10/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να αποσυνδεθεί η κάλυψη υγείας από την ασφάλιση

Την ώρα που η μνημονιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες αδίστακτα και μεθοδευμένα στην υλοποίηση των καταστροφικών δεσμεύσεών της προς τους δανειστές με την εκκένωση–κατάργηση 8 νοσοκομείων σε Λεκανοπέδιο και Θεσσαλονίκη, για αρχή (τον Οκτώβριο αρχίζει ο δεύτερος κύκλος εκκενώσεων.
      Pin It

Για τον αγώνα των γιατρών απέναντι στην επιδρομή των κοινωνικών αγαθών και ανθρώπινων δικαιωμάτων μιλά στην «Eφ.Συν.» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

 

Την ώρα που η μνημονιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες αδίστακτα και μεθοδευμένα στην υλοποίηση των καταστροφικών δεσμεύσεών της προς τους δανειστές με την εκκένωση–κατάργηση 8 νοσοκομείων σε Λεκανοπέδιο και Θεσσαλονίκη, για αρχή (τον Οκτώβριο αρχίζει ο δεύτερος κύκλος εκκενώσεων νοσοκομείων στην περιφέρεια και θα ακολουθήσει και τρίτος και τέταρτος κύκλος), τη διαθεσιμότητα-ομηρία 1.835 ατόμων νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων, τα ανασφαλή προγράμματα εφημεριών, τον εγκληματικό αποκλεισμό από αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης και τον εμπαιγμό τους με το απαράδεκτο καταναλωτικό πακέτο (voucher), το νέο χαράτσι των 25 ευρώ για νοσηλεία στα νοσοκομεία, μέτρο εξοντωτικό για τους φτωχούς που θα στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές, οι γιατροί αντιστέκονται.

 

«Διεκδικούμε για τους ανασφάλιστους και όσους δεν έχουν εισόδημα τη νοσηλεία τους από τον κωδικό ανασφάλιστων που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο

 

Συνέντευξη στην Ντάνι Βέργου

 

• Ποιος είναι ο στόχος του υπουργού Υγείας;

 

Να μειωθεί η δαπάνη, κλείνοντας 11.500 νοσηλευτικά κρεβάτια, 661 νοσηλευτικά τμήματα και εκκενώνοντας 50 νοσοκομεία.

 

Ολη η εργασία του κ. Γεωργιάδη δεν βασίζεται σε κάποιο σχέδιο που έχει εκπονήσει ο ίδιος, αλλά στη μελέτη που έχει κάνει η task force. Ο ίδιος έχει μαύρα μεσάνυχτα. Η όλη διαδικασία εποπτεύεται στενά από την τρόικα. Στόχος είναι να κατέβει στο ελάχιστο ο δημόσιος τομέας και οι δαπάνες του ώστε να μείνει ευρύ πεδίο για τον ιδιωτικό τομέα είτε ως νοσηλευτήρια είτε ως διαγνωστικά κέντρα είτε ως κέντρα αποκατάστασης. Ηδη μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι έχουν αρχίσει να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Ετοιμάζονται να επενδύσουν στον χώρο της Υγείας, στο τοπίο το οποίο θα προκύψει μετά την επέλαση Γεωργιάδη.

 

• Τι σημαίνουν για τον πολίτη οι πολιτικές των Μνημονίων στην Υγεία;

 

Σημαίνει ότι θα χάσει και τις ελάχιστες παροχές υγείας. Ακόμα και η προσέγγιση στα δημόσια νοσοκομεία θα σημαίνει δυσβάσταχτο βάρος για τους πολίτες. Ιδιαίτερα για τους ανασφάλιστους δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα προσέγγισης.

 

Εχουν εστιάσει όλοι στα 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία. Το θέμα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) -με τα οποία μια τετραήμερη νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο μπορεί να στοιχίσει και 1.500 ευρώ και ο ασθενής αναγκάζεται να υπογράφει δήλωση αποδοχής χρέους- είναι ακόμα πιο σοβαρό. Διότι μπορεί μέχρι στιγμής να προστατεύεται η πρώτη κατοικία, αλλά δεν θα προστατεύεται ούτε η πρώτη νοσηλεία ούτε η δεύτερη.

 

• Η κυβέρνηση…. έλυσε όμως το θέμα με τα vouchers υγείας;

 

Ναι, η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει σκόνη στα μάτια των πολιτών με τα vouchers υγείας με τα οποία μια έγκυος έχει δικαίωμα τριών επισκέψεων στον γιατρό της αλλά όχι τοκετού, τον οποίο θα πληρώσει χίλια ευρώ.

