27/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι προβλέπουν τα σχέδια στα οποία κατέληξαν οι τρεις διαδοχικές χθεσινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών

Τι θα γίνει με ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ

      Pin It

ΕΑΣ Α.Ε.:  «Σπάνε» σε πολεμικά και πολιτικά

 

ΛΑΡΚΟ: Πωλείται κομμάτι κομμάτι

 

ΕΛΒΟ: Εκκαθάριση και μετά σε ιδιώτες

 

 

Tου Ανδρέα Δανού

 

Ρευστοποίηση για την ΕΑΣ Α.Ε. και τη ΛΑΡΚΟ και εκκαθάριση και ιδιωτικοποίηση για την ΕΛΒΟ προβλέπουν τα σχέδια, στα οποία κατέληξαν οι τρεις διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας κ. Φώφης Γεννηματά και του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μάκη Παπαγεωργίου.

 

Η πρώτη σύσκεψη της ημέρας ήταν μεταξύ του υπουργού Οικονομικών με τη Φώφη Γεννηματά, τους συμβούλους του Δημοσίου και εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της ΕΛΒΟ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αναδιοργάνωσης θα προβλέπει την ένταξη της εταιρείας στις διατάξεις του νόμου 3429/2005 και ειδικότερα στο άρθρο 14Α, δηλαδή σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η θέση της επιχείρησης σε ειδική εκκαθάριση δεν αποτελεί λόγο λύσεως της εταιρείας, δεν συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της και δεν επιφέρει τη λύση των πάσης φύσεως συμβάσεών της ούτε αποτελεί λόγο λύσεως αυτών. Παρ΄όλα αυτά προβλέπει ότι υπό προϋποθέσεις ο εκκαθαριστής μπορεί να προτείνει την αζήμια για την επιχείρηση καταγγελία συμβάσεων εργασίας, δηλαδή απολύσεων.

 

Θέμα απολύσεων

 

Πάντως και χθες τονίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων δεδομένου ότι η αναδιάρθρωση του προσωπικού έχει προχωρήσει και από τα 1.200 άτομα που απασχολούσε έχουν μείνει 350. Το πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της κατηγορώντας το δημόσιο για καθυστέρηση καταβολής της δεύτερης δόσης της χρηματοδότησης της εταιρείας ύψους 75 εκατ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά την αμέσως επόμενη σύσκεψη για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. (προήλθε από τη συγχώνευση ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ) προκρίθηκε η λύση της διάσπασης της εταιρείας στο κομμάτι που αφορά την κατασκευή του πολεμικού υλικού και σε αυτό που παράγει προϊόντα για πολιτική χρήση.

 

Οδηγός για την απόφαση αυτή ήταν τα 1,2 δισ. ευρώ παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχει εντοπίσει η Ε.Ε. και η οποία αποτρέπει κάθε ιδέα αποκρατικοποίησης.

 

Η λύση που προκρίθηκε είναι η ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 14β του νόμου 3429/2005, το οποίο προστέθηκε ως τροπολογία στην ΠΝΠ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ Α.Ε. Με την τροπολογία αυτή προβλέπεται ότι σε προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν ακόμη και με πτώχευση, δίνεται η δυνατότητα να αποσπώνται από αυτές περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή/και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα ή ο επιδιωκόμενος σκοπός σε άλλο νομικό πρόσωπο.

 

Η λύση που δόθηκε αφορά τη απόσπαση του πολιτικού από το στρατιωτικό κομμάτι της επιχείρησης, το οποίο έχει χρεωμένο περίπου το 7-8% των κρατικών ενισχύσεων του συνόλου της επιχείρησης, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ που θεωρείται πιθανό να ανακτηθεί από το ελληνικό Δημόσιο και στην συνέχεια να πωληθεί σε ιδιώτες.

 

Αντίθετο το ΤΑΙΠΕΔ

 

Η λύση της απόσπασης και τμηματικής πώλησης των εργοστασίων και των μεταλλείων της επιχειρήσεις επιλέχθηκε για τη ΛΑΡΚΟ. Το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ ήταν αντίθετο με τη λύση αυτή, αφού υπήρχε η εκτίμηση ότι η πώληση του συνόλου της επιχείρησης θα μπορούσε να πετύχει καλύτερο τίμημα.

 

Τη λύση της τμηματικής πώλησης επέβαλε το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν από το ελληνικό Δημόσιο στο σύνολό του το ποσόν των 130 εκατ. ευρώ που έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την εξέταση του φακέλου της επιχείρησης εν όψει της αποκρατικοποίησης.

 

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε με τον κ. Στουρνάρα, τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου και τον σύμβουλο του Δημοσίου, την Price Waterhouse Coopers, και τους εκπροσώπους ΤΑΙΠΕΔ αποφασίστηκε παράλληλα με τις διαδικασίες πώλησης και μια διαδικασία σταδιακής εκκαθάρισης των χρεών της επιχείρησης.

 

Ο σύμβουλος του Δημοσίου υποστήριξε την λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου (άρθρο 99) προκειμένου να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από την ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας η οποία τής οφείλει περίπου 300 εκατ. ευρώ.

 

Από αυτά περισσότερα από τα μισά (160 εκατ. ευρώ) είναι τα χρέη προς τη ΔΕΗ, από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μέγεθος το οποίο αμφισβητείται ωστόσο από την άλλη πλευρά.

 

Η ΔΕΗ έχει απειλήσει τη ΛΑΡΚΟ με διακοπή της ηλεκτροδότησης, η οποία δεν υλοποιείται ύστερα από δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν τόσο το κατέβασμα του διακόπτη όσο και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

 

Scroll to top