26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωτιά με μεγάλη διαφορά

      Pin It

Μάταια επιδίδονται σε λαϊκισμό και διάχυση προσδοκιών ότι σύντομα θα βγούμε από το Μνημόνιο ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τα στελέχη αυτής: όσο και αν προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους ότι πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει καταστροφή στη χώρα, κατάφεραν ακριβώς το αντίθετο, να πειστούν δηλαδή οι ψηφοφόροι ότι πρέπει να απαλλαγούν γρήγορα απ' αυτούς, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πλησιάζει την αυτοδυναμία του.

 

Σύμφωνα με την Ερευνα Πολιτικής Συγκυρίας Οκτωβρίου της Public Issue για την «Εφ.Συν.», που δημοσιεύεται σήμερα, όχι μόνο έχει παγιωθεί η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει αυξηθεί εντυπωσιακά το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό. Τα μεγάλα πρωθυπουργικά λόγια για επιστροφή στην ομαλότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη δεν μπορούν να αντιστρέψουν τον κατήφορο της κυβέρνησης ή να αλλάξουν, ελαφρώς έστω, το κλίμα αποδοκιμασίας. Η τελευταία προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν απέδωσε. Την κυβέρνηση εμπιστεύονται μόνο οι ίδιοι οι κυβερνώντες, αν και στους κόλπους της έχουν αρχίσει τριγμοί τόσο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσο -και κυρίως- από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να διαχωρίσουν κάπως τη θέση τους εν όψει των αναφαινόμενων πρόωρων εκλογών.

 

Οχι μόνο δεν βρήκαν ανταπόκριση οι μεγαλοστομίες πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση αλλά, αντιθέτως, συνεχίζουν να παίρνουν αντιλαϊκά μέτρα και να επιμηκύνουν τον χρόνο καταβολής των χαρατσιών. Είναι απορίας άξιο πώς επιδίδονται σε τέτοιες μεγαληγορίες, την ώρα που οι αποφάσεις τους μαρτυρούν και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

 

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Ερευνα Πολιτικής Συγκυρίας, όχι μόνο παγιώνεται αλλά εκτοξεύεται και σε μεγάλη διαφορά, τόσο που πολλά από τα στελέχη του αρχίζουν να βλέπουν και να φλερτάρουν με την αυτοδυναμία. Κάτι τόσο αισιόδοξο απαιτεί εντούτοις συνετό διαχειρισμό εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, κυρίως, συγκράτηση του ενθουσιασμού. Οι αυτοδυναμίες δεν είναι ίδιον των σύγχρονων πολιτευμάτων ανά την υφήλιο και απαιτείται σοφή εκτίμηση των συγκείμενων ιδεολογικά πολιτικών δυνάμεων, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε πληρέστερη επαφή με πολλά στρώματα της κοινωνίας.

 

Ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει από την Ερευνα του Σεπτεμβρίου, εκτός από το ότι αυξάνονται όλο και πιο πολύ εκείνοι που πιστεύουν ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα είναι μεγάλη. Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας με 44% έναντι 42% του Θεοδωράκη (!) και 40% του Σαμαρά. Αλλά αυτό ουδέποτε ήταν καθοριστικό.

 

Scroll to top