 

Η πρότασή μας στο υπουργείο ήταν να κατατεθούν τα 46 εκατομμύρια ευρώ των vouchers στα νοσοκομεία κι εμείς να παρέχουμε εθελοντική εργασία –απογευματινά ιατρεία– στα νοσοκομεία, πράγμα που ήδη κάνουμε με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Το υπουργείο αρνήθηκε και διοχέτευσε τα χρήματα σε ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία. Διότι, ο κάτοχος του voucher δεν θα περιμένει 2-3 μήνες για να τον δει το υποβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας όταν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας, που κυνηγάει πελατεία, να τον δει άμεσα. Δόλωμα αποτελεί το voucher παρά βοήθεια.

 

• Ποιες είναι οι δράσεις των γιατρών για την προστασία της δημόσιας υγείας και των αδύναμων – ανασφάλιστων, ανέργων;

 

Στην πρώτη και μοναδική συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον κ. Γεωργιάδη τού θέσαμε ξεκάθαρα ότι ως νοσοκομειακοί γιατροί θα προστατεύουμε την ελεύθερη πρόσβαση πολιτών και ιδιαίτερα ανασφάλιστων στα νοσοκομεία. Η πρόταση της ομοσπονδίας, η οποία, όσο κι αν σας φαίνεται παράδοξο, είναι αποδεκτή ακόμη και από νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους, είναι να αποσυνδεθεί παντελώς η υγειονομική κάλυψη των πολιτών από την ασφαλιστική τους ικανότητα.

 

Αυτή τη στιγμή σε πολλά νοσοκομεία έχει εγκατασταθεί συνεργασία με τα κοινωνικά ιατρεία, όπως επίσης γιατροί αναλαμβάνουν μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου να χαρακτηριστούν οικονομικά αδύνατοι αρκετοί ασθενείς ούτως ώστε στη συνέχεια να διαγραφούν τα νοσήλιά τους από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλούμε τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ζητάμε να κάνουν μια έκθεση κοινωνικής κατάστασης του ασθενούς και με βάση αυτή το διοικητικό συμβούλιο μεταφέρει το έξοδο στον κωδικό των ανασφάλιστων.

 

Εχουμε ζητήσει να επιχορηγηθούν στα πραγματικά τους δεδομένα οι ανασφάλιστοι. Να νοσηλεύονται και να χρεώνεται ο αντίστοιχος κωδικός. Προ της κρίσης ήταν επουσιώδες. Αυτή τη στιγμή όμως είναι σημαντικότατο. Εχεις πολλούς που έρχονται και δεν μπορούν να αναλάβουν το έξοδο της νοσηλείας τους.

 

Εχουμε συστήσει σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό και στα ίδια να νοσοκομεία να διεκδικούν για τους ανασφάλιστους και όσους δεν έχουν εισόδημα τη νοσηλεία τους από τον κωδικό ανασφάλιστων που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο.

 

Το «Σισμανόγλειο» έχει λάβει επίσημη απόφαση να νοσηλεύει τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία και παραπέμπονται από το κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού.

 

Στην περιοδεία που έκανα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ήταν το πρώτο θέμα που έθετα στις διοικήσεις: Τι γίνεται με τη νοσηλεία των ανασφάλιστων. Πουθενά και κανείς δεν αρνείται ότι αυτό είναι μείζον θέμα. Επικαλούνται όμως ότι δεν δίνει το κονδύλι το υπουργείο για να καλυφθεί ο πληθυσμός αυτός. Εμείς συστήνουμε στους διοικητές να γίνουν περισσότερο διεκδικητικοί και απαιτούμε από το υπουργείο να εκταμιεύει αυτά τα κονδύλια.

 

• Αγωνιστική πορεία διαρκείας μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης;

 

Οπωσδήποτε. Η στόχευση δεν είναι απλά να κάνουμε δύο πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ολοι οι εργαζόμενοι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση και δεν καταργηθούν τα Μνημόνια δεν υπάρχει καμία διέξοδος.

 

Οσο κι αν ο κόσμος έχει περιέλθει σε απόγνωση, εν τούτοις υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ανατροπής. Και οι ίδιοι οι κυβερνώντες πλέον ομολογούν ότι μια σπίθα μπορεί να κάψει το σύμπαν. Φάνηκε με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όπου αναδιπλώθηκαν. Δεν σημαίνει ότι το ξέχασαν. Είδαν ότι ο κόσμος αντιδρούσε πολύ έντονα, ότι θα δημιουργούνταν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αναγκάστηκαν προσωρινά να πάρουν πίσω το μέτρο.

