28/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ουαί τοις χρεωμένοις…

      Pin It

Το αδιανόητο σε άλλες εποχές, τώρα μοιάζει ένα ενδεχόμενο: η δημόσια περιουσία της χώρας να δοθεί ως ενέχυρο στους ισχυρούς δανειστές μας προκειμένου να συναινέσουν σε ένα νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα χρειαστούμε, αλλά και για να εξασφαλίσουν τα δάνεια που ήδη έχουμε πάρει. Λίγους μήνες πριν, σχετικές αναφορές αντιμετωπίζονταν περίπου ως ακραίες και ανεδαφικές. Τώρα, έχουν πάρει χαρακτήρα πραγματικών συζητήσεων σε κύκλους των δανειστών. Μόλις χθες, ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων επανέφερε πρόταση για αποπληρωμή των δανείων με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου, Ούλριχ Γκρίλο, αναφέρει χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, και μάλιστα εξειδικεύει την εκτίμησή του αυτή αναφερόμενος στην ενέργεια, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και άλλα ακίνητα.

 

Ζητάει να μεταφερθούν όλα αυτά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (ESM), ώστε στο ενδεχόμενο που δεν αποπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της, να διασφαλιστούν οι πιστωτές. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η γερμανική τράπεζα Commerzbank, η οποία σε έκθεσή της αναφέρεται σε μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ (του Ταμείου που προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις) στον ΕSM, σε μια λογική έκδοσης ομολόγων με ενέχυρο τα ακίνητα του Δημοσίου.

 

Ζητούν, δηλαδή, να αναλάβει ο Μηχανισμός Διάσωσης αυτό το οποίο επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ, την πώληση των «ασημικών». Το κύριο ζητούμενο δεν είναι αν η δημόσια περιουσία πουληθεί με καλύτερους όρους από το ελληνικό Ταμείο ή οποιονδήποτε άλλο ο οποίος απαιτεί τέτοιες λύσεις. Αλλά ότι η χώρα αυτή, ιδιαίτερα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να έχει απόλυτη κυριαρχία επί της δημόσιας περιουσίας της.

 

Αλλά, για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε οι ελληνικές κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τις τύχες μας, να μην είχαν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή χρεοκοπία, είτε ακολουθώντας πολιτικές που μεγέθυναν το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη, είτε αποδεχόμενες προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης με όρους που ούτε η κοινωνία αντέχει, ούτε τελικά επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Οι ευθύνες είναι μεγάλες για τα δύο κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, τα οποία αποκλειστικά διαχειρίστηκαν και την εξουσία μεταπολιτευτικά, αλλά και τους όρους των μνημονίων από την αρχή της σημερινής κρίσης. Και αυτά έχουν χρέος να αντιμετωπίσουν και τα σημερινά δεδομένα έτσι όπως αυτά καταγράφονται.

 

Οι δανειστές, και ιδιαίτερα οι ισχυροί Γερμανοί, επιχειρούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν την εξόφληση των δανείων, και μάλιστα με αρκετά κέρδη, όπως αποκαλύπτεται. Είναι ενδεικτική η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το όφελος της χώρας αυτής από την κρίση ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και με τη Γαλλία. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει την καλύτερη απάντηση…

 

Scroll to top