→Αντίθετοι με την ολική παραχώρηση του λιμανιού Θεσσαλονίκης είναι οι εργαζόμενοι
Τοποθετημένο σε γεωγραφικό σημείο «στρατηγικής σημασίας», το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αιώνες τώρα, αποτελεί τη φυσική διέξοδο για την οικονομική δραστηριότητα όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Εξυπηρετώντας ετησίως 16.000.000 τόνους εμπορευμάτων (από τους οποίους 7.000.000 τόνοι είναι ξηρό φορτίο και 9.000.000 υγρά καύσιμα), 370.000 εμπορευματοκιβώτια, 3.000 πλοία και 220.000 επιβάτες και με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, είναι λογικό να προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης λιμένων στον κόσμο…
Παρότι όμως αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επηρεάστηκε πρόσφατα από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις. Οπως ανακοίνωσε η ΟΛΘ Α.Ε., το 1ο εξάμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 8,85%, στα 24,83 εκατομμύρια ευρώ, και κάμψη των κερδών κατά 8,88%, στα 11,73 εκατομμύρια ευρώ.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Στέλιος Αγγελούδης σημείωσε ότι «σε μια δύσκολη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις περίοδο, η ΟΛΘ Α.Ε. καταφέρνει να διατηρήσει τον όγκο των εργασιών της αλλά και τις οικονομικές της επιδόσεις, που την έχουν αναδείξει σε μία από τις πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες».
Αναλύοντας μάλιστα τα δεδομένα υποστηρίζει ότι «είναι φυσικό να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην οικονομία, την παραγωγή και το εμπόριο στην περιοχή», ενώ έχει ξεκαθαρίσει για το θέμα της ιδιωτικοποίησης ότι η εμπλοκή του ιδιώτη θα πρέπει να συνδέεται με την αναπτυξιακή κατεύθυνση με κεφάλαια και επενδύσεις. Δηλαδή προτείνει να παραχωρηθούν οι χρήσεις και όχι το λιμάνι στο σύνολό του.
Οι εργαζόμενοι
Aντίθετοι με την ολική παραχώρηση του λιμανιού είναι οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ, που ζητούσαν να μην προχωρήσει η τροποποίηση της καταστατικής διάταξης, με την οποία το 51% του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο. Στις 27 Ιουνίου ωστόσο εγκρίθηκε η τροποποίηση καταστατικού της ΟΛΘ Α.Ε., εν μέσω της αντίδρασης των εργαζομένων, οι οποίοι ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας για τα σχέδια αποκρατικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Η γενική γραμματέας της ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος) Φανή Γουργούρη έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εργαζόμενοι δεν διαφωνούν στο ενδεχόμενο συμπράξεων, υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένους στόχους, ενώ ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης από την πλευρά του εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε μορφή παραχώρησης του ΟΛΘ. Οπως εξήγησε, «μετά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ στράφηκε αλλού για να αντλήσει άμεσα έσοδα, με τη λογική τού… όπου κάτσει η μπίλια».
Βεβαίως, οι εργαζόμενοι του λιμανιού συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και τις μέρες της ΔΕΘ υπο0στηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να αντληθούν κεφάλαια από τα αποθεματικά του ΟΛΘ, άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, θυμίζοντας πως το Δημόσιο παίρνει ετησίως από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σημαντικά ποσά από μερίσματα και τη φορολόγησή του ως Α.Ε…
Οι ενδιαφερόμενοι
Το λιμάνι αποτελεί πολύφερνη νύφη και έχει ήδη προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η πολυεθνική Hutchison Port Holdings Trust, πολυεθνικός κολοσσός στην εκμετάλλευση λιμανιών ανά τον κόσμο, παρά το «φιάσκο» του 2008, επανεμφανίζεται ως κύριος διεκδικητής του ΣΕΜΠΟ (Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων).
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί, είτε αυτός αφορά ολική παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είτε παραχώρηση μόνο του ΣΕΜΠΟ. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τη Hutchison είναι η διαχείριση του ΣΕΜΠΟ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλη εταιρεία των Φιλιππίνων αλλά και η ισραηλινή ΖΙΜ. Πρόσφατα, από τον Ιούλιο, διαφάνηκε και ρωσικό ενδιαφέρον. Κεφάλαια από τη Μόσχα… καλοβλέπουν την περίπτωση ΟΛΘ, επιδιώκοντας μάλιστα πρόσβαση και στο κομμάτι των σιδηροδρόμων.