ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Του Παντελή Βαλασόπουλου
Είναι πολύ πιθανό ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, αλλά η ίδια δεν επιθυμεί να χαλαρώσει η πίεση προς την Ελλάδα για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται σήμερα, η Ανγκελα Μέρκελ και ενώ παραμένει θολό το τοπίο στη Γερμανία σχετικά με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος μετά τις εκλογές.
Τα στελέχη της κυβέρνησης εξακολουθούν να λένε «όχι» σε ένα νέο κούρεμα, το ίδιο και οι Σοσιαλδημοκράτες, όμως αναλυτές δίνουν και άλλες ερμηνείες. Πολλοί δε είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το ελληνικό κούρεμα είναι αναπόφευκτο, μπορεί όμως να μην ονομασθεί… κούρεμα.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει το περιοδικό «Σπίγκελ», ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Μέρκελ, η οποία την Κυριακή προειδοποίησε ότι ένα κούρεμα του χρέους στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο αβεβαιότητας στους επενδυτές και στην ευρωζώνη.
«Μικρή πόρτα στους Ελληνες»
Το περιοδικό, σε άρθρο του με τίτλο: «Η Μέρκελ ανοίγει μια μικρή πόρτα στους Ελληνες», επιχειρεί μια διαφορετική ανάγνωση και υποστηρίζει ότι η Μέρκελ –σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε– δεν δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα του χρέους μετά τις εκλογές.
Απλώς προειδοποιεί για τις συνέπειές του, αφήνοντας ανοιχτό για το μέλλον το ενδεχόμενο το ελληνικό χρέος να χρειαστεί νέο κούρεμα, με την πιθανότητα βέβαια σε μια νέα κυβέρνηση να μην είναι υπουργός Οικονομικών ο κ. Σόιμπλε.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Μάρτιν Κοτχάουζ, επανέλαβε και πάλι τις απόψεις του προϊσταμένου του, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξουμε στάση σε ό,τι αφορά το κούρεμα μετά τις εκλογές» και πρόσθεσε ότι το «δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα συνεχίζει να εκτελείται με επιτυχία, ενώ τυχόν διορθωτικές κινήσεις με ένα νέο τρίτο πρόγραμμα θα αποφασιστούν λίγο πριν από τη λήξη του, στα τέλη του 2014, και όχι τώρα, τον Αύγουστο του 2013».
Αντίθετος στην προοπτική κουρέματος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιτμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».
Οπως υποστήριξε, «ένα νέο κούρεμα θα έστελνε λάθος μήνυμα. Θα ήταν αντιπαραγωγικό και σε πέντε χρόνια θα βρισκόμασταν και πάλι μπροστά στα ίδια προβλήματα».
Ο ίδιος ζήτησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε πως η κρίση πέρασε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε γερμανικό κρατικό δίκτυο υποστήριξε ότι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν πολύ επικίνδυνο, καθώς στο μέλλον θα απέτρεπε επενδυτές να αγοράσουν ξανά κρατικά ομόλογα των υπό κρίση χωρών της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε για ακόμη μία φορά να μοιραστούν δίκαια –όπως είπε– τα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων, καθώς μέχρι τώρα πληρώνουν μόνον οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και οι μικροεπιχειρηματίες.
Το παράδειγμα του 1948
Ο Γκάμπριελ θύμισε τη συμφωνία που είχε γίνει στη μεταπολεμική Γερμανία το 1948, όταν αποφασίστηκε ότι οι κάτοχοι μεγάλων περιουσιών, οι οποίοι δεν τις είχαν απολέσει –εξαιτίας του πολέμου– στη Δυτική Γερμανία, θα έπρεπε να δώσουν το 50% των περιουσιών τους υπέρ αυτών που είχαν χάσει τα πάντα και κυρίως των προσφύγων από τα εδάφη που έχασε η Γερμανία στην Ανατολική Πρωσία και τη Σιλεσία.
Την ίδια ώρα το περιοδικό «Φόκους», σε άρθρο γνώμης, υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής επικοινωνιακά φαίνεται να έχει πετύχει η κίνηση Σόιμπλε με την εξαγγελία τρίτου πακέτου για την Ελλάδα, μια και το γερμανικό εκλογικό σώμα δεν φαίνεται να αντιδρά στην ιδέα αυτήν, δείχνει να την αποδέχεται κι αυτό θα είναι υπέρ της καγκελαρίου Μέρκελ στις εκλογές.