26/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εβδομάδα αποφάσεων για ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ

Κρίσιμες συσκέψεις αναμένονται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος.
     
Pin It

Κρίσιμες συσκέψεις αναμένονται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος

 

Του Ανδρέα Δανού

 

Το μέλλον της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ θα εξεταστεί σε διαδοχικές συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος.

 

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών προβληματικών εταιρειών του Δημοσίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του μήνα και να έχει εφαρμοστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με σχετικό προαπαιτούμενο μέτρο του Μνημονίου.

 

Στο θέμα των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ υπάρχει απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας για εκκαθάριση εν λειτουργία. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με τους συμβούλους που έχει προσλάβει το ελληνικό Δημόσιο και έγινε μια πρώτη ανάγνωση στις επιλογές που παρουσιάστηκαν εν όψει των συζητήσεων σε υπουργικό επίπεδο που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα.

 

• Ειδικότερα, στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε., οι σύμβουλοι που έχουν ετοιμάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της έχουν προτείνει μεταξύ άλλων τη συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 80% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Υμηττό, Αίγιο, Ελευσίνα, Μάντρα και Λαύριο, ενώ απασχολεί περίπου 850 εργαζομένους.

 

Επίσης, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες. Την Ηλεκτρομηχανική Κύμης και τη Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου, που κατασκευάζει τις μήτρες για τα νομίσματα του ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για την εταιρεία στην Ηπειρο υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές.

 

Το 2011 η ΕΑΣ Α.Ε. παρουσίασε αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο έχει καταβάλει μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας περίπου 87 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2013, ενώ έχει υποστεί καταπτώσεις εγγυήσεων 332 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει τεθεί από την αρχή υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, δεδομένου ότι η εταιρεία εκτελεί συμβόλαια των Ενόπλων Δυνάμεων, η διακοπή των οποίων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εθνικής ασφάλειας.

 

• Στην ΕΛΒΟ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αφού η αναδιάρθρωση του προσωπικού έχει προχωρήσει και από τα 1.200 άτομα που απασχολούσε έχουν μείνει 350. Το πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της. Το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος έχει αναγκαστεί να συμμετάσχει ως βασικός μέτοχος με 90 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η πρόταση που υπάρχει για την ΕΛΒΟ είναι η διαδικασία της «ρευστοποίησης» της επιχείρησης με την πώληση μεμονωμένων μονάδων παραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

 

Σε πρώτη φάση θα πρέπει η εταιρεία να τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία ώστε να υπάρξει ρύθμιση και σταδιακή αποπληρωμή των χρεών της. Το 2012 έκλεισε με ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ (αναμένεται φέτος να μειωθούν στα 15 εκατ. ευρώ), μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ. Βαρύνεται από υποχρεώσεις 62,6 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο έχει καλύψει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 81 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.

 

• Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, την περασμένη Τετάρτη έγινε ήδη μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών σε επίπεδο υπουργείων (εκτός του ΥΠΟΙΚ κ. Στουρνάρα συμμετείχε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου). Στη σύσκεψη ο σύμβουλος του Δημοσίου (PricewaterhouseCoopers) υποστήριξε τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου (άρθρο 99) προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας η οποία της οφείλει περίπου 300 εκατ. ευρώ

 

Η λύση που εξετάζεται και εδώ είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία χωρίς μείωση των 1.000 θέσεων εργασίας και στη συνέχεια η πώληση του εργοστασίου και του λατομείου. Εμπόδιο στην αποκρατικοποίηση αποτελούν οι ενστάσεις που έχει εγείρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την επιχείρηση ύψους 130 εκατ. ευρώ.