Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, καθώς διαφωνεί ο Αχμέτι
Του Τάσου Τσακίρογλου
Σε ολική αναδίπλωση και συμβιβασμό, όχι μόνο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό SDSM, αλλά και με το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, υποχρεώθηκε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, παρά τους πολιτικούς εκβιασμούς που επιχείρησε να κάνει για πρόωρες εκλογές στις 13 Οκτωβρίου.
Σήμερα, ύστερα από σκληρές αντιπαραθέσεις μηνών, οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων κομμάτων υπέγραψαν κοινό πόρισμα αναφορικά με τα επεισόδια, εντός και εκτός Βουλής, στις 24 Δεκεμβρίου, τα οποία οδήγησαν σε μείζονα κρίση την πολιτική ζωή και έθεσαν τη χώρα για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των διεθνών οργανισμών.
Το αλβανικό κόμμα
Χθες η αντιπρόεδρος του SDSM, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, είχε καλέσει το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι να αποδεχθεί τις ευθύνες του για τα επεισόδια και να μη θέτει εκβιαστικά διλήμματα. Μάλιστα είχε αποδώσει την προσπάθεια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «στην οικονομική καταστροφή στην οποία μας οδήγησαν, την αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που κατατέθηκε, τις άσκοπες σπατάλες της κυβέρνησης και τα άδεια κρατικά ταμεία».
Ωστόσο καταλυτική ήταν η θέση που πήρε και το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εκτίμησε ότι «η χώρα στην παρούσα φάση πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση πολύ σοβαρότερων προβλημάτων, όπως η εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ και το ζήτημα της ονομασίας, το οποίο καθίσταται όλο και περισσότερο θηλιά στον λαιμό».
Οι εξελίξεις αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού ο κ. Αχμέτι πιέζει σταθερά για επίλυση του θέματος της ονομασίας, για το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει δημόσια συζήτηση με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού, θέση με την οποία διαφωνεί απολύτως ο Ν. Γκρούεφσκι. Ο ηγέτης του DUI έχει ξεκαθαρίσει ότι τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα έχουν διαφορετικές απόψεις και όσον αφορά τα αποκαλούμενα «ζητήματα ταυτότητας», καθώς, όπως είναι φυσικό, οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ δεν θεωρούν ότι η χώρα τους πρέπει να προσδιοριστεί με βάση τη «σλαβομακεδονική ταυτότητα».
Στο πλαίσιο αυτό δηλώνει ότι με την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό, «δεν πλήττεται η ταυτότητα των «Μακεδόνων» συμπολιτών μας», ενώ αντίθετα το VMRO-DPMNE επιμένει στο συνταγματικό όνομα της χώρας ως μέρος της λύσης.
Διεθνής απομόνωση
Στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ συνεχίζει να κυριαρχεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ωστόσο η παρατεινόμενη διεθνής απομόνωση της χώρας οδηγεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και από κρίση σε κρίση, χωρίς, ωστόσο, ορατή διέξοδο. Επόμενο ορόσημο αποτελεί η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 16 Οκτωβρίου, με ερώτημα το κατά πόσο θα διατηρηθεί η σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.
Από ελληνικής πλευράς, επί του παρόντος, φαίνεται να κυριαρχεί η σκληρή γραμμή του Αντώνη Σαμαρά και του περιβάλλοντός του προς την ΠΓΔΜ, υπό την πίεση και των ακραίων εθνικιστικών κύκλων και της Χρυσής Αυγής.