 

Με μαζικές, δυναμικές, συνεχείς κινητοποιήσεις προφανώς θα βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση η κυβέρνηση, δεδομένου ότι ανοιχτά πλέον ομολογείται ότι πάμε για νέο μνημόνιο, με όρους που η κοινωνία αδυνατεί να σηκώσει. Καθόλου τυχαία ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στη ΔΕΘ προσπάθησε να μοιράσει φρούδες ελπίδες, ότι δήθεν δεν θα αποδεχτεί άλλο μνημόνιο. Ποιος τον πιστεύει, όταν έχει εξαπατήσει τόσο ελεεινά τον ελληνικό λαό;

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Οι δράσεις της ΟΕΝΓΕ απέναντι στο Μνημόνιο

 

* Η ΟΕΝΓΕ οργανώνει τριήμερη πολιτική–συνδικαλιστική απεργία την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 17, 18, 19 Σεπτέμβρη, για τη μαχητική προώθηση των στόχων του 8ου συνεδρίου μας, τη συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, τον συντονισμό και τη συμπόρευσή μας με την απεργία της ΟΛΜΕ και άλλων ομοσπονδιών και σωματείων που χαράζουν ανυποχώρητα αγωνιστική πορεία διαρκείας.

 

* Συμμετέχει σε όλες τις δράσεις κινηματικής ανατροπής της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής και της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

 

* Καλεί τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις για τη συζήτηση των εκτιμήσεων και αποφάσεων της ΟΕΝΓΕ, την οργάνωση της μαζικής συμμετοχής στην απεργία, τον μακρόχρονο προγραμματισμό της δράσης τους, την ανάληψη τοπικών κινηματικών πρωτοβουλιών – ακόμη και λειτουργικών καταλήψεων μαζί με τους άλλους κοινωνικούς φορείς, για να υπερασπίσει τα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας που απειλούνται να κλείσουν.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Η κατάσταση στην Υγεία

 

* Κραυγαλέα λειτουργικά προβλήματα όλων των νοσοκομείων –κυρίως της περιφέρειας- και ερήμωσή τους από προσωπικό που είτε συνταξιοδοτείται είτε εξαναγκάζεται σε αποχώρηση, χωρίς να αναπληρώνεται

 

* Ραγδαία αύξηση των υποστελεχωμένων τμημάτων-κλινικών-μονάδων, πολλά εκ των οποίων οδηγούνται σε κατάργηση

 

* Επικίνδυνες ελλείψεις υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων και φαρμάκων

 

* Κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ

 

* Εξώθηση των νέων γιατρών σε αναγκαστική μετανάστευση

 

* Υποβάθμιση των δομών πρόληψης και ψυχικής υγείας

 

* Συνεχιζόμενη διαφθορά, παραοικονομία, διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας, που αντιμετωπίζεται σπασμωδικά με τον ισοπεδωτικό προπηλακισμό του ιατρικού σώματος, τις αυθαιρεσίες με τα γενόσημα, τις αυτοδίκαιες αργίες που ακυρώνονται στα διοικητικά δικαστήρια

 

* Χυδαία επίθεση στους γιατρούς και εργαζομένους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τις ανοιχτές απόπειρες εκφοβισμού

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Αποσύρετε την εγκύκλιο για τη δραστική ουσία»

 

Συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου, παράλληλα με τη δραστική ουσία, τόσο στα σχόλια της συνταγής όσο και στο βιβλιάριο του ασθενούς

 

Την απόσυρση της εγκυκλίου και του νόμου για την αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από τον υπουργό Υγείας. Η θέση του ΠΙΣ είναι να γίνεται συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου, παράλληλα με τη δραστική ουσία, τόσο στα σχόλια της συνταγής όσο και στο βιβλιάριο του ασθενούς. Σε ό,τι αφορά την απαξιωτική αναφορά του υπουργού Υγείας, ότι «ιατροί τα πιάνουν», ο ΠΙΣ απαντά πως «η ισοπέδωση, αλλά και η συκοφάντηση ενός κλάδου από τέτοιες αναφορές δημιουργούν, πέραν των άλλων, μεγάλη ζημία στην περίθαλψη του ελληνικού λαού» και προσθέτει πως θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσει «το κύρος του ιατρικού κόσμου ζητώντας να επιληφθεί της διερεύνησης για όλα τα πρόσωπα εξουσίας, διοικητών, στελεχών, υπαλλήλων κ.ά. τα οποία συμμετείχαν “στο μεγάλο πάρτι” της υγείας τα προηγούμενα 10 χρόνια και με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους ζημίωσαν αφάνταστα τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος και τους πολίτες συνολικά».

 

Scroll to top