Pin It

Λευκωσία: Ανταπόκριση Ακης Φάντης

 

«Είναι τιμή μου και καμάρι μου που έχω ταπεινή καταγωγή», δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα «Χαραυγή» Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την απογοήτευση και την πίκρα του για τον πόλεμο που, όπως αναφέρει, δέχθηκε από τους αντιπάλους του, ενώ επισήμανε πως η Ιστορία θα τον δικαιώσει.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κύπριος πρόεδρος στο πώς έφτασε η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης. «Στον Μηχανισμό δεν φτάσαμε λόγω της μη λήψης μέτρων ή της ατολμίας της κυβέρνησης, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε σ' αυτόν μόνο λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας:

 

«Καταλήξαμε εκεί λόγω των εγκληματικών λαθών των διοικήσεων τραπεζών και του πλημμελούς ελέγχου από μέρους του προηγούμενου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η κυβέρνησή του φάνηκε άτυχη καθώς, όπως είπε, «κατά την προεδρία μας κληθήκαμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό στη χειρότερή του κρίση. Εχω, όμως, την πεποίθηση ότι η Ιστορία θα μας δικαιώσει, γιατί το έργο που έχουμε επιτελέσει είναι πολύ μεγάλο και σε διάφορους τομείς καινοτόμο. Γι' αυτό το έργο νιώθω ικανοποίηση».

 

Ως προς τα μέτρα που έλαβε ο ίδιος, σημείωσε: «Ανασκοπώντας την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα διαπιστώσουμε ότι το κοινωνικό κράτος επί της δικής μας διακυβέρνησης ενισχύθηκε πάρα πολύ. Ανάμεσα σε αυτά που εφαρμόσαμε θα ξεχώριζα την υιοθέτηση του πασχαλινού επιδόματος για τους συνταξιούχους και το πρόγραμμα στήριξης των χαμηλών συντάξεων, την αύξηση των στεγαστικών προγραμμάτων και της παρεχόμενης βοήθειας προς τους πρόσφυγες, τα φτωχά και νεαρά ζευγάρια, την ενίσχυση της φοιτητικής και μαθητικής μέριμνας».

 

Υπογράμμισε μάλιστα πως, παρά τις περικοπές της τρόικας, υπάρχουν και σήμερα πολλές μεταρρυθμίσεις που παραμένουν ζωντανές. Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως «η ίδια η Ε.Ε. μερικές φορές αναγνώρισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση εξυγίανσης της οικονομίας της. Αναφέρω, για παράδειγμα, την εκτίμηση του Ecofin τον Ιανουάριο του 2012, που χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα αποτελεσματικά».

 

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αποχωρεί από την προεδρία πικραμένος, και αυτό γιατί, όπως αναφέρει, δέχθηκε σκληρές και άδικες επιθέσεις, τόσες όσες δεν δέχθηκε ποτέ κανένας προηγούμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

«Ορισμένοι μπορεί να νομίζουν ότι μ' αυτές τις επιθέσεις μείωναν και εξευτέλιζαν τον πρόεδρο. Εκείνο που πέτυχαν ήταν να μειώσουν και να εξευτελίσουν τον θεσμό του προέδρου. Και δυστυχώς αυτό έγινε κατ' εξακολούθηση», υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας.

 

Για να προσθέσει ότι «ήταν τόσο μεγάλο το ταξικό, το ιδεολογικό, το παραταξιακό και κοινωνικό μίσος σε βάρος του που κάποιοι έφτασαν στο σημείο να λένε ότι ο πρόεδρος είναι δολοφόνος. Και είναι οι ίδιοι», πρόσθεσε, «που μιλούσαν με απαξίωση για τον γιο της πλύστρας που έγινε πρόεδρος, λες και η προεδρία του κράτους είναι αποκλειστικά για τα τζάκια, τους πλούσιους και το κατεστημένο».

 

Επισήμανε ακόμα πως «όσοι στηρίζουν το κατεστημένο δεν χώνεψαν ποτέ», κατά την έκφρασή του, «ότι η Αριστερά ανέδειξε στην προεδρία τον ηγέτη της και αναζητούσαν κάθε ευκαιρία για να πλήξουν τον ίδιο, την Αριστερά, τις ιδέες και την ιστορία της».

 

 

 

Scroll to top