Putin-Vladimir

26/08/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός πυρετός για τη Συρία

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, επιμένει η Ρωσία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ καλούν όλα τα έθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Από την πλευρά τους, οι επιθεωρητές εξετάζουν τα στοιχεία που συνέλεξαν. Ομόφωνη απόφαση για επέμβαση στη Συρία επιζητεί η Δύση .
      Pin It

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κάλεσε όλα τα έθνη να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία. Όπως σημείωσε, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, ενώ επισήμανε πως το συριακό καθεστώς διατηρεί την επιμέλεια αυτών των όπλων.

Αντίθετα, σταθερά πιστή παραμένει η Ρωσία στο συριακό καθεστώς. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των ανταρτών στη Συρία. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες, ο Πούτιν είπε στον Κάμερον: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος είναι ευθύνεται», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κάμερον από την πλευρά του υποστήριξε ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του καθεστώτος ότι ευθύνεται η αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων.

Και οι δύο ηγέτες πάντως «επανέλαβαν τη θέση στην οποία είχαν συμφωνήσει όλοι οι ηγέτες των χωρών της G8 τον περασμένο Ιούνιο: ότι κανείς δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και ότι κάτι τέτοιο θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Αναζητείται ομοφωνία

Μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, για την οποία οι δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν την ευθύνη στο συριακό καθεστώς, εντείνονται οι πιέσεις της Δύσης για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο η Μόσχα εξακολουθεί να στηρίζει τη σύμμαχό της, θεωρώντας ότι οι αντάρτες ήταν εκείνοι που χρησιμοποίησαν χημικά όπλα προκειμένου να δυσφημίσουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ήταν «επικίνδυνη» και θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τόνισε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Συνέλεξαν στοιχεία, ψάχνουν για άλλα

Οι ειδικοί του ΟΗΕ συνέλεξαν δείγματα και άκουσαν τις μαρτυρίες θυμάτων από την επίθεση που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν από τη Σεούλ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Οργανισμός εξέφρασε επίσης την έντονη διαμαρτυρία του τόσο στη συριακή κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση μετά τα πυρά που δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών, νωρίς το πρωί σήμερα, από άγνωστους ενόπλους, τονίζεται στο μήνυμα του Μπαν το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΟΗΕ. Το συριακό καθεστώς και η αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση αυτή.

Οι επιθεωρητές επέστρεψαν στα προάστια της Δαμασκού μετά από αυτό το επεισόδιο και παρά τις πολύ δύσκολες περιστάσεις κατάφεραν να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν με μάρτυρες, με επιζώντες και με γιατρούς και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο Μπαν δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία αυτών των δύο νοσοκομείων.

«Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο μέχρι να δώσει την πρώτη εκτίμησή του (για τα στοιχεία αυτά) ο δρ. Όκε Σέλστρεμ», ο επικεφαλής των επιθεωρητών, υπογράμμισε εξάλλου ο Μπαν.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγγελα Κάνε, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό που βρίσκεται στη Δαμασκό εξέφρασε στις αρχές την έντονη διαμαρτυρία του Οργανισμού ζητώντας «να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο (δηλαδή, οι πυροβολισμοί εναντίον των επιθεωρητών) και να εγγυηθούν οι αρχές της ασφάλειά τους».

Εξάλλου, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ομάδα του ΟΗΕ που διερευνά για τη χρήση χημικών όπλων στην Συρία μπορεί ακόμη να συλλέξει τα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για να διερευνήσει την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα σε προάστια ανατολικά της Δαμασκού, παρά τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει.

«Μολονότι πέρασαν κάποιες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι πεπεισμένος ότι η ομάδα θα μπορέσει να εξασφαλίσει και να αναλύσει τα στοιχεία που απαιτείται για την έρευνά της όσον αφορά το περιστατικό της 21ης Αυγούστου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ σε δημοσιογράφους. Η ομάδα του ΟΗΕ επισκέφθηκε σήμερα τον τόπο της επίθεσης.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι τα στοιχεία από την επίθεση, κατά την οποία πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί ενόψει της επίσκεψης στην περιοχή των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Και οι μάχες συνεχίζονται

Τέσσερα βλήματα όλμων έπεσαν σήμερα στην ιστορική Παλιά Πόλη της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές σε μια αρμενική εκκλησία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι Ιλ Ιχμπαρίγια.

Η Παλιά Πόλη της Δαμασκού, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, έχει γλιτώσει από τις σφοδρές συγκρούσεις που συγκλονίζουν τη Συρία εδώ και δυόμισι χρόνια. Μικρές υλικές ζημιές έχουν προκληθεί πάντως από αδέσποτα βλήματα και μικροσυγκρούσεις. Πολλές άλλες ιστορικές τοποθεσίες της Συρίας έχουν λεηλατηθεί ή καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Στην πόλη Χανασίρ, στην επαρχία του Χαλεπιού, οι αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον 53 στρατιώτες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών εντός της Συρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, στις συγκρούσεις που έγιναν εκεί σκοτώθηκαν και 16 αντάρτες. Μετά από σφοδρές μάχες, οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Χανασίρ, αποκόπτοντας τον ανεφοδιασμό των κυβερνητικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Χαλέπι.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top