Οι Ρομά στο στόχαστρο
Στην πρώην κομμουνιστική Τσεχία οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν πάνω από 70 ακροδεξιούς-ναζιστές που διαδήλωναν κατά των φτωχών Ρομά. Στην Ελλάδα οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν από μόνες τους και με εντολές του υπουργού αναλάβει το έργο της επίθεσης σε καταυλισμούς Ρομά, δηλαδή φτωχών Ελλήνων πολιτών, με συλλήψεις και απρόκλητες «έρευνες». Τα δε ΜΜΕ σε κάθε ευκαιρία όταν κάποιος Ρομά παρανομήσει ή εγκληματήσει αμέσως θυμούνται να αναφέρουν τη φυλή του, φτιάχνοντας το «ανάλογο» κλίμα σύμφωνα με τις επιταγές της Χ.Α. Ποιος λοιπόν είπε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της Δημοκρατίας και δεν ντράπηκε;
Α.Ψ.
Μνηστήρες απελπισίας
Μεγάλος συνωστισμός παρατηρείται στους υποψήφιους δημάρχους της Ν.Δ., σύμφωνα με την εφημερίδα (Real news), των Κουρή-Χατζηνικολάου για τον έρημο τον Δήμο της Αθήνας. Τέσσερις οι ακροδεξιοί (Δένδιας, Κακλαμάνης, Βορίδης και υιός Πλεύρης), ένας υιός (Ψυχάρης) εκπρόσωπος των καθεστωτικών ΜΜΕ και ο υιός της Ντόρας Μπακογιάννη. Τον κ. Δένδια και τον κ. Κακλαμάνη τούς έχουν νιώσει οι πολίτες (κυριολεκτικά) στο πετσί τους, ενώ τον κ. Βορίδη ενδεχομένως (πολύ παλιότερα βέβαια) στο κεφάλι τους. Οσο για τους τρεις γιους είναι γνωστό ότι τα παιδιά μοιάζουν στους γονείς τους ή έστω στον έναν. Κάτι τέτοιες υποψηφιότητες βλέπει ο πολίτης και αρχίζει ίσως να σκέφτεται (ξανά) τον Γιώργο Καμίνη, όσο κι αν ο ίδιος έχει δυσκολέψει πολύ τέτοιες σκέψεις. Ευτυχώς υπάρχει ακόμα χρόνος και πεδίον δόξης λαμπρόν για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον δικό της υποψήφιο.
Α.Ψ.
Σε διακοπές
Στην Πάρο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Προτίμησε, μάλιστα, αντί για την κοσμική Νάουσα και τα ακριβά μαγαζιά, την ήσυχη παραλία του Δρυού και την ταβέρνα που επισκέπτεται ο Μανώλης Γλέζος. Οχι, συνάντηση δεν έγινε. Ο δεύτερος βρίσκεται εκεί τα μεσημέρια, ενώ ο υπουργός με το φιλικό του ζευγάρι βγήκε για φαγητό αργά το βράδυ. Ισως για να μην έχει δυσάρεστες συναντήσεις…
K.M.
Τραγέλαφος στην πρεσβεία
Ακόμη ένα σημάδι τού πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις: Το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα αποτελείται πλέον μόνον από τη διευθύντριά του, η οποία, αφού «κατάφερε» να μην έχει άλλους συνεργάτες, έμεινε μόνο με τον Ρώσο μεταφραστή της. Ο άνθρωπος δεν άντεξε και τον περασμένο μήνα παραιτήθηκε, αλλά μπροστά στο ιερό δικαίωμα διακοπών της διευθύντριας, του ζητήθηκε να «επιστρέψει» και να υπογράφει τα δελτία Τύπου της πρεσβείας ως Γ.Τ. και όχι με το όνομά του. Ο πρώην υπάλληλος ήταν λοιπόν επικεφαλής του Γ.Τ. όταν ο Πούτιν έκανε δηλώσεις για την Ελλάδα και ψαχνόταν η πρεσβεία μας να τις μεταφράσει. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε αυτές τις σχέσεις με το Κρεμλίνο…
Θ.Α.
Κακόμοιρε Σταυρίδη…
Και τι κακό έκανε, δηλαδή, ο τέως του ΤΑΙΠΕΔ για να χάσει τη δουλίτσα του; Μόνο ένα ταξιδάκι μισής ώρας με ιδιωτικό αεροσκάφος. Εάν ήταν στην Αμερική, θα είχε ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος του Κογκρέσου και θα έκανε διακοπές, όπως οι υπόλοιποι πατέρες του αμερικανικού έθνους, όπου ήθελε, all inclusive -ευγενής προσφορά κυρίως «χορηγών», αλλά και κυβερνήσεων. Φέτος, για παράδειγμα, βουλευτές και γερουσιαστές ταξίδεψαν παντού, δωρεάν: κορυφαίος προορισμός η Τουρκία κι έπεται το Ισραήλ. Αλλοι προτίμησαν το Πεκίνο, τη Σανγκάη και το Χονγκ Κονγκ ή το Εδιμβούργο. Από την αρχή της φετινής χρονιάς, οι «τζαμπατζήδες» του Κογκρέσου έχουν κάνει 1.363 ταξίδια, με κόστος για τους «σπόνσορές» τους πάνω από 3,5 εκατ. δολάρια.
Ε.Π.
