξανά η παλαιότερη αντίστοιχη καταγγελία ενός πολίτη που είχε τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για ρατσιστική συμπεριφορά ελεγκτή και οδηγού τρόλεϊ απέναντι σε αλλοδαπούς επιβάτες («Εφ.Συν.» 21/7/2013). Μιλήσαμε ξανά με τον Βασίλη Καλαμβόκα που μας δήλωσε ότι ακόμα δεν του έχουν δοθεί τα ονόματα των συγκεκριμένων εργαζόμενων για κάθε νόμιμη χρήση.

 

Μάλιστα, μετά την επιστολή που απέστειλε στην ΟΣΥ, έλαβε ως απάντηση, 13 μέρες αργότερα, ότι έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια Διεύθυνση του Αμαξοστασίου Ηλεκτροκίνητων Λεωφορείων Ν. Φιλαδελφείας, προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία. Από εκείνη τη μέρα δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημέρωση για την πορεία της έρευνας. Η μόνη εξέλιξη στο περιστατικό ήταν ότι του ζητήθηκε να παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ, αφού πρώτα το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας, προκειμένου να δώσει κατάθεση για τη ρατσιστική συμπεριφορά που είχε καταγγείλει.

 

Θυμίζουμε ότι το περιστατικό συνέβη στο τρόλεϊ 21, με κατεύθυνση από Νίκαια προς Αθήνα, στη στάση Ρουφ, επί της Πέτρου Ράλλη. Οι δύο ελεγκτές που επιβιβάστηκαν στο όχημα ζητούσαν από 2 αλλοδαπούς επιβάτες να πληρώσουν πρόστιμο χωρίς να επιδεικνύουν το μπλοκ βεβαίωσης παράβασης. Οταν ο Βασίλης Καλαμβόκας παρενέβη και ζήτησε από τον ελεγκτή να τους επιτρέψει να αποβιβαστούν, ο οδηγός βγήκε από το τρόλεϊ, έκλεισε την πόρτα του απ΄ έξω και κάλεσε την Αστυνομία. Ο Β.Κ. έκανε χρήση του κουμπιού έκτακτης ανάγκης και μόλις κατέβηκε από το όχημα ο οδηγός τον χτύπησε και τον έριξε στο πεζοδρόμιο. Ακολούθησαν κλοτσιές στο κεφάλι και το σώμα του όσο αυτός ήταν πεσμένος στο έδαφος τόσο από τον οδηγό του τρόλεϊ όσο και από τους δύο ελεγκτές.

 

Η τραγική περίπτωση του 19χρονου Θανάση, όπου άλλη επιθετική συμπεριφορά τελικά οδήγησε στη θανατηφόρα πτώση του, προκαλεί τώρα -και όπως πάντα εκ των υστέρων- δεύτερες σκέψεις στον τρόπο «δράσης» των ελεγκτών.

 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα υπάρξει μεγαλύτερη εκπαίδευση και σαφέστερες οδηγίες στους εισπράκτορες. Το λίγο ανησυχητικό είναι ότι ο έλεγχος θα γίνεται, όπως πληροφορούμαστε, από δύο κι όχι από έναν ελεγκτή. Ισως αυτό να δημιουργεί μεγαλύτερη «ασφάλεια» δράσης στους ελεγκτές, ίσως όμως αυτό ταυτόχρονα να αποτελέσει και μεγαλύτερη εστία κινδύνου για όποιον πολίτη, άνεργο ή μη, δεν εμφανίσει το εισιτήριό του.

 

Οπως και να ΄χει, χρειάστηκε να χάσει τη ζωή του ο Θανάσης για να σκεφτούν έστω οι αρμόδιοι πού οδηγεί το κυνήγι κεφαλών αντί για τη νόμιμη μισθοδοσία των εργαζομένων.

 

Δ.Α.

 

Scroll to top