08/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Εκθεση μπορεί να γίνει προπομπός μιας ουσιαστικής αλλαγής κλίματος

«Το ελληνικό εμπόριο περιμένει από τον πρωθυπουργό όχι υποσχέσεις και δεσμεύσεις αλλά ξεκάθαρες αρνήσεις σε νέα μνημονιακά μέτρα λιτότητας, σε «χαράτσια» έκτακτων φόρων, στη φορολογική ασάφεια, στην ανεργία, στον τραπεζικό αποκλεισμό από τη ρευστότητα, στη γενική άρση των πλειστηριασμών ακινήτων, στην πολιτική και οικονομική.
      Pin It

«Το ελληνικό εμπόριο περιμένει από τον πρωθυπουργό όχι υποσχέσεις και δεσμεύσεις αλλά ξεκάθαρες αρνήσεις σε νέα μνημονιακά μέτρα λιτότητας, σε «χαράτσια» έκτακτων φόρων, στη φορολογική ασάφεια, στην ανεργία, στον τραπεζικό αποκλεισμό από τη ρευστότητα, στη γενική άρση των πλειστηριασμών ακινήτων, στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα των πρόωρων εκλογών»

 

Αρθρο του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ*

 

Η σκοπιμότητα της ίδρυσης της ΔΕΘ το 1925 ήταν να δημιουργηθεί ένας θεσμός επιχειρηματικής εξωστρέφειας στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που παραδοσιακά αποτελούσε κρίσιμο εμπορικό κόμβο στην περιοχή των Βαλκανίων. Ηδη, από τη δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας να προβαίνει σε ανακοινώσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, επί σειρά ετών η ΔΕΘ, για τους πολιτικούς, μετατράπηκε σε «κοινωνικό γεγονός», του οποίου η σημασία αυξομειωνόταν ανάλογα με τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις ή με το αν επρόκειτο να ακολουθήσουν εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, η πολιτική «φιέστα» περιορίστηκε αρκετά με το μοντέλο της λιτής και σύντομης παρουσίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, σε σημείο μάλιστα να διχάσει τους τοπικούς φορείς, χαρακτηρίζοντάς την επίσκεψη ρουτίνας. Η κατάργηση της διήμερης παραμονής και της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού σαφώς περιόρισε τις διαδηλώσεις και τον αποκλεισμό της πόλης, δεν πρέπει όμως να περιορίσει και τη δυνατότητα της ετήσιας συνάντησης και διαλόγου με τους θεσμικούς παραγωγικούς φορείς.

 

Η ΔΕΘ, για τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, παραμένει σημαντικός θεσμός και εξακολουθεί να είναι ο ετήσιος σταθμός της οικονομίας που σκιαγραφεί την πραγματική κατάσταση στην αγορά, η διατύπωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η επανεκκίνηση των προσπαθειών και των ελπίδων σε οικονομικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, είναι το βαρόμετρο της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης. Την εβδομάδα της Εκθεσης οι πολιτικοί αρχηγοί «υποχρεώνονται» να χρησιμοποιήσουν τη «γλώσσα της αλήθειας» και να κάνουν την αυτοκριτική τους ενώπιον των παραγωγικών φορέων.

 

Παρά το «εκρηκτικό» κλίμα που κάθε χρόνο επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες με πορείες και διαδηλώσεις, πιστεύω ότι η ΔΕΘ περισσότερο μας ενώνει, παρά μας διχάζει.

 

Πιστεύω ότι η εκπροσώπηση των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων της συμπρωτεύουσας δεν χρειάζεται συνδικαλιστική ενίσχυση από όλη την Ελλάδα τις ημέρες της ΔΕΘ, αλλά την οικονομική στήριξη της Μακεδονίας όλο τον χρόνο.

 

Αν, λοιπόν, θέλουμε να βοηθήσουμε τη Θεσσαλονίκη, δεν πρέπει να μας «ανησυχεί» πόσο μεγάλες και πετυχημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις και οι πορείες, αλλά πρέπει να σεβαστούμε την τοπική επιχειρηματικότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης και να ανησυχούμε περισσότερο για όσα έπονται της Εκθεσης. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα εγκαίνια της ΔΕΘ να απαξιωθούν, ούτε στο μέλλον να κόψει την κορδέλα κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τρόικας.

 

Η συνταύτιση πολλών συνδικαλιστικών φορέων σε κοινωνική διαμαρτυρία με προσκλητήρια και συλλαλητήρια είναι απόλυτα σεβαστή, αλλά δεν στέλνει κανένα ξεχωριστό μήνυμα στην 78η έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ το έντονο συνδικαλιστικό στίγμα, αν και αναφαίρετο δικαίωμα, δεν παύει σε μια εμπορική έκθεση να συνεχίζει να προκαλεί πολλά ερωτήματα. Δεν μένει παρά να δούμε στο τέλος αν η 78η ΔΕΘ θα αποτελέσει μια εμπορική έκθεση όπως οφείλει, με ειρηνικές συγκεντρώσεις και συναυλίες, μια πολιτική επανάσταση, μια κοινωνική έκρηξη, όλα τα παραπάνω, τίποτα από αυτά ή λίγο από όλα.

 

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η ΕΣΕΕ, που εκπροσωπεί το ελληνικό εμπόριο, αποφάσισε, σε συνεννόηση με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, να μη συμμετάσχει σε πορείες και συγκεντρώσεις, επιλέγοντας ως κοινό σημείο αναφοράς τον εμπορικό ρόλο της έκθεσης και προγραμμάτισε συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς, όπως τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τους προέδρους Επιμελητηρίων, Ομοσπονδιών και φυσικά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ-Helexpo, για θέματα εμπορίου και λειτουργίας της αγοράς. Σημαντική θα είναι η διήμερη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων με κύριο θέμα τον ΟΑΕΕ, τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, καθώς και η παρουσίαση της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ για τις διασυνοριακές μετακινήσεις και το «γειτονικό» εμπόριο στη Β. Ελλάδα.

 

Κάθε χρόνο, στα εγκαίνια της ΔΕΘ αναμένουμε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν με σαφήνεια και συνολικά τις προτάσεις τους για την οικονομία. Αν, μάλιστα, υπάρχει ένα ζήτημα που υπονομεύει τη σταθερότητα της ελληνικής αγοράς, αυτό είναι η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων. Ειδικότερα, από τον πρωθυπουργό αναμένουμε μια δυναμική παρουσία και ένα ισχυρό μήνυμα, με ενέργειες στήριξης των μικρομεσαίων της πραγματικής οικονομίας.

 

Η ελληνική αγορά έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, αλλά ηρεμία και σταθερότητα, αρετές οι οποίες δυστυχώς δοκιμάζονται καθημερινά όχι μόνο από τις εξωτερικές εξελίξεις αλλά και τα εσωτερικά μέτωπα πολιτικών συγκρούσεων. Η μόνη σύγκρουση που επιτρέπεται αυτή τη στιγμή είναι με τα συμφέροντα των διεθνών «κορακιών» που κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας μας και με τα ισοπεδωτικά μέτρα που συνεχώς επιβάλλουν μέσω των δανειστών μας.

 

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά με αυτές που πράγματι χρειάζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία και όχι με τους αντιαναπτυξιακούς όρους του δόγματος της λιτότητας. Οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων είναι συνήθως οι ίδιοι οι μεταρρυθμιστές. Ο δογματισμός της τρόικας, στην επιμονή ενός λανθασμένου σχεδίου διάσωσης, δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν τις αντιφάσεις στα αποτελέσματα των απαιτήσεων και των ενεργειών τους και εμμένουν σε στόχους οι οποίοι είναι μη πραγματοποιήσιμοι.

 

Εάν οι ασταμάτητοι φόροι και τα προαπαιτούμενα της τρόικας έχουν σκοπό να καταργήσουν την ελληνική μεσαία παραγωγική τάξη, τότε πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι πολύ κοντά στην επιτυχία. Η υπερφορολόγηση δεν θα κλείσει τις τρύπες της οικονομίας, αντίθετα θα διευρύνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της αγοράς. Η μόνη λύση για την ελληνική κυβέρνηση είναι στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου να βάλει «φρένο» στις λανθασμένες και αναποτελεσματικές απαιτήσεις των δανειστών μας.

 

Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της και αυτή τη στιγμή παλεύει για την επιβίωση των οικογενειών και επιχειρήσεων. Απαιτείται, λοιπόν, πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση και το κυριότερο ειλικρίνεια. Το ελληνικό εμπόριο περιμένει από τον πρωθυπουργό όχι υποσχέσεις και δεσμεύσεις αλλά ξεκάθαρες αρνήσεις σε νέα μνημονιακά μέτρα λιτότητας, σε «χαράτσια» έκτακτων φόρων, στη φορολογική ασάφεια, στην ανεργία, στον τραπεζικό αποκλεισμό από τη ρευστότητα, στη γενική άρση των πλειστηριασμών ακινήτων, στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα των πρόωρων εκλογών.

 

Το «καυτό» φθινόπωρο στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης σίγουρα αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, τον τρόπο αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ και το στοίχημα αναδιάρθρωσης της ΕΛΒΟ. Επίσης, απαιτούνται λύσεις και ενέργειες ιδιαίτερα στα θέματα που απασχολούν τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως οι διασυνοριακές μετακινήσεις και η αιμορραγία της εξαγωγής Ελλήνων «καταναλωτών» από παραμεθόριες περιοχές σε γείτονες χώρες. Η αντιστροφή της ροής επισκεπτών από τις βαλκανικές χώρες στη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα των ακριτικών Περιφερειών τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

 

Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης πρέπει να επανέλθει δυναμικά στον εμπορικό και διεθνή χαρακτήρα της και να δώσει έμφαση στην ανάδειξη και ανάπτυξη των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας. Πρέπει μέσω της Εκθεσης να απευθυνθούμε στην αγορά των βαλκανικών χωρών, κάνοντας πιο ελκυστικό τον ελληνικό χώρο σε Ελληνες και ξένους επενδυτές. Η φετινή ΔΕΘ έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ο προπομπός ανάληψης του σημαντικού εξαμήνου της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας.

 

Τέλος, είμαι βέβαιος ότι η ΔΕΘ θα ξαναζήσει εποχές δόξας, αφθονίας και οικονομικής ευημερίας, όταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές αποφάσεις προσεγγίσουν την ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

 

 

* Ο Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά

 

Scroll to top