Φουντώνοντας τον ρατσισμό…
Περσινά ξινά σταφύλια το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» για τα εκατομμύρια που χάνει το ΕΣΥ από καμιά χιλιάδα μετανάστες που επισκέπτονται ανασφάλιστοι τα νοσοκομεία. Υιοθετώντας την εμμονή του πρώην στελέχους του ΛΑΟΣ και τηλεπωλητή Αδώνιδος Γεωργιάδη, η εφημερίδα κόπτεται για τα έξοδα των νοσοκομείων στην περίθαλψη των ανασφάλιστων αλλοδαπών εργαζομένων σε ντόπια αφεντικά. Περιγράφονται μάλιστα οι «φοβεροί» τρόποι που «μηχανεύονται» οι μετανάστες για να εξασφαλίσουν μια εξέταση για το παιδί τους ή μια θεραπεία για τους ίδιους. Κανονικά θα έπρεπε να δουλεύουν ανασφάλιστοι και όταν αρρωσταίνουν ή παθαίνουν εργατικό ατύχημα να τους πετάμε από κανένα παράθυρο ως άχρηστους πλέον για την ελληνική οικονομία και τους φορολογούμενους πολίτες. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο μιας βδομάδας οι αδήλωτες μπουκάλες στα νυχτερινά μαγαζιά της Ελλάδας φτάνουν για να καλύψουν όλα τα χρέη του ΕΣΥ, έτσι για να μη λέμε ανοησίες απλά για να φουντώνουμε τον ρατσισμό.
Α.Ψ.
Ακριβά μου τηλέφωνα
Ούτε 1.000 ούτε 2.000 αλλά 29.000 ευρώ πλήρωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας για κλήσεις των υπαλλήλων του προς τον αριθμό «123» που ανακοινώνει την ώρα, μολονότι είχε απαγορευτεί στους υπαλλήλους να καλούν την υπηρεσία αυτή, κάτι απολύτως λογικό αφού μπορούσαν να ενημερώνονται από τις δωρεάν ιστοσελίδες που υπάρχουν για τον σκοπό αυτό.
Αγωνιώντας όμως προφανώς να μάθουν πότε… τελειώνει η βάρδιά τους, οι δημόσιοι λειτουργοί έκαναν συνολικά 130.000 (!) κλήσεις στον αριθμό αυτό, δηλαδή 135 κλήσεις την ημέρα ή περίπου 3 κάθε δέκα λεπτά της ώρας κάθε εργάσιμη ημέρα. Ε ρε Σκρουτζ Μακ Ντακ που σας χρειάζεται…
Δ.Φαν.
Ενδιάμεση συμφωνία;
Σε σενάριο για την προώθηση μιας συμφωνίας -πλαίσιο λύσης του Κυπριακού προσανατολίζονται οι Αμερικανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπρώξουν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας καταρχήν συμφωνίας στο Κυπριακό, με χαρακτήρα ενδιάμεσης συμφωνίας. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου με την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ενώ στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως μέχρι τα μέσα του 2014 πρέπει να επιτευχθεί η καταρχήν συμφωνία. Προς τι η διαδικασία του κατεπείγοντος;
Τ.Τ.
Δήμοι «στο κόκκινο»
Αντε να δούμε πώς θα καταπιούν οι Γερμανοί το επόμενο πακέτο μας και το ανομολόγητο ακόμα επισήμως «κούρεμα», όταν οι δικοί τους δήμοι βουλιάζουν αργά και βασανιστικά στην κινούμενη άμμο του χρέους. Το ίδρυμα Bertelsmann σήμανε ήδη συναγερμό: 50-60 δήμοι με περίπου 10 εκατομμύρια ψυχές μόλις που λειτουργούν. Το συνολικό χρέος των δήμων και κοινοτήτων έχει αυξηθεί από 111 δισ. σε 130 δισ. ευρώ την τετραετία 2007-2011 και το χάσμα πλουσίων και φτωχών διευρύνεται. Η λύση που προτείνουν οι ειδικοί; Αύξηση φόρων και υποχρεωτικό «φρένο χρέους» και στους τοπικούς προϋπολογισμούς. Η απάντηση των δήμων; Βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο, κυρίως στον τομέα των κοινωνικών δαπανών, και ίδρυση ταμείου χρηματοδότησης. Θα το δεχθεί η καγκελαρία; Δεν νομίζω.
Ε.Π.
Φεύγει ο χρυσός
Κάτι έπαθαν ή κάτι ξέρουν. Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός εξάγεται από τη Βρετανία με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και με μια ενδιάμεση στάση στην Ελβετία καταλήγει στην Ασία. Σύμφωνα με την αυστραλιανή τράπεζα Macquarie, μόνο τον Μάιο «έφυγαν» 240 τόνοι, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι εξαγωγές ήταν συνολικά 797 τόνοι! Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, να αναφέρουμε ότι οι ποσότητες που βγήκαν από τη χώρα συνολικά το 2012 ήταν μόλις 92 τόνοι. Οι «δράστες» κατά κύριο λόγο είναι επενδυτικά κεφάλαια που κρατούν το χρυσάφι τους στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου, στη συνέχεια το στέλνουν στην Ελβετία, όπου λιώνουν τις μπάρες σε μικρότερες ή σε νομίσματα, για να τροφοδοτήσουν τους καταναλωτές κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, που κυνηγούν με μανία το πολύτιμο μέταλλο.
Ε.Π.