Σε απόγνωση οι μητέρες, που ψάχνουν δουλειά για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα που μειώνεται από τις πολιτικές του Μνημονίου
Του Γιάννη Μπασκάκη
«Εχει μειωθεί δραματικά το εισόδημά μας και δεν βγαίνουμε οικονομικά. Εχουμε ένα κοριτσάκι 4 χρονώ και ένα 5,5 μηνών. Πρέπει να βρούμε αναγκαστικά δεύτερη δουλειά. Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουμε πέρα». Η Μαρία είναι νέα μητέρα. Είχε κάνει αίτηση να συμπεριληφθεί το μεγάλο της κορίτσι στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Είδε το όνομά της στη λίστα με τους απορριφθέντες.
Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να ελαφρύνει από το κόστος των παιδικών σταθμών οικογένειες που έχουν ανάγκη. Χρηματοδοτεί, δηλαδή, θέσεις σε δημοτικά και ιδιωτικά βρεφονηπιοκομεία, στις οποίες τοποθετούνται νήπια βάσει μοριοδότησης. Ετσι, οι γονείς που θα επιλεγούν στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς δωρεάν.
Εξέταση των ενστάσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Κυριακή η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν είναι 98.253, ενώ ο αριθμός των παιδιών που τελικά τοποθετούνται στις δομές είναι 56.977. Αν κάνουμε την αφαίρεση, τα παιδιά που μένουν εκτός είναι 41.276. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, οι οικονομικοί πόροι του προγράμματος φτάνουν για να ωφελήσουν λίγο περισσότερες από 60 χιλιάδες οικογένειες. Αριθμός που συμπληρώνεται μετά την εξέταση των ενστάσεων των οικογενειών που απορρίφθηκαν.
«Εμείς κάναμε ένσταση αλλά δεν μας πήραν. Το λάθος μας ήταν ότι δεν είχαμε στείλει το τελικό εκκαθαριστικό» μας λέει η Μαρία. Εκείνη εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Ο μισθός της έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Ο σύζυγός της έχει συνεργείο αυτοκινήτων. Οι πελάτες του όλο και λιγοστεύουν. Ολο και ξοδεύουν λιγότερα. «Σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό δεν μας παίρνει με τίποτα να απευθυνθούμε. Οι γιαγιάδες τα κράταγαν μέχρι τώρα και αναγκαστικά θα συνεχίσουν να τα κρατούν, παρά την κούρασή τους» αναφέρει η Μαρία. «Είμαι άνεργη. Είμαι στο ταμείο ανεργίας και ψάχνω παράλληλα για δουλειά. Ψάχνω οπουδήποτε» λέει στην «Εφ.Συν.» η Ζωή. Δούλευε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε φούρνο. Κάποια στιγμή ο εργοδότης τής ζήτησε να δουλέψει χωρίς ένσημα. Εκείνη αρνήθηκε και την απέλυσε. Εκανε κι εκείνη αίτηση για το πρόγραμμα παιδικών σταθμών.
Ομως και το δικό της κοριτσάκι έμεινε εκτός. Η αιτία ήταν ότι δεν ήταν σωστό το αντίγραφο της κάρτας ανεργίας. «Το πρόγραμμα αυτό θα μας βοηθούσε πολύ γιατί θα είχα τη δυνατότητα να ψάξω για δουλειά» μας λέει.
«Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα είναι όλο και περισσότερες. Υπάρχει ένας κόσμος που ψάχνει πιο έντονα για δουλειά απ’ ό,τι παλιότερα και χρειάζεται να αφήνει κάπου τα παιδιά του» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Βρεφών και Νηπίων Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Αθηναίων, Σταμάτης Μαμάκας, και συμπληρώνει: «Εκεί που δούλευε ο πατέρας και η μητέρα πρόσεχε τα παιδιά, τώρα ψάχνει για δουλειά και η μητέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα που κράταγαν τα παιδιά οι γιαγιάδες, τώρα κι εκείνες έχουν βγει για δουλειά! Καθαρίζουν σπίτια ή προσέχουν άλλα παιδιά επί πληρωμή».
«Το πρόγραμμα αυτό που υλοποιείται 6 χρόνια, είναι μια σημαντική ανάσα για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Θα πρέπει να επεκταθεί και στο 2014 και οπωσδήποτε να αυξηθούν οι οικονομικοί του πόροι για να μπορέσουμε να παίρνουμε περισσότερα παιδιά» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Νίκαιας–Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.
g.baskakis@efsyn